Linkovi

SAD uvele sankcije Zvonku Veselinoviću i Milanu Radoičiću


Milan Radoičić (drugi sa desna) i ostali politički predstavnici Srba sa Kosova na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, februara 2019. (Foto RFE/RL/Vesna Anđić)
Milan Radoičić (drugi sa desna) i ostali politički predstavnici Srba sa Kosova na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, februara 2019. (Foto RFE/RL/Vesna Anđić)

Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, koji se u javnosti Srbije i Kosova povezuju sa brojnim nelegalnim poslovima i istovremeno su među optuženima za ubistvo političkog lidera Srba sa Kosova Olivera Ivanovića, našli su se na novoj listi 16 pojedinaca i 24 entiteta iz nekoliko zemalja Evrope i zapadne hemisfere, kojima su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije.​

Kako je saopšteno - odluka je doneta na osnovu izvršne uredbe predsednika Bajdena 13818 koja predstavlja primenu globalnog zakona Magnicki za odgovornost zbog kršenja ljudskih prava. Zakon se odnosi na sankcije odgovornima za korupciju i ozbiljna kršenja ljudskih prava.

Sankcijama SAD imovina pojedinaca na listi se uglavnom blokira i američkim državljanima je zabranjeno da sarađuju sa njima.

Američki Sekretarijat za finansije Veselinovića označava kao vođu organizovane kriminalne grupe i jednu od najkorumpiranijih ličnosti na Kosovu.

Organizovana kriminalna grupa Veselinovića bila je uključena u podmićivanje znatnih razmera kosovskih i srpskih bezbednosnih zvaničnika koji su joj omogućavali ilegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije. Takođe, ta grupa skovala je i zaveru sa različitim političarima koja je podrazumevala podmićivanje kosovskih bezbednosnih zvaničnika početkom 2019. kako bi se omogućile akcije krijumčarenja između Srbije i Kosova i potkupljivanje kosovskih graničnih zvaničnika krajem 2017 – da bi se obezbedio bezbedan prolaz krijumčarima”, naveo je američki Sekretarijat za finansije u saopštenju.

Vučić o Veselinoviću i Radoičiću

Zvonko Veselinović i Milan Radoičić poslednjih godina dovode se u blisku vezu sa Srpskom naprednom strankom (SNS) aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića i Srpskom listom - političkom grupacijom dela Srba sa Kosova koja se nalazi pod kontrolom SNS-a.

U svojoj reakciji na američke sankcije uvedene početkom decembra 2021. Vučić je rekao da Veselinović Srpskoj naprednoj stranci, koju predvodi predsednik Srbije, nije davao novac.

"Stranka koju vodim ima više nego dovoljno novca zahvaljujući državnim sredstvima i članarini", rekao je Vučić medijima.

Upitan o sankcijama uvedenim Veselinoviću i Radoičiću, Vučić je odgovorio da je dobio neformalni izveštaj ambasade SAD i da će, ukoliko postoje ozbiljne optužbe, državni organi to ispitati.

Inače, Aleksandar Vučić je početkom oktobra negirao da ima bilo kakve veze sa Veselinovićem i Radoičićem - tvrdeći da njihove telefone nema u svom imeniku.

"Pravo da vam kažem, mislim da sam dva puta video na Kosovu i Metohiji Zvonka Veselinovića i uvek o tome javno govorio, mislim da se nikada u životu nismo čuli. Nemam ni njegov broj upisan u svom aparatu… Možda da je bilo neko društvo oko Kosova pa da sam sa nekim razgovarao, pa da je bio prisutan, ali i to ne verujem. Mislim da nikada u životu nisam razgovarao sa Milanom, nikada nisam razovarao osim ako je bio prisutan na sastancima kada ja prenosim poruke ljudima sa Kosova i gde sede predstavnici Srpske liste, pa mi se oni svi obraćaju. Nikako drugačije“, rekao je tada Vučić.

Krajem marta 2022, nekolio dana uoči aprilskih izbora u Srbiji, Milan Radoičić sedeo je tik uz predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom susreta koji je bio upriličen sa delom političkih predstavnika Srba sa Kosova.

U tekstu se ukazuje da su krajem 2017. Veselinović i njegov brat Žarko ostvarili dogovore sa političarima da omoguće političkoj stranci, čiji su bili članovi, pobedu na izborima. To je, kako je precizirano, osim pobede političkim kandidatima, podrazumevalo i obezbeđivanje znatnih novčanih doprinosa kandidatima.

Zauzvrat, političari bi braći Veselinović obezbedili kontrolu nad određenim oblastima za poslovanje u kojima su bili u mogućnosti da obavljaju nezakonite poslovne aktivnosti - bez mešanja srpskih vlasti. Takođe, pružali bi i informacije kako bi podržali poslovna ulaganja braće. Takođe, političari bi nagradili braću Veselinović tako što bi im dodeljivali najbolje najbolje infrastrukturne ugovore”, precizirano je u saopštenju.

Krajem 2017. Zvonko i Žarko Veselinović, ukazuje u saopštenju Sekretarijat za finansije, korisitli su donacije kao metodu pranja novca koji potiče iz, kako je istaknuto, njihovog zločinačkog poduhvata.

Žarko je bio jedan od vođa Veselinovićeve Organizovane kriminalne grupe sarađujući sa svojim bratom u aktivnostima krijumčarenja, nasilnom zastrašivanju kompanija, građevinskim i infrastrukturnim projektima, kao i projektima razvoja telekomunikacija”, navodi američki Sekretarijat za finansije.

Uz to, ukazano je u saopštenju, Veselinović i njegova grupa optuženi su za navodnu umešanost u ubistvo lidera političke stranke Olivera Ivanovića januara 2018.

Veselinović i saradnici iz Organizovane kriminalne grupe Milan Radoičić, Željko Bojić i Marko Rosić su imenovani u optužnici za ubistvo - i svako od njih imao je svoju ulogu u atentatu i zločinačkom poduhvatu”, precizirano je u tekstu.

Braći Veselinović i Radojčiću sankcije su uvedene jer se, kako objašnjava Sekretarijat za finansije, strana lica koja su trenutno ili su bila zvaničnici nekog entiteta, uključujući bilo koji državni organ, koji je učestvovao u korupciji, ili čiji su članovi učestvovali u korupciji.

Uključujući otuđivanje državne imovine, eksproprijaciju privatne imovine za ličnu korist, korupciju u vezi sa državnim ugovorima ili vađenje prirodnih resursa, ili podmićivanje u vezi sa njihovim mandatom”, navodi Sekretarijat za finansije.

Precizirano je da se Bojić našao među njima jer je materijalno pomagao sponzorisao ili pružio finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku ili robu ili usluge kao podršku Veselinoviću.

Inače, Željko Bojić je, pre nego što se našao među optuženima za ubistvo Olivera Ivanovića, nalazio na funkciji šefa policijske operative na severu Kosova.

Blinken: Sankcije uvedene u skladu sa ciljevima Samita za demokratiju

Državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da su sankcije uvedene u skladu sa ciljevima Samita za demokratiju, koji se održava ove nedelje u Vašingtonu.

U američkoj strategiji za borbu protiv korupcije, objavljenoj 6. decembra, ističe se da je odgovor na spregu korupcije, kriminala i drugih ilegalnih aktivnosti – prioritet za nacionalnu bezbednost”, poručio je Blinken.

U saopštenju američkog državnog sekretara dodaje se da je transnacionalni organizovani kriminal destabilizujući, a te grupe su često u dosluhu da vlastima da bi se zaštitile od pravnog gonjenja, i pozivanja na odgovornost.

"Transnacionalne kriminalne organizacije takođe operišu preko granica, podrivaju međunarodni finansijski sistem I komplikuju napore agencija za sprovođenje zakona da poremete i eliminišu transnacionalni kriminal na globalnom nivou", navedeno je u saopštenju.

Precizirano je i da je poznato da organizovani kriminal, uz podršku korumpiranih aktera, može da destabilizuje vladavinu zakona, nagriza poverenje u javne institucije, i oslabi demokratsku upravu.

"Današnji potezi, uz odluku Sekretarijata za finansije da označi korumpirane pojdince i entitete povezane sa transnacionalnim kriminalnim organizacijam u El Salvadoru, Kosovu i Srbiji, su deo napora cele američke vlade da raskine te veze i pozove na odgovornost korumpirane pojedince i organizacije”, istakao je američki državni sekretar Blinken.

Ranije ove nedelje su uvedene sankcije i pojedincima i organizacijama odgovornim za korupciju u Demokratskoj republici Kongo i osobama koje doprinose represiji i podrivanju demokratije širom sveta.

Ko su Veselinović i Radoičić?

Zvonko Veselinović, kako je objavio portal Istinomer, u više navrata je hapšen zbog različitih krivičnih dela. Prvi put to se dogodilo 2003, na putu Raška – Kraljevo, kada je priveden sa još troje ljudi. U automobilu je pronađeno tri kilograma i 190 grama heroina, a vrednost droge dosezala je 150.000 evra.

U avgustu 2004. Veselinović je pritvoren pod optužbom da je učestvovao u ubistvu Slaviše Maksimovića, a pred kraj 2005. godine uhapšen je u centru severne Mitrovice zbog navodne krađe automobila.

Tokom leta i jeseni 2011. godine Srbi sa severa Kosova podigli su barikade na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak sa namerom da spreče Euleks da na te prelaze preveze albanske carinike. Više puta je bilo sukoba sa policijom, a tokom jednog od incidenata, ubijen je pripadnik specijalne policije Kosova.

Komandant Kfora Erhard Drevs označio je Zvonka Veselinovića i njegovog brata Žarka, kao organizatore incidenata na barikadama.

Kako je preneo BBC na srpskom, Veselinović se pominje i u Beloj knjizi organizovanog kriminala iz 2001. kao organizator grupe koja se bavi teškim krađama, oduzimanjem motornih vozila, iznudama i falsifikovanjem dokumenata na teritoriji Kosovske Mitrovice.

U decembru 2011. Veselinović je priveden zajedno sa bratom na Kopaoniku, a u optužnici protiv njega, Milana Radoičića i Dragana Ćurčića je navedeno da su protivpravno prisvojili 32 kamiona u vlaništvu lizing kompanije “Hipo Alpe – Adrija lizinga” i tako sebi pribavili najmanje 237 miliona dinara imovinske koristi. Apelacioni sud je oslobodio Veselinovića i Radoičića, a Ćurčić je osuđen na tri godine.

Oslobađajuća odluka doneta je i u postupku za nelegalno iskopavanje šljunka na Koridoru 10, a u ovom postupku osim njih dvojice na optužnici našli su se i Ivan Stamenović i kruševački biznismen Goran Makragić.

Nedostupni Milan Radoičić

Milan Radoičić bio je nedostupan kosovskim vlastima od novembra 2018. i neuspelog pokušaja privođenja, zbog sumnje da je povezan sa ubistvom Olivera Ivanovića, kada ga policija nije pronašla na adresi stanovanja u severnoj Mitrovici. U Srbiji se povremeno pojavljuje na političkim skupovima koji okupljaju predstavnike Srba sa Kosova, kojima neretko prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Marta 2021. ukinut je nalog za njegovo hapšenje, pa je nekoliko dana nakon donošenja te odluke, zabeleženo da se vratio na sever Kosova.

Za aktuelnog potpredsednika Srpske liste u javnosti Srbije se prvi put čulo 2011. godine kada je protiv njega, pred Specijalnim sudom u Beogradu, podignuta optužnica za prisvajanje 32 kamiona kompanije Hipo Alpe Adria Lizinga. Na optužnici se tada našao i Zvonko Veselinović, koga je KFOR označio kao jednog od organizatora nereda i podizanja barikada, na severu Kosova 2011.

Obojica su pravosnažno, pred Specijalnim sudom, oslobođeni optužbi 2016. godine.

Kosovski specijalni tužilac Sulj Hodža je u novembru 2018. godine potvrdio da kosovske vlasti Radoičića traže zbog sumnje na povezanost sa ubistvom Olivera Ivanovića. U danima nakon neuspešne policijske portage za njim oglasio se saopštenjem u kom je naveo da sa ubijenim Ivanovićem nije bio prijatelj, ali da nije ni nije ubica.

MUP Srbije je u istom mesecu saopštio da je u vezi sa tim slučajem Radoičić dao izjavu po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije. Inače, Radoičić je bio prisutan na sastanku predstavnika Srba sa Kosova i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, održanom februara 2018. u Beogradu.

Sam Vučić je još 2017. pohvalno govorio o njemu, dok je bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj nekoliko puta potvrđivao komunikaciju sa njim - kao i zajedničke susrete njih dvojice sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Haradinaj je Radoičića opisivao kao čoveka sa autoritetom na severu Kosova. Ubijeni Oliver Ivanović ga je, u intervjuu za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN), opisao kao ključnu figuru i osobu koja stvarno ima moć na severu Kosova.

XS
SM
MD
LG