Linkovi

Nalazi nezavisne obdukcije: Džordž Flojd preminuo od gušenja


Grafit u pomen Džordža Flojda nacrtan u blizini mesta na kom je privođen - nakon čega je preminuo (Foto: REUTERS/Carlos Barria)
Grafit u pomen Džordža Flojda nacrtan u blizini mesta na kom je privođen - nakon čega je preminuo (Foto: REUTERS/Carlos Barria)

Obdukcija tela Džordža Flojda, koju je zatražila njegova porodica, pokazala je da je preminuo od gušenja, izjavio je advokat Ben Kramp.

Detalji krivične prijave: Čouvin se oglušio o upozorenje kolege

U krivičnoj prijavi protiv Dereka Čouvina, belačkog policajaca optuženog za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda, piše da je koleno na njegovom vratu držao ukupno osam minuta i četrdeset šest sekundi (8:46).

Kako je u prijavi navedeno - skoro tri minuta pošto je Flojd prestao da se pomera i govori, javio je Asošijeted pres.

Opisano je da je Flojda jedan od policajaca držao za leđa, a drugi za noge – dok je Čouvin postavio svoje koleno na njegovu glavu i područje vrata. Kada je jedan od policajaca ukazao da je zabrinut i upitao da li je potrebno Džordža Flojda, koji je bio vezan lisicama pomeriti na stranu, Čouvin se sa time nije saglasio.

U prijavi je navedeno da je Flojd pružao otpor policajcima koji su pokušavali da ga smeste u patrolna kola – a u jednom momentu našao se na zemlji licem okrenutim prema podlozi.

U istom dokumentu navedeno je da nalazi autopsije nisu otkrili ništa što bi ukazivalo na gušenje. Navedeno je da je patolog zaključio da je smrti Džordža Flojda doprinela kombinacija fizičkog obuzdavanja, moguća opojna sredstva u telu i zdravstvene tegobe koje je imao.


Pravni zastupnik porodice Džordža Flojda rekao je da je uzrok gušenja pritisak na njegova leđa i vrat policajca koji je držao koleno na Flojdovom vratu nekoliko minuta i oglušivao se o njegova upozorenja da ne može da diše.

"Patolog je utvrdio da je pritisak prekinuo dotok krvi u Flojdov mozak dok mu je teret na leđima onemogućio disanje", naveo je Kramp

Džordž Flojd preminuo je prošlog ponedeljka u Mineapolisu nakon policijskog privođenja.

Nalazi obdukcije koju je zatražila Flojdova porodica razlikuju se od zvanične autopsije čiji su delovi navedeni u krivičnoj prijavi protiv policajca Dereka Čouvina – koji je uhapšen i optužen za ubistvo Džordža Flojda.

Po njenim nalazima uzroci smrti povezivani su sa fizičkim obuzdavanjem kojem je bio izložen, zdravstvenim tegobama od kojih je patio, kao i mogućem prisustvu intoksikanata u njegovom telu. U zvaničnoj autopsiji navedeno je da nema nalaza koji potvrđuju da bi uzrok smrti Džorža Flojda moglo biti gušenje ili davljenje.

Obdukciju čiji nalazi ukazuju da je Flojd preminuo od posledica gušenja izvršili su Majkl Baden i Alesija Vilson.

Baden je bivši glavni patolog grada Njujorka koji je uradio autopsiju Erika Garnera, Afroamerikanca protiv koga je tokom policijske intervencije primenjen zahvat “kragna”, koji je preminuo 2014. u Njujorku. I Garner se tokom privođenja policajcima žalio da nijee u mogućnosti da diše.

Takođe, Baden je obdukovao i telo Majkla Brauna, osamnaestogodišnjaka koga je ustrelila policija u Fergusonu u državi Mizuri. Patolog je u tom slučaju utvrdio da nije bilo tragova borbe što se kosi sa policijskim tvrdnjama da je borba između Brauna i policajca dovela do pucnjave.

Derek Čouvin, jedan od četvorice policajaca koji je prošlog ponedeljka privodio Flojda, optužen je za njegovo ubistvo. U krivičnoj prijavi protiv njega navedeno je da je svoje koleno na Flojdovom vratu držao prislonjeno osam minuta i četrdeset šest sekundi (8:46) - tri minuta duže od trenutka kada je Flojd prestao da govori i diše. Takođe, u prijavi je navedeno i da se oglušio o sugestiju kolege da bi Flojda, koji je ležao na zemlji lica okrenutog prema podlozi, trebalo okrenuti na stranu.

Advokat porodice Flojd: Ima dokaza da je ubistvo izvršeno sa predumišljajem

Ben Kramp, advokat porodice Džordža Flojda, izjavio je da je protiv policajca koji je priveden i optužen za ubistvo Afroamerikanca, trebalo da bude podneta optužnica za ozbiljnije krivično delo.

“Nije nam jasno kako to nije okvalifikovano kao ubistvo prvog stepena”, rekao je Kramp televiziji CBS.

Kramp je istakao da veruje da postoji dovoljno dokaza koji potvrđuju da je Čouvin delovao sa predumišljajem.

Džordž Flojd, nenaoružani Afroamerikanac, preminuo je za vreme policijskog privođenja tokom kog mu je policajac Derek Čouvin, prema detaljima krivične prijave, osam minuta i četrdeset šest sekundi (8:46) – držao prislonjeno koleno na vratu.

U krivičnoj prijavi protiv policajca Dereka Čouvina navedeno je da je patolog zaključio da je smrti Džordža Flojda doprinela kombinacija fizičkog obuzdavanja, moguća opojna sredstva u telu i zdravstvene tegobe koje je imao.

XS
SM
MD
LG