Linkovi

SAD pozvale na smirivanje tenzija na Kosovu


Demolirani automobil posle akcije kosovske policije u severnoj Mitrovici
Demolirani automobil posle akcije kosovske policije u severnoj Mitrovici

Kosovska policija je tokom prepodneva sprovela akcije u borbi protiv krijumčarenja robe u regionu Peći, Prištine, Južne i Severne Mitrovice, objavio je kosovski premijer Aljbin Kurti. U severnoj Kosovskoj Mitrovici građani su protestovali, blokirali puteve i raskrsnice kamionima i vozilima, a kako prenose mediji kosovska policija je bacala suzavac i šok bombe.

"SAD pozivaju na smirivanje situacije posle današnjih događaja na Kosovu", rekao je za Glas Amerike neimenovani portparol Stejt departmenta. "Nastavljamo da sarađujemo sa partnerima iz Evropske unije i NATO-a da bismo pomogli svim stranama da održe napredak u normalizaciji odnosa i smanjenju tenzija", naveo je portparol.

Prethodno je Beograd pozvao KFOR i NATO da reaguju, a EU pozvala na prekid nasilnih incidenata.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Raškoj sa predstavnicima Srba sa Kosova i rekao da je kontaktirao specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Vučić je u Raškoj rekao da je od Lajčaka tražio da "zauzdaju Prištinu", a da je dobio odgovor da se radi na tome, posle čega su se specijane jedinice kosovske policije ROSU povukle sa severa Kosova.

Pripadnici kosovske policije tokom akcije u severnom delu Kosovske Mitrvice, 13. oktobra 2021.
Pripadnici kosovske policije tokom akcije u severnom delu Kosovske Mitrvice, 13. oktobra 2021.

Šta je naša pametna reakcija na sve ovo? Ja sam kriv, jer sam molio da ne napadate ROSU kad su pravili špalir, rekao je Vučić u razgovoru sa Srbima sa Kosova u Raški, prenosi FoNet. Za ovo što su danas izvodili imali su podršku makar jedne države i pritom nije nijedna iz EU, dodao je on.

Šta god da se desi i kako god da se desi, Srbija i Beograd će biti uz vas, izjavio je Vučić u razgovoru sa Srbima sa Kosova i predstavnicima Srpske liste.

Vučić žandarmeriji: Mir po svaku cenu, štitimo narod

Ukoliko vas država pozove, a daćemo sve od sebe da ne budete u toj poziciji, pozvaće vas da štitite i čuvate naš narod i znam da ćete se ne samo odazvati, već ćete tu svetu dužnost i obavezu obaviti na najčasniji način, poručio je Aleksandar Vučić u Kraljevu u bazi žandarmerije, prenosi FoNet. Čuvaćemo mir i stabilnost gotovo po svaku cenu, a ako ne budemo imali izlaz, ako nas napadnu, ubijaju nam ljude, onda ćemo morati da zaštitimo naš narod, rekao je Vučić. To da zaštitimo naš narod, znači da ćemo se pobediti. Nema predaje, nema povlačenja, kazao je Vučić.

Pred nama je težak period, biće ogromni pritisci na Republiku Srpsku, tražiće njen nestanak pred proleće i sve će to pasti na pleća Srbije. Na svemu tome će da rade najmoćnije zemlje sveta, rekao je Vučić.

Što se Prištine tiče, sa njima je nemoguće razgovarati, rekao je Vučić i poručio građanima da budu strpljivi, "jer oni neće da ispune sporazum".

Ako krenu u nasilje, vi zaštitite svoj narod, a mi ćemo biti uz vas, poručio je Vučić, samo imajte u vidu kolika je cena koju ćemo svi mi da platimo i zato je moja molba da to izbegnemo. Čuvaćemo mir, poštovaćemo sve sporazume, moja poruka i njima i vama je, nisam poput nekih, niti je Srbija kakva je bila ranije, rekao je Vučić.

Desetine povređenih, jedan kritično

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da je 36-godišnji Srećko Sofronijević ranjen i da se lekari bore za njegov život, a da su desetine povređene.

N1 javlja da je povređeno deset Srba, da je većina povređena šok bombama, gumenim mecima i suzavcem i da oni nisu zadržani na bolničkom lečenju, a da je jedan muškarac upucan sa leđa, operisan je i životno je ugrožen.

Kako javlja dopisnik Glasa Amerike, u toku je blokada puta kod mesta Rudare, u blizini Zvečana.

Srbi sa severa Kosova blokirali su put kod mesta Rudare ka Zvečanu
Srbi sa severa Kosova blokirali su put kod mesta Rudare ka Zvečanu

Trenutna situacija u severnoj Kosovskoj Mitrovici je mirna, a policija se povukla. Tokom prepodnevne akcije policije, stanovnici ovog dela grada su vozilima blokirali raskrsnice i puteve, a neki automobili su demolirani i zapaljeni. Policija je, prenose mediji, bacala suzavac i šok bombe na demonstrante.

Kosovski premijer Aljbin Kurti napisao je na Fejsbuku da je policija sprovela akciju u skladu sa odlukama tužilaštava i sudova, kao i da je zaplenjena roba koja služi kao "materijalni dokaz".

"Nećemo tolerisari kriminal i kriminalne grupe, borićemo se protiv toga. Sprečićemo krijumčarenje robe", napisao je kosovski premijer.

Spaljeni automobil u severnoj Mitrovici
Spaljeni automobil u severnoj Mitrovici

Kurti je potvrdio da je akcija policije završena.

"Pozivam građane u severnoj Mitrovici da ne padaju u zamku pojedinih medija u Srbiji koji brane kriminal, korupciju i krijumčarenje i žele da to politizuju i prave od toga etničko pitanje".

Beograd poziva KFOR da reaguje, EU traži prekid nasilnih incidenata

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je pozvala međunarodnu zajednicu, NATO i KFOR da hitno reaguju i "zauzdaju" premijera Kosova Aljbina Kurtija.

„Situacija je više nego dramatična i ovo je poslednji trenutak u kojem je neophodna jasna reakcija kako bi se zaustavila ludačka politika koju sprovodi Priština. Ovakvo ponašanje je prevršilo svaku meru i dovodi nas na ivicu haosa“, poručila je Brnabić u saopštenju.

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je akcija kosovske policije "još jedna provokacija kosovskog premijera Aljbina Kurtija pred lokalne izbore na Kosovu".

Blokada ulice u Kosovskoj Mitrovici
Blokada ulice u Kosovskoj Mitrovici

Istakao je da je glavno pitanje šta će preduzeti međunarodna zajednica i Kfor kao jedina oružana snaga prema Rezoluciji 1244 UN.

"Još jednom pozivamo i Kfor i međunarodnu zajednicu da hitno reaguju. Ako Kfor nije spreman da zaštiti srpski narod - ima ko hoće".

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je na hitan prekid nasilja.

"Nasilni incidenti na severu Kosova moraju odmah da prestanu. Jednostrane i nekoordinisane akcije koje ugrožavaju stabilnost su neprihvatljive. Sva otvorena pitanja se moraju rešavati u dijalogu pod okriljem EU. U kontaktu smo sa Beogradom i Prištinom", napisao je Borelj na Tviteru.

Srbija i Kosovo su u Briselu nedavno postigli sporazum o deeskalaciji, nakon krize uzrokovane odlukom kosovske vlade da vozila sa srpskim registracijama treba da menjaju tablice kada ulaze na Kosovo.

XS
SM
MD
LG