Linkovi

Protesti u Beogradu, ali i u mnogim drugim gradovima


Novi protest "1 od 5 miliona" odražan večeras u Beogradu, a juče i širom Srbije (Foto: Glas Amerike)
Novi protest "1 od 5 miliona" odražan večeras u Beogradu, a juče i širom Srbije (Foto: Glas Amerike)

Novi protest "1 od 5 miliona" održan je večeras u Beogradu, a juče su protesti održani i u svim većim gradovima u Srbiji, koji su svaki za sebe imali različite zahteve u skladu sa problemima koje imaju u svojim lokalnim sredinama.

Na početku protesta u Beogradu pročitano je pismo studenata FPN, u kojem se traži ostavka ministra prosvete Mladena Šarčevića, zbog toga što je profesore koji su podržali proteste nazvao neozbiljnim.

"Svesni smo da mnogo mladih sa fakultetskim diplomama odlazi iz zemlje. Oduzeli ste nam dostojanstvo, oskrnavili ste sve ono čemu nas profesori uče, a vaš ministar (Mladen) Šarčević je sve te profesore nazvao neozbiljnim imenima i zato tražimo njegovu ostavku”, navodi se u pismu koji je pročitao jedan od organizatora Miodrag Simović.

Studenti FPN pozvli su ostale studente Univerziteta u Beogradu i sa ostalih univerziteta u Srbiji da im se pridruže i da se pobune protiv vlasti Aleksandra Vučića.

Profesorka Filozofskog fakulteta Marija Bogdanović, dekan tog fakulteta tokom protesta 1996/1997, rekla je da se građani već 50 godina, od 1968. okupljaju na Platou da kao slobodni građani iskažu nezadovoljstvo stanjem u društvu.

"U ovom protestu smo zajedno, kao misleći ljudi koji hoće da žive u demokratski organizovanom društvu, a ne u društvu vladavine jednog vođe, u zatvorenom društvu”, rekla je ona.

Dodala je da nestručni vode institucije, a stručni napuštaju zemlju.

Posle njihovog obraćanja, građani, su kako je i najvaljeno, sa Platoa krenuli u šetnju Vasinom ulicom, preko Terazija, Kralja Milana, Takovske i Svetogorske do Makedonske i zgrade Politike.

Okupljeni su nosili transparente sa natpisima "Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i buduće lopove", "Napolju je vučje vreme", "Dosta obećanja i laži, penzioneri su gladni, a sa razglasa se čuju pesme "Izađi i bori se", "Barbarina pesma".

Protesti održani u Leskovcu, Čačku, Užicu …

Porotesti "1 od 5 miliona" održani su u petak u više gradova u unutrašnjosti, a na njima su se obratili neki od govornika sa protesta u Beogradu poput glumaca Branislava Trifunovića i Nikole Koja, te bivšeg sudije Zorana Ivoševića.

U Užicu je protest održan pred gradskom kućom.

Užički publicista, pisac i novinar Zoran Filipović ponovio je zahteve, a protest su podržali i užički malinari.

Prvi put je održan protest u Leskovcu pod parolom "Stop odumiranju Leskovca", kao i u Smederevu.

Treći po redu protest "1 od 5 miliona" održan je u Kruševcu, a na Trgu glumaca obratio se i glumac Branislav Lečić. Protest je završen šetnjom do zgrade Gradske uprave.

Protest "1 od 5 miliona" održan je i u Vranju. Građani su se okupili u centru grada u pešačkoj zoni.

Nosili su transparent "Vranje bez straha - 1 od 5 miliona". Obratili su im se hirurg Vukašin Antić i profesorka Univerizeta u Nišu dr Tamara Milenković Kerković.

I ovog petka u Čačku je održan protestni skup na kome su govorili organizatori protesta.

XS
SM
MD
LG