Linkovi

Srbija bi mogla u EU 2025, ako...


Najava obraćanja Sema Fabricija, šefa delegacije EU u Srbiji, u Privrednoj komori Srbije, objavljena na njegovom Tviter nalogu.

Srbija bi mogla da uđe u Evropsku uniju 2025. godine, ukoliko sprovede neophodne reforme, rekao je u četvrtak Sem Fabrici, šef delegacije Evropske unije u Srbiji. Izvesnog napretka u reformama ima, ali pred Srbijom je još mnogo posla. Fiskalna stabilnost je dobra, ali privredni rast nije dovoljan, reforme su uspešnije u ekonomskoj, nego političkoj sferi, a pravosuđe je efikasnije, ali ne i nezavisnije od politike, dok u medijskoj sferi napretka nema, stoji u izveštaju EK.

On je u Privrednoj komori Srbije privrednicima predstavio izveštaj Evropske komisije o napredovanju Srbije u reformama od kraja 2016. do početka 2018. godine u procesu pridruživanja EU.

Fabrici je rekao da rok nije određen, prenose mediji.

"Pod uslovom da Srbija sprovede neophodne reforme, a reforme su potrebne i za EU u oblasti evrozone, bankarske unije i niz drugih pitanja, 2025. godina je potencijalni datum za ulazak Srbije u EU", rekao je Fabrici odgovarajući na pitanje.

Period do 2025. godine je i dug, i kratak, a od trenutka kada se usaglase sva pitanja potrebno je dve godine za ratifikaciju pridruživanja neke držve Uniji.

"Perspektiva postoji, ali poruka izveštaja Evropske komisije je da ima mnogo stvari koje Srbija treba hitno da reši, počev od promene Ustava", rekao je Fabrici.

Srbija je postigla izvestan napredak u reformama, ali ima još "mnogo da se radi", zaključuje se u izveštaju. Poruka je da "Srbija sprovodi preporuke EU u svom interesu, a ne zato što to Brisel traži".

"Privredni rast Srbije od oko dva odsto nije dovoljan da se premosti jaz u odnosu na razvijenije zemlje", rekao je Fabrici.

Ostvareni su mnogo bolji fiskalni rezultati, jer je "u budžetu suficit i rastu invsticije", što je dokaz da se poboljšava poslovni ambijent. Takođe, ocenjuje se da je Srbija napredovala vidljivije u ekonomskoj nego političkoj sferi, rekao je on.

"Postoji još pitanja koja se tiču ekonomije, koja treba rešiti da bi Srbija, kada se priključi EU, izdržala pritisak tržišta od 500 miliona potrošača", rekao je Fabrici.

Izvestan napredak postignut je u efikasnosti pravosudnog sistema, ali ne i u njegovoj nezavisnosti od političkog uticaja. Poreporučuje se da se sprovedu promene Ustava i da se u oblasti pravosuđa radi brže i temeljnije na spornim pitanjima.

Fabrici je rekao da su u oblasti borbe protiv korupcije i kriminala "usvojeni neki zakoni", ali da je to samo prvi korak i da ne postoji evidencija istraga, optužnica i presuda.

U oblasti slobode izražavanja i medija, kako je rekao, nije napravljen napredak, a prostor za izražavanje mora da bude "jasan i transparentan" i da mora da postoji odgovornost.

Fabrici je ukazao da reforme treba nastaviti u javnoj upravi, poreskom sistemu, javnim preduzećima, sferi javnih nabavki, zaštiti konkurencije i borbi protiv sive ekonomije.

"Srbija krši SSP, ne poštuje ravnopravnost u javnim nabavkama"

Šefica sektora za evropske integracije u Delegaciji EU u Srbiji Radica Nusdorfer rekla je da Srbija krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) kada je reč o kupovini poljoprivrednog zemljišta.

"SSP se ne poštuje ni kada je reč o zajmovima izmedju rezidentnih i nerezidentnih preduzeća", rekla je Nusdorfer i navela primer "Agrokora", kada je Vlada Srbije pokušala da zaštiti firme te kompanije, koje su registrovane u Srbiji.

Ona je navela i da se ne poštuje ravnopravnost kod javnih nabavki i da raste broj žalbi stranih firmi.

"Prošle godine samo je jedan odsto stranih firmi učestvovalo u javnim nabavkama, a godinu dana ranije pet odsto", rekla je Nusdorfer i dodala da se biraju ponude sa najnižim cenama umesto po kvalitetu.

Ona je rekla da sanitarne kontrole treba unaprediti i da ih treba raditi po kriterijumu rizika kako bi se ubrzao transport.Dobar napredak je, prema njenim rečima, ostvaren u oblasti transporta, ali je istakla da bezbednost saobraćaja mora da se poboljša, jer dosta ljudi gine.

Nusdorfer je navela da je poreska reforma usporena i da važe različite akcize za domaće i uvozne rakije. Dodala je da nije usvojen zakon o genetski modifikovanim organizmima, što je predusov za ulazak Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju i EU, kao i da postoje restrikcije u izdavanju dozvola za uvoz i izvoz neopasnog otpada.

Fabrici predao Izveštaj EK Maji Gojković

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici uručio je predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pristupanja, saopšteno je iz parlamenta.

Gojković i Fabrici su, u razgovoru, posebnu pažnju posvetili delovima Izveštaja koji se odnosi na parlament.

Fabrici je predstavio osnovne smernice za dalje reformske procese i unapređenje rada na daljem putu ka Evropskoj uniji, ističući da je uloga parlamenta ključna, pre svega u nadzornoj funkciji, navodi se u saopštenju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG