Linkovi

Usvojen Zakon o amnestiji na Kosovu


Zakon o amnestiji usvoje u skupštini Kosova čime je ispunjen deo obaveza koje je Priština preuzela potpisivanjem briselskog sporazuma.

Skupština Kosova usvojila je danas Zakon o amnestiji. Taj zakon, koji je bio deo obaveza Prištine po briselskom sporazumu, usvojen je sa 91 glasom za, a 17 poslanika je bilo protiv.

Za zakon o amnestiji glasali su i srpski poslanici u Skupštini Kosova. Za Samostalnu liberalnu stranku zakon o amnestiji je važan jer se njime pravno okončava konflikt izmedju Srba Albanaca što, kako je kazao Petar Militić iz ove partije, Kosovo i region vodi ka evropskoj budućnosti.

“Normalizacija na terenu, sprečavanje samovoljnog tumačenja zakona za period nerešenih odnosa, pre svega na severu Kosova i uklanjanje straha od toga kod građana su naš prvi motiv da danas glasamo za usvajanje ovog zakona. Istovremeno usvajajući Zakon o amnestiji sprečavamo zloupotrebe prirodnog osećaja straha pripadnika srpske zajednice, pre svega na severu Kosova, od eventualne političke odmazde”, rekao je Miletić.

Rada Trajković iz Jedinstvene srpske liste rekla je, obrazlažući zašto podržava zakon o amnestiji, da to vodi ka pomirenju dva naroda. Ona je kazala da zakon treba da bude etički primenjen na Srbe koji žive na severu Kosova i podsetila da je i tadašnji predsednik Savezne republike Jugoslavije Vojislav Koštunica amnestirao hiljade Albanaca iz srpskih zatvora.

“I tada i sada, uvek sam pripadala ljudima koji su vrlo snažno podržavali oslobađanje tih ljudi. Jako mi je drago što su među njima moja koleginica Fljora Brovina i drago mi je što je bio i Aljbin Kurti. Za njih se veliki deo intelektualne javnosti Beograda potpisivao i molio da izađu iz zatvora”, rekla je Rada Trajković.

Usvajanju zakona o amnestiji najviše su se protivili poslanici pokreta Samoopredeljenje koji su vladu Kosova optuživali da tim zakonom amnestira kriminal i kriminalce.

Ova Vlada je Vlada šverca. Ona švercuje robu u trgovini i ljude u politici. Zakone u Skupštini i sporazume sa Srbijom u državi”, rekao je Kurti.

Oko stotinak gradjana jutros je ispred Skupštine Kosova na poziv grupe nevladinih organizacija, mirno protestovalo protiv donošenja Zakona o amnestiji. Ovaj zakon je deo briselskog sporazuma koji je postignut izmedju Beograda i Prištine pre oko tri meseca.
XS
SM
MD
LG