Linkovi

Kim Džong Un hvali "sjajno" Trampovo pismo


Severnokorejski lider Kim Džong Un čita pismo predsednika SAD Donalda Trampa, u Pjongjangu, Severna Koreja, na fotografiji koju je objavila severnokorejska Kojrejska centralna novinska agecija 22. juna 2019.
Severnokorejski lider Kim Džong Un čita pismo predsednika SAD Donalda Trampa, u Pjongjangu, Severna Koreja, na fotografiji koju je objavila severnokorejska Kojrejska centralna novinska agecija 22. juna 2019.

Severnokorejski lider Kim Džong Un primio je lično pismo od predsednika SAD Donalda Trampa i razmatra njegovu sadržinu, javili su državni mediji Severne Koreje u nedelju.

Zvanična Korejska centralna novinska agencija (KCNA) objavila je fotografiju zamišljenog Kima kako drži pismo, na kome je, kako izgleda, zaglavlje Bele kuće. U izveštaju se citiraju Kimove reči kojima hvali "sjajan sadržaj".

"Ceneći moć političkog rasuđivanja i izvanrednu odvažnost predsednika Trampa, Kim Džong Un kaže da će ozbiljno razmotriti interesantan sadržaj", izveštava KCNA.

U izveštaju se ne kaže ništa više o sadržaju pisma.

Razmena pisama i fotografija

Tramp je ranije ovog meseca rekao da je primio "predivno toplo" pismo od severnokorejskog lidera.

Iako su razgovori o nuklearnim pitanjima između zvaničnika SAD i Severne Koreje su u zastoju, Kim i Tramp razmenjivali su pisma i fotografije tokom prošle godine i obojica tvrde da su im odnosi ostali topli.

Razgovori na radnom nivou propali su nakon februarskog samita Trampa i Kima u Hanoju, Vijetnam, koji se završio bez sporazuma. Kim je bio nezadovoljan tempom ublažavanja sankcija SAD, dok je Tramp bio nezadovoljan time što Kim ne želi da se obaveže da će u potpunosti odustati od svog nuklearnog programa.

Od tada, Severna Koreja testirala je nekoliko balističkih raketa kratkog dometa i druga oružja. Kim je rekao da će dati Vašingtonu vremena do kraja godine da postane fleksibilniji u razgovorima.

Zvaničnici SAD samo su "slegli ramenima" na severnokorejska testiranja oružja i na ultimatum koji govori o kraju godine. Tramp je rekao da je voljan da održi i treći samit sa Kimom, ukoliko uslovi budu pogodni.

Samit G-20 i nakon njega

Naredne nedelje, Tramp će posetiti Južnu Koreju nakon sastanaka u Japanu tokom samita Grupe 20.

Špekuliše se, mada bez dokaza, da bi Tramp mogao da pokuša da održi još jedan samit na visikom nivou u to vreme.

Južnokorejski zvaničnici takođe su rekli da rade na održavanju samita dvojice lidera iz Severne i Južne Koreje pre Trampove posete.

Pismo je stiglo dan nakon što je kineski predsednik Ši Đinping okončao državnu posetu Severnoj Koreji, gde je obećao da će igrati aktivnu ulogu u razgovoru o nuklearnim pitanjima.

"Nakon više meseci zastoja u pregovorima i slabog kontakta između SAD i Severne Koreje, čini se da je u toku neko diplomatsko manervisanje", rekla je Boni Glejser, stručnjak za Aziju u Centru za strategijske i međunarodne studije.

"Nije jasno još uvek da je Šijeva poseta Pjongjangu odigrala ulogu, ili su na sceni drugi faktori", dodala je.

XS
SM
MD
LG