Linkovi

Da li je susret Kim-Ši poruka Trampu?


Severnokorejski lider Kim Džong Un dočekao je kineskog predsednika Ši Đinpinga na aerodromu u Pjongjangu

Kineski predsednik Ši Đinping završio je posetu Severnoj Koreji, i on je prvi kineski lider koji je posetio tu zemlju u proteklih 14 godina. Poseta se dogodila u trenutku kada su i Kim Džong Un i Ši Đinping u sporovima sa Donaldom Trampom. Iako američkog predsednika niko nije pomenuo tokom posete, obojica lidera se nadaju da su u prednosti u odnosu na Trampa.

Gledano spolja, Šijeva poseta Severnoj Koreji imala je cilj da ojača veze dve savezničke zemlje. Ali, ovaj susret je i poruka Donaldu Trampu.

Kim želi da pokaže kako ekonomsku pomoć može da traži od Kine, uprkos zastoju u pregovorima o denuklearizaciji sa Amerikom. Ši, koji je u trgovinskom ratu sa SAD, želi da poboljša svoju poziciju pred ključne razgovore sa Trampom sledeće nedelje.

Ši je pokazao da mu je Severna Koreja adut i to će mu pomoći da poboljša svoju pregovaračku poziciju pred razgovore sa Trampom na samitu G20”, smatra Šin Beom-čul sa Instituta za studije politike ASAN.

Ši je Severnoj Koreji ponudio pomoć u oblastima bezbednosti i razvoja, a takođe je obećao da će imati aktivnu ulogu u pregovorima o denuklearizaciji. Ali, nije jasno da li će ova poseta pomeriti te razgovore sa mrtve tačke.

“Iskreno rečeno, ovaj samit neće usrećiti Trampa. Severna Koreja i dalje ne pokazuje da je voljna da nastavi pregovore i nije prihvatila ponudu SAD za “veliki dogovor”, kaže Šin Beom-čul.

Iako su pregovori u prekidu, ima nekih naznaka napretka. Tramp je nedavno rekao da je primio “lepa pisma” od Kima. Situacija bi mogla da se promeni i sledeće nedelje kada Tramp bude posetio Južnu Koreju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG