Linkovi

Još jednom zatražena ostavka Vučića


Osim protest protiv vlasti Aleksandra Vučića, "Jedan od pet miliona", u Beogradu, 26. januara 2019. (Foto: Aleksandra Nenadović, Glas Amerike)

Novi, osmi po redu protest građana pod nazivom “Jedan od pet miliona” održava se večeras u centru Beograda, a na platou ispred Filozofskog fakulteta okupljenima su se obratili bivši sudija Ustavnog suda Zoran Ivošević i profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić.

Kako je rekao Čupić, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je vladavinu prava pretvorio u vladavinu lične samovolje, vladu u lični servis, a parlament u glasačku mašinu koja ima zadatak da njegovu samovolju ozakoni.

Aleksandar Vučić mora da podnese ostavku da bi Srbija ponovo postala pravna država, ocenio je Ivošević i dodao da je Vučić izneverio Ustav Srbije jer se meša u sve tri grane vlasti i odlučuje ko je prekršio zakon, a ko je nevin.

VIDEO Osmi protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

"Suspendovao je vladavinu prava," poručio je Ivošević i dodao da tamo gde nema vladavine prava, nema ni pravne države.

Istakao je da su u Srbiji država i pravo potčinjeni ljudima na vlasti.

Optužio je predsednika Vučića i da je prekršio ustav učestvujući u sklapanju Briselskog sporazuma sa kosovskim Albancima 2013. godine.

Čupić je izneo sličnu argumentaciju, te dodao da predsednika Srbije treba naterati da podnese ostavku, a ako neće - smeniti ga.

"Sada je potrebno naterati Aleksandra Vučića da podnese ostavku ili ako ne prihvati to rešenje, smeniti ga," rekao je Čupić.

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević i penzionisani profesro Filozofskog fakulteta u Beogradu, Čedomir Čupić, obraćaju se okupljenima tokom osmog protesta protiv vlasti Aleksandra Vučića, "Jedan od pet miliona", u Beogradu, 26. januara 2019. (Foto: Aleksandra Nenadović, Glas Amerike)
Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević i penzionisani profesro Filozofskog fakulteta u Beogradu, Čedomir Čupić, obraćaju se okupljenima tokom osmog protesta protiv vlasti Aleksandra Vučića, "Jedan od pet miliona", u Beogradu, 26. januara 2019. (Foto: Aleksandra Nenadović, Glas Amerike)

Nakon održanih govora, učesnici protesta su krenuli u šetnju centralnim gradskim ulicama, koja se održava pod nazivom “Putem zahetva jedan od pet miliona” noseći transparente "Mi smo uz narod", "Ne uz sadašnje i bivše lopove", "Probudi se, ustani Srbijo", "6. oktobar?", "Zajedno možemo više"... Najavljeno je da će ispred zgrade “Politike” u Makedonskoj ulici i RTS-a u Takovskoj biti izvedeni mini performansi.

Učescnici protesta na zgradu "Politike" zalepili su transparent na kojem je pisalo "cenzurisano", dok su vrata zgrade Radio televizije Srbije oblepili natpisima sa logom Pinka i natpisom RTS.

Protest 1 od 5 miliona završen je kod zgrade Vlade Srbije gde su učesnicima podeljeni "glasački listići za izbor predsednika, premijera, imperatora i faraona...", a na svim mestima je Vučićevo ime.

Primetno je i da je, u odnosu na dosadašnje proteste, večeras manje ljudi na skupu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG