Linkovi

Novi protest u Beogradu, jedini zahtev - ostavka Aleksandra Vučića


Sedmi protest protiv vlasti Aleksandra Vučića u Beogradu, u subotu 19. januara 2019.

U subotu je održan novi, sedmi po redu protest građana pod nazivom "Jedan od pet miliona". Protest je i ovaj put prošao mirno, bez incidenata i bez vidljivog prisustva uniformisane policije, a ovoga puta demonstranti su otišli do zgrade RTS-a, gde su žleli da pričaju sa rukovodstvom javnog servisa, to jest sa direktorom Draganom Bujoševićem i glavnim i odgovornim urednikom informativnog programa RTS-a Nenadom Lj. Stefanovićem.

Organizatori protesta su pozvali učesnike skupa da ne gađaju jajima zgradu RTS-a, jer, kako je istaknuto, ne žele da gađaju ono što je imovina građana Srbije. U danima pre protesta, naime, društvenim mrežama kružio je poziv - pod parolom i igrom reči "Dojajilo nam je" - da se na skup ponesu jaja i da se njima gađa zgrada RTS-a.

VIDEO U Beogradu održan sedmi protest protiv vlasti

VIDEO Sedmi protest protiv vlasti
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Jedini zahtev - ostavka Vučića

Glumci Branislav Trifunović i Nikola Kojo poručili su na Platou ispred Filozofskog fakulteta, pre polaska u šetnju, da je jedini zahtev protesta ostavka Aleksandra Vučića i opoziciji poručili da građani žele vlast koja će biti servis građana.

Trifunović je pročitao pismo zahteva za opoziciju, u kome im poručuju da poslušaju svoj narod, da znaju da građani ne biraju vlast nego upravu i da građani žele jasan plan, kako će novu vlast kontrolisati i kako je kasnije smeniti sa vlasti, da to opozicija napiše i potpiše.

Sedmi skup "Jedan od pet miliona" protiv vlasti u Srbiji, u Beogradu, 19. januara 2019.
Sedmi skup "Jedan od pet miliona" protiv vlasti u Srbiji, u Beogradu, 19. januara 2019.

"Dosta nam je lažnih mesija, vrhovnih komandanata. Hoćemo normalne ljude koji će raditi ono zašto ih plaćamo", rekao je Trifunović, dok je Vučiću poručio da političko ubistvo Olivera Ivanovića nije incident, a da "mafijašenje i džipovi bez tablica" nisu izbori i da građani ne pristaju na ono što on naziva izborima.

Kojo: SNS je organizovano kriminalno udruženje

Glumac Nikola Kojo je pozvao Vučića da abdicira i pozove, kako je rekao, "svoje dvorjane da polože oružje i lažne diplome. Ništa im se neće desiti, osim lustracije", rekao je Kojo i ocenio da je Srpska napredna stranka organizovano kriminalno udruženje.

Sedmi skup "Jedan od pet miliona" protiv vlasti u Srbiji, u Beogradu, 19. januara 2019.
Sedmi skup "Jedan od pet miliona" protiv vlasti u Srbiji, u Beogradu, 19. januara 2019.

Kojo je rekao da je "krajnji cilj Aleksandar Vučić", da građanska neposlušnost mora ići do kraja i naglasio da je Vučić suspendovao pravo i zakone, da hoće da bude institucija, ali da je zaboravio da ga građani plaćaju.

"Aleksandre Vučiću ovo je kraj", rekao je Kojo i dodao da je Vučić građane Srbije "silovao" konferencijama za štampu, spasavanjem dece iz Feketića i padom helikoptera, ali da je noć kratka da se pobroje njegova nedela.

Ispred RTS-a - mirno i bučno

Oko 18,30 sati krenula je protestna šetnja, ispred zgrade RTS-a nije bilo nikakvih incidenata, a tu je pročitan je apel 105 profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji su podržali građanski protest.

"Ako ste slučajno poneli nešto da bacate, nemojte bacati molim vas", kazao je Trifunović.

Učesnici protesta su, inače, dobili poruku da Bujošević i Stefanović ne mogu da prime predstavnike demonstranata na razgovor pošto nisu u zgradi, i poručeno im je da svoje zahteve predaju na pisarnici.

Sedmi skup "Jedan od pet miliona" protiv vlasti u Srbiji, u Beogradu, 19. januara 2019.
Sedmi skup "Jedan od pet miliona" protiv vlasti u Srbiji, u Beogradu, 19. januara 2019.

Okupljeni su ispred zgrade intenzivno zviždali kako bi ih čuli "ovi što pričaju bajke", a spred zgrade RTS-a istakli su i veliki transparent "Pravda za Olivera" Ivanovića.

Ispred zgrade Predsedništva, u Ulici kralja Milana, kolona je zastala uz glasno uzvikivanje "Vučiću odlazi!"

Na kraju guste povorke, koja je pored zgrade Predsedništva hodom prolazila 15-ak minuta, iza trasnaprenta "Stop krvavim radničkim košuljama" i sa crvenom zastavom bez oznaka na čelu kretala se grupa mahom mladih ljudi, koji su uzvikivali uvredljive parole protiv Aleksandra Vučića i jednog od lidera opozicionog Saveza za Srbiju Dragana Đilasa, izjednačavajući ih.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG