Linkovi

UNMIK o poternici za Radojičićem: Komunikacija sa vlastima Kosova je poverljiva


Milan Radojičić (Foto: Vesna Anđić RFE/RL)
Milan Radojičić (Foto: Vesna Anđić RFE/RL)

Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) nije potvrdila, niti demantovala informaciju da je za Milanom Radojičićem, potpredsednikom Srpsle liste, izdat međunarodni nalog za hapšenje zbog sumnje da je povezan sa ubistvom Olivera Ivanovića, lidera liste “Sloboda, demokratija, pravda” sa severa Kosova.

“Komunikacija između UNMIK-a i kosovskih vlasti u vezi sa pitanjima Interpola, kao i između UNMIK-a i Interpola, je poverljiva. Ako imate specifična pitanja u vezi sa nalozima za hapšenje možete ih uputiti kosovskim vlastima ili interpolu”, navela je SanamDolatšahi, portparolka UNMIK-a, odgovarajući na pitanje Glasa Amerike “da li je tačno da je preko UNMIK-a raspisan međunarodni nalog za hapšenje Milana Radojičića”.

Informaciju o tome je međutim, beogradskom Insajderu potvrdio kosovski tužilac Sulj Hodža. On je rekao da se Radojičić sumnjiči da je pomogao i organizovao grupu za ubistvo Olivera Ivanovića, ali i za organizovani kriminal i trgovinu drogom. Radojičić je inače politički angažovan u Srpskoj listi, grupaciji bliskoj Srpskoj naprednoj stranci, predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Srpska lista: Međunarodnu poternicu može da raspiše samo UNMIK

Najave o raspisivanju međunarodne poternice nemaju pravni značaj, već predstavljaju politički napad na potpredsednika Srpske liste Milana Radojičića, poručuju iz Srpske liste.

U Srpkoj listi ističu da Priština nije član Interpola, jer nije članica UN te da nije u mogućnosti da raspiše međunarodnu poternicu, već to mora da učini UNMIK.

U ovom slučaju, tvrde iz Srpske liste, UNMIK za ovakav akt zahteva postojanje dokaza.

“Zato najave o raspisivanju poternica nemaju pravni značaj već predstavljaju politički napad na potpredsednika Srpske liste Milana Radojičića, koji nastavlja da se bavi politikom koja ima za cilj zaštitu srpskog naroda i njegovog prava na slobodu, mir i razvoj na prostoru Кosova i Metohije”, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Marko Đurić: Specijalni rat protiv Srba

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić naveo je u saopštenju za javnost da je nalog za hapšenje Milana Radojičića i optužnica protiv Ivana Todosijevića poruka Srbima na Kosovu da je svaki njihov otpor beznadežan, budući da, kako navodi, samovolji Prištine ne mogu izmaći čak ni lokalni srpski politički lideri.

Đurić ističe da je "hajka na funkcionere Srpske liste deo je specijalnog rata kojim Priština među Srbima na severu Кosova i Metohije nastoji da stvori utisak da nemaju nikakvu sistemsku zaštitu", jer je moć odlučivanja imajuju Albanci i "njihova UČК "elita"".

Srbima se sugeriše, ističe Đurić, da se svako od njih može naći na udaru jednog takvog sistema i da za njih ne važe nikakva ljudska ili demokratska prava.

Poručuje, međutim, da je Srbija garant bezbednosti i dostojanstva Srba i da će se najodlučnije odupreti nastojanjima da se uspostavi "dominacija i srahovlada Prištine".

Ko je Milan Radojičić?

Za aktuelnog potpredsednika Srpske liste u javnosti Srbije se prvi put čulo 2011. godine kada je protiv njega, pred Specijalnim sudom u Beogradu, podignuta optužnica za prisvajanje 32 kamiona kompanije Hipo Alpe Adria Lizinga. Na optužnici se tada našao i Zvonko Veselinović, koga je KFOR označio kao jednog od organizatora nereda i podizanja barikada, na severu Kosova 2011. Obojica su pravosnažno, pred Specijalnim sudom, oslobođeni optužbi 2016. godine.

Kosovski specijalni tužilac Sulj Hodža je novembra 2018. godine potvrdio da kosovske vlasti Radojičića traže zbog sumnje na povezanost sa ubistvom Olivera Ivanovića. U novembarskoj policijskoj akciji uhapšene su tri osobe zbog sumnje da su povezane sa ubistvom Ivanovića – ali ne i Radojičić koji u tom trenutku nije bio u svom domu.

U danima nakon neuspešne policijske portage za njim oglasio se saopštenjem u kom je naveo da sa ubijenim Ivanovićem nije bio prijatelj, ali da nije ni nije ubica. MUP Srbije je u istom mesecu saopštio da je u vezi sa tim slučajem Radojičić dao izjavu po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije.

Inače, Radojičić je bio prisutan na sastanku predstavnika Srba sa Kosova i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, održanom u februaru u Beogradu.

Sam Vučić je još 2017. pohvalno govorio o njemu, dok je aktuelni kosovski premijer Ramuš Haradinaj nekoliko puta potvrđivao komunikaciju sa njim - kao i zajedničke susrete njih dvojice sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem. Haradinaj je Radojičića opisivao kao čoveka sa autoritetom na severu Kosova.

Ubijeni Oliver Ivanović ga je, u intervjuu za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN), opisao kao ključnu figuru i osobu koja stvarno ima moć na severu Kosova.

Takođe, kako je objavio portal Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), Radojičić i Veselinović, prisustvovali su junskom obeležavanju godišnjice štampanja tabloida Informer, koji gaji bliske veze sa vlastima Srbije. Među gostima su bili i premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i ministar rudarstva Aleksandar Antić.

XS
SM
MD
LG