Linkovi

Istraga ubistva Ivanovića šansa za integrisani pravosudni sistem


Tribina u Medija centru u Čaglavici na temu "Vladavina prava na Kosovu", 30. januar 2018.

Ubistvo Olivera Ivanovića je veliki izazov za celo kosovsko društvo i vladavinu prava na tom prostoru, zaključeno je na tribini u Medija centru u Čaglavici na temu "Vladavina prava na Kosovu". Pojedini učesnici smatraju da odgovornost za ubistvo Ivanovića snosi i Vlada Kosova jer mu nije pružila fizičku zaštitu i da je sad prilika da se integrisani pravosudni sistem na severu Kosova dokaže u sprovođenju istrage ovog ubistva.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Milan Radojević kazao je da je ubistvo Olivera Ivanovića ogroman izazov za Kosovo i da je to snažan šamar kako Vladi Kosova tako i svima koji žive na ovim prostorima, ali i kompletnoj međunarodnoj zajednici.

"Meni je jako žao što su predstavnici Međunarodne zajednice u poslednjih par nedelja od momenta ubistva Ivanovića jako tihi, jer ipak predstavnici EULEKS-a i EU su više puta naglašavali i garantovali da su institucije spremne da budu nezavisne i da vode potpuno korektnu, nezavisnu i profesionalnu istragu", rekao je Radojević.

Direktor Kosovskog Centra za bezbednosne studije Florian Ćehaja kazao je da Priština snosi veliku odgovornost zbog ubistva Olivera Ivanovića, jer, kako je kazao uprkos pretnjama koje su mu bile upućivane u proteklom periodu institucije nisu bile u stanju da ga zaštite, niti danas štite ostale funkcionere koji su dobijali pretnje.

"Možemo spekulisati koji je bio cilj ubistva - da li sa ciljem i namerom nastanka neke nesigurnosti ili sa ciljem da se koče budući sporazumi, da se postigne finalni sporazum i dogovor između Srbije i Kosova ili organizovani kriminal, da se nastavi status kvo, da se nastavi sa velikim brojem šverca... To mogu biti samo situacije, ali glavnog krivica treba tražiti u Prištini i institucijama što nisu pružili fizičku sigurnost i još nisu u stanju da to urade", rekao je Ćehaja.

Šef sekcije za praćenje sudova i zakonodavnog procesa u Misiji OEBS-a na Kosovu Bendžamin Rid kazao je da je ubistvo Olivera Ivanovića strašna vest koja je došla u vreme sprovođenja Briselskog sporazuma koji se odnosi na integraciju pravosuđa na Severu Kosova. Po njegovim rečima postoji nada da će pravda biti zadovoljena upravo zbog toga što je sada pravosudni sistem integrisan i može bez ikakvih problema da se aktivno bavi istragom ovog ubistva.

"To će biti prva prilika za integrisani pravosudni sistem, ne zasebni južni i severni sistem, već integrisani sistem da se angažuje u istrazi, u krivičnom gonjenu i treba da se nadamo da će pravda da bude brza. Mislim da ovaj konkretan slučaj predstavlja veoma značajan izazov, ali takođe predstavlja i veoma značajnu priliku za pravosuđe i za vladavinu prava na Kosovu", kazao je Rid.

Direktor NVO "Humani centar Mitrovica" Veroljub Petronić kazao je da se nakon ubistva Olivera Ivanovića na severu Kosova oseća strah i neizvesnost.

"Smatram da su na severu ugroženi i Srbi i Albanci, a o tome se vrlo malo priča. Konkretno, strah koji proizvodi efekat ovog ubistva će biti dalekosežan. Pet godina smo se vratili unazad, urađena je integracija radi integracije jer koreni bezbednosnih problema su u samoj integraciji bili. Kada budemo počeli da rešavamo probleme korena u bezbednosnom smislu imaćemo mnogo bezbedniju sredinu, uopšte na celom Kosovu", kazao je Petronić.

Debatu na temu "Vladavina prava" organizovao je Medija centar, uz podšku UNMIK-a, u okviru projekta "Kosovo danas".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG