Linkovi

Protesti hiljada građana širom SAD


Protesti građana povodom smrti Džordža Flojda u Los Anđelesu (Foto: REUTERS/Patrick T. Fallon)
Protesti građana povodom smrti Džordža Flojda u Los Anđelesu (Foto: REUTERS/Patrick T. Fallon)

U više gradova Sjedinjenih Država građani protestuju zbog smrti Džordža Flojda nakon policijskog privođenja prošlog ponedeljka. Nije bilo zvaničnih informacija o većim nemirima ili sukobima tokom protestnih okupljanja.

Hiljade demonstranata protestovale su u prestonici Vašingtona uz povike: "Čije su uliice?" i "Bez pravde nema mira". Građani su donosili vodu i grickalice demonstrantima u protestnoj šetnji - među kojima je bilo i dece. Nadomak Bele kuće veliki broj demonstranata protestovao je mirno.

Pojedini su okolini Bele kuće, blokirajući ulice i povicima pokušali da izazovu reakciju snaga bezbednosti, ali su pripadnici Nacionalne garde ostali nepomični.

Džordž Flojd bio pozitivan na Kovid 19

Obdukcija tela Džordža Flojda, koji je preminuo nakon policijskog privođenja u Mineapolisu, pokazala je da je bio pozitivan na Kovid 19.

Uz to što je u nalazu glavnog patologa Endrjua Bejkera navedeno da je Flojd bio pozitivan na koronavirus - precizirano je i da nije imao siptome. Takođe, ukazano je da su mu pluća delovala zdravo, ali je imao suženu srčanu arteriju.

U izveštaju na dvadeset strana, koji je objavila patolog Okruga Henepin u Mineapolisu uz saglasnost porodice, navedeno je da je da je Flojd pretrpeo srčani napad dok je bio fizički onesposobljen prilikom privođenja. U izveštaju patologa smrt Džordža Flojda označena je kao ubistvo.


Skup u sredu uveče obezbeđivali su vojna policija i pripadnici više federalnih agencija. Neimenovani bezbednosni zvaničnik izjavio je da je bilo angažovano više od 2.200 pripadnika Nacionalne garde na ulicama Vašingtona.

Napravili su prsten oko Lafajet parka, koji se nalazi preko puta Bele kuće, dok su vojna vozila bila parkirana u okolnim ulicama blokriajući prilaze.

U Njujorku su se građani okupili u Vašingtonskom parku odakle su otpočeli protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama.

U Bostonu je protestna povorka prošla pored sedišta lokalne vlasti države Masačusets.

U Los Anđelesu, do demonstranata je tokom mirnog protesta na Sanset Bulevaru stigla informacija o pooštravanju opružnice protiv Dereka Šovina, prvooptuženog za smrt Džordža Flojda, ali i da će biti gonjena trojica njegovih kolega.

Državni tužilac Minesote Kit Elison preinačio optužnicu protiv otpuštenog policajca iz Mineapolisa na ubistvo drugog stepena, zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, a takođe je podigao optužnicu i protiv preostale trojice otpuštenih policajaca, koji su učestvovali u hapšenju.

Džordž Flojd je preminuo pošto je Derek Šovin, jedan od policajaca koji ga je privodio, kolenom pritiskao njegov vrat dok se nalazio na zemlji.

Trojica policajaca koja su učestvovala u incidentu - Tomas Lejn, Aleksandar Kueng i Tou Tao - optuženi su za saučesništvo u ubistvu drugog stepena, prema sudskim dokumentima, u koje je uvid imao i Glas Amerike.

Desetine hiljada demonstranata širom Sjedinjenih Država protestuju zbog okolnosti pod kojima je preminuo Džordž Flojd.

Dok većina na miran način izražava svoje nezadovoljstvo policijskim tretmanom Afroamerikanaca u Sjedinjenim Državama - deo građana primenjuje nasilje tokom demonstracija - prevrću i pale automobile, razbijaju lokale čiju su robu i inventare krali, zbog čega su policijske snage u velikom broju gradova SAD reagovale silom.

XS
SM
MD
LG