Linkovi

Srbi na Kosovu ne veruju da njihov glas može nešto da promeni


Predstavljanje najnovijeg istraživanja UNDP-a "Puls javnosti" u Prištini (Foto: VOA)
Predstavljanje najnovijeg istraživanja UNDP-a "Puls javnosti" u Prištini (Foto: VOA)

Svega 0,47 odsto kosovskih Srba smatra da njihov glas može da utiče na promenu situacije na Kosovu, navodi se u istraživanju UNDP-a „Puls javnosti“, koje je predstavljeno u Prištini. Istaknuto je i da najveći problemi na Kosovu ostaju nezaposlenost, korupcija i siromaštvo.

Najnovije istraživanje UNDP-a “Puls javnosti” pokazuje da je čak 64,9 odsto Srba na Kosovu veoma nezadovoljno ili nezadovoljno radom svojih opština, dok je 3,8 odsto zadovoljno radom.

Na pitanje „Da li mislite da Vaš glas može da utiče na promenu situacije na Kosovu?“, 35,9 odsto Albanaca misli da svojim glasom može da promeni situaciju na Kosovu, a to mišljenje deli svega 0,47 odsto Srba i 19,6 odsto pripadnika drugih etničkih zajednica na Kosovu.

Istraživanje pokazuje da je sve manji broj Srba koji su spremni da se pridruže političkim protestima, dok je s druge strane sve više Albanaca koji su spremni da svoje nezadovoljstvo iskažu na protestima.

„U maju 2018. godine, spremnost građana da protestuju iz političkih razloga bila je 38 odsto. U anketi u novembru 2018. zabeležen je porast od skoro 2 odsto, odnosno 39,5 odsto građana je bilo spremno da se pridruži protestima organizovanim iz političkih razloga. Najniža spremnost za proteste bila je u aprilu 2016. godine. U poređenju sa predhodnim izveštajem to bi bilo 3,3 odsto porasta“, rekao je menadžer UNDP-a Arben Ćirezi.

Više od polovine ispitanika izjavilo je da su najveći problemi sa kojima se Kosovo suočava vezani za korupciju i socio-ekonomsku situaicju.

Najveći problemi

Ispitanici smatraju da su nezaposlenost, korupcija i siromaštvo tri najveća problema sa kojima se Kosovo trenutno suočava. Podaci sa presekom po etničkoj pripadnosti ukazuju na to da postoji razlika. Dok kosovski Albanci i pripadnici drugih etničkih zajednica na Kosovu navode ista tri problema kao najveća - nezaposlenost, korupciju i siromaštvo, kosovski Srbi smatraju da su to nezaposlenost, organizovani kriminal i bezbednosna situacija.

Korupcija je, prema ovom istraživanju, najzastupljenija u domaćim institucijama.

„Na osnovu percepcije građana to su carina, Kosovska elektrodistribucija i agencija za privatizaciju, kao i druge vladine organizacije. Percepcija građana što se najniže stope korupcije tiče su međunarodne organizacije“, rekao Ćirezi.

Zapošljavanje "preko veze"

U izveštaju se navodi da je broj ispitanika koji smatraju da se zapošljavanje u javnom sektoru odvija po zasluzi opao za 10 odsto od oktobra 2017. godine. Tačnije, 68,8 odsto ispitanika i dalje smatra da su činioci, koji nisu u vezi sa zaslugama, poput porodičnih veza, mita, stranačke pripadnosti najvažniji za dobijanje posla u javnom sektoru.

„Samo 31,2 odsto građana smatra da je zapošljavanje u javnom sektoru izvršeno na osnovu zasluga, ali mahom građani Kosova smatraju da zapošljavanje u javnom sektoru vrši preko partijskih, rodbinskih i drugih ličnih veza“, kaže Ćirezi.

Petnaesti izveštaj "Puls javnosti" zasnovan je na anketi sprovedenoj tokom novembra 2018. godine, intervjuisanjem 1.306 osoba, među kojima je 896 Albanca, 211 Srba i 199 osoba ostalih zajednica koje žive na Kosovu.

XS
SM
MD
LG