Linkovi

U Beogradu održan šesti protest "Jedan od pet miliona"


Protest "Jedan od pet miliona", šesti po redu, održan je u Beogradu, u subotu 12. januara 2019.

Po šesti put, građani su se okupili u Beogradu u protestu protiv vlasti pod nazivom "Jedan od pet miliona". Protest je prošao mirno, bez vidnog prisustva policije u uniformama. Šetnja je završena oko 20 sati na Studentskom trgu u Beogradu, pozivom građanima da se ponovo okupe u sredu, 16. janura na mirnom skupu na platou ispred Filozofskog fakulteta, kako bi odali poštu ubijenom lideru političaru sa severa Kosova, Oliveru Ivanoviću.

Skup je, kao i u prethodnim slučajevima, počeo na Platou ispred Filozofskog fakulteta, a prisutnima su se obratili glumac Branislav Trifunović i političarka i aktivistkinja sa Kosova Rada Trajković.

Nakon obraćanja na Platou, formirana je kolona i krenulo se u protesnu šetnju centralnim beogradskim ulicama. Prema tvrdnjama organizatora, u trenutku kada je čelo kolone bilo na Studentskom trgu, njen kraj je još bio u Ulici kralja Milana, kod zgrade Predsedništva.

Okupljeni su duvali u pištaljke i trube, nosilli transparente sa natpisima "Ima nas pet miliona", "Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i bivše lopove", "Ustani Srbijo".

Protesna kolona zaustavila se ispred zgrade Radio televizije Srbije, gde su ponovljeni zahtevi da čelnici te kuće, direktor Dragan Bujošević i glavni urednik informativnog programa Nenad Lj. Stefanović podnesu ostavke, jer su "osramotili novinarsku profesiju".

Sa razglasa je puštana špica Dnevnika RTS-a, a zapaljene su i baklje i razapet transparent "Počelo je!"

Šesti protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu, 12. januara 2019.
Šesti protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu, 12. januara 2019.

Demonstranti su Bujoševiću poručili da je "odgovoran građanima i javnom interesu, a ne političarima na vlasti", a Stefanoviću da prestane da tretira laži predsednika Aleksandra Vučića kao činjenice.

"Ostaćete upisani u istoriji kao odgovorni za sunovrat slobode medija i propast novinarske profesije", rekli su organizatori.

Snimak prolaska protesne kolone centrom grada ubrzan 16 puta:

Nakon stanke kod RTS-a, kolona je nastavila šetnju Ulicom kneza Miloša.

"Srbi se plaše Srba"

Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta na Kosovu, rekla je tokom obraćanja okupljenima na početku skupa da se, od kada je šef države Aleksandar Vučić na vlasti, "Srbi plaše Srba".

Više puta prekidana zvižducima pištaljki na pominjanje imena Aleksandra Vučića i skandiranjem "Izdaja" i "Vučiću lopove", Trajković je rekla da predsednik Srbije tvrdi da na Kosovu nije moguć zajednički život Srba i Albanaca i da razgraničenje treba da bude budućnost.

Rekla je i da je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić umešan u organizaciju ubistva Olivera Ivanovića i da bi Vučić trebalo da ga izruči Prištini i da "ne treba da pravi od Srbije sigurnu kuću za kriminalce i mafiju".

Protest "Jedan od pet miliona", šesti po redu, održan je u Beogradu, u subotu 12. januara 2019.
Protest "Jedan od pet miliona", šesti po redu, održan je u Beogradu, u subotu 12. januara 2019.

Ovo je zemlja za nas, a ne za lopove, prevarante, one koji kradu i uzimaju, rekao je glumac Branislav Trifunović. On je obavestio okupljene da je grupa ljudi krenula peške iz Kraljeva kako bi prisustvovali protestu u Beogradu 16. januara, povodom godišnjice ubistva Olivera Ivanovića.

Trifunović je rekao da je želja da se taj dan obeleži protestom, kako se takve stvari nikada više ne bi događale. Pozvao je okupljene da taj dan pištaljke ostave kod kuće i umesto njih ponesu sveće, a ponovio je zahtev vlastima da se utvrdi ko su nalogodavci i ubice Ivanovića.

Osvrnuo se i na "kontramiting", koji vlasti organizuju u Beogradu u četvrtak, na dan posete predsednika Rusije Vladimira Putina, rekavši da će učesnici dobiti po 1.500 dinara i po sendvič.

Šeta se u Kragujevcu, Kuršumliji, Nišu, šetaće se u Novom Sadu, Požegi, dodao je Trifunović, nakon čega su okupljeni krenuli u šetnju ulicama Beograda.

Prvi antivladini protesti u Beogradu inicijalno su organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronadju nalogodavci napada.

U narednim protestima zahtevi su prošireni, pa se traži po pet minuta vremena posvećenom protestima u glavnim informativnim emisijama na javnom servisu, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama, pronalazak počionilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG