Linkovi

Sud odbacio optužnicu za ubistvo trećeg stepena protiv Dereka Šovina, ostale optužnice potvrđene


Policajci optuženi za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda (Foto: AP)

Sud okruga Henepin u američkoj državi Minesota odbacio je optužbu za ubistvo trećeg stepena podignutu protiv Dereka Šovina, bivšeg policajca iz grada Mineapolisa, ostavši pri optužbama za ubistvo drugog stepena i ubistvo iz nehata Afroamerikanca Džordža Flojda.

Sudija Piter Kejhil, u odluci objavljenoj u četvrtak, odbio je zahteve o odbacivanju optužbi protiv trojice policajaca koji su bili prisutni u danu kada je Šovin kolenom pritiskao vrat Džordža Flojda tokom njegovog privođenja. Floid je preminuo kasnije tokom dana.

Kejhil je presudu obrazložio time da je optužba za ubistvo trećeg stepena prikladna u slučajevima u kojima su postupci optuženog bili izuzetno opasni za druge osobe i nisu bili posebno usmereni na umrlu osobu.

Izneti dokazi ne ukazuju na to da su Šovinovi postupci bili izuzetno opasni za bilo koga drugog osim za Flojda“, zaključio je sudija Kejhil.

Kejt Elison, državni tužilac u Minesoti, sudsku odluku protumačio je kao uspeh.

"Odluka suda da odbaci samo jednu od manjih optužbi protiv jednog okrivljenog, dok je netaknute ostavio optužbe protiv trojice okrivljenih, zasnovana je na načinu na koji je apelacija protumačila statut u vezi sa slučajem. Razmatramo mogućnosti u vezi sa odlukom suda o preostalim optužbama”, saopštio je Elison.

Derek Šovin bio je optužen za ubistva drugog i trećeg stepena i ubistvo iz nehata Afroamerikanca Džordža Flojda. Video snimci privođenja koje je prethodilo njegovoj smrti i oklolnosti koje su propratile slučaj uticale su na pokretanje proteste zbog policijske brutalnosti i rasizma širom Sjedinjenih Država.

Erik Nelson, advokat Dereka Šovina, za Rojters nije želeo da komentariše odluku sudije Kejhila.

Nemiri podstaknuti policijskim tretmanom Afroamerikanaca
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Smrt Džordža Flojda pokrenula je širom Sjedinjenih Država seriju masovnih protesta. Dok je većina građana na miran način izražavala svoje nezadovoljstvo policijskim tretmanom Afroamerikanaca u Sjedinjenim Državama - deo je primenjivao nasilje tokom demonstracija - zbog čega su reagovale policijske snage i Nacionalna garda.

Nasilni ispadi tokom protesta su sve ređi - dok je sa druge strane protiv četvorice policajaca koji su privodili Flojda podignuta optužnica: Derek Šovin, koji je kolenom pritiskao Flojdov vrat, optužen je za ubistvo - a preostala trojica za saučesništvo u ubistvu.

U međuvremenu, u delu američkih država izmenjeni su policijski protokoli upotrebe onesposobljavajućih zahvata tokom hapšenja - dok je devet od dvanaest članova Gradskog saveta Mineaposila, grada u kome je Flojd stradao, objavilo da podržavaju ideju o rasformiranju policije i razvijanje modela za javnu bezbednost zasnovanom na lokalnoj zajednici.

Betezda za Džordža Flojda i druge stradale
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG