Linkovi

Građanske proteste podržalo još 144 profesora i 100 advokata


Arhiva - Jedan od protesta "Jedan od pet miliona" u Beogradu, 16. januara 2019.

Grupi profesora sa beogradskog Filozofskog fakulteta, Pravnog i Fakulteta političkih nauka, u četvrtak se pridružila i grupa od 144 profesora koji podržavaju građanske proteste koji se već nedeljama održavaju u Srbiji, kao i velika grupa advokata iz više gradova u Srbiji, koji su se pridružili zahtevu da predsednik i premijerka Srbije podnesu ostavke.

U pismu koje je potpisao 101 advokat zahteva se i da Narodna skupština izabere prelaznu Vladu stručnjaka "sa predsednikom Vlade nespornog ugleda u društvu, i sa zadatkom da uspostavi uslove za fer izbore za predsednika Republike i Narodnu skupštinu u Ustavom i zakonom propisanim rokovima".

Advokati su konstatovali da je došlo do "uništavanja institucija političkog sistema i koncentracije političke moći u rukama jednog čoveka".

Pravni branioci ističu da to dovodi do "ukidanja samostalnosti i nezavisnosti sudske vlasti, kao i uništavanje pravosudnog sistema, čime se podrivaju temelji pravne države i vladavine prava".

Profesori univerziteta u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu uz demonstrante

Poruku podrške demonstrantima poslalala je i grupa od 144 profesora i nastavnika Univerziteta u Beogradu, Univerziteta umetnosti u Beogradu, te univerziteta u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

"U ime profesije i naše moralne obaveze prema studentima da negujemo slobodno mišljenje, slobodno izražavanje, pravo na istinito informisanje, kulturu dijaloga, da se zalažemo za vladavinu prava – sve ono što podrazumeva fundamentalne civilizacijske vrednosti i uvažavanje različitosti – dužni smo da dignemo svoj glas, u uverenju da građani Srbije zaslužuju bolje od onoga što im nudi ova vlast", navode profesori u pismu.

Ova grupa profesora ističe da proteste vidi kao izraz građanske neposlušnosti koji za cilj ima strukturnu promenu sistema vlasti i demokratizaciju društva. Oni su pozvali kolege sa svih univerziteta iz Srbije da se pridruže svojom podrškom građanima Srbije.

Profesori su pozvali i ostale svoje kolege da im se, ukoliko žele, pridruže potpisivanjem podrške slanjem mejla na adresu univerzitetskapodrska@gmail.com.

Novi protest u subotu

A novi protest protiv aktuelne vlasti, pod nazivom "Jedan od pet miliona", održaće se u subotu u 18 sati na Platou ispred filozofskog fakulteta u Beogradu. Predviđeno je da se okupljenima obrate profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić i bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević.

Organizatori planiraju da nakon obraćanja građani krenu u protesnu šetnju centralnom gradskim ulicama, pod nazivom "Putem zahteva Jedan od pet miliona".

Organizatori su najavili "mini performanse" ispred zgrade Politike u Makedonskoj ulici, kao i ispred zgrade RTS-a u Takovskoj, a završni govor biće kod Vlade Srbije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG