Linkovi

Pored Beograda, protesti održani i u Novom Sadu i Kragujevcu


Razglednica koja se deli na protestu u Beogradu pod sloganom "Jedan u pet miliona", Foto: Glas Amerike
Razglednica koja se deli na protestu u Beogradu pod sloganom "Jedan u pet miliona", Foto: Glas Amerike

U Beogradu je večeras održan peti protest "Jedan od pet miliona", a počeo je minutom ćutanja za preminulog legendarnog fudbalera Dragoslava Šekularca i glumce Marka Nikolića i Ivu Gregurevića.

U glavnom gradu je, pored snega koji je padao i niske temperature, ali i pred Badnje veče koje sutra vernici dočekuju, ponovo bio okupljen veliki broj građana koji su nosili transparente “Ti brojiš, mi odbrojavamo”, “Vratite otete openzije", i “Napolju je vučije vreme”.

Manji broj građana okupio se u isto vreme u Novom Sadu, kao i u Kragujevcu, pod malo izmenjenim sloganom - "Budi jedan od pet miliona - Kragujevac", a u znak podrške protestima u glavnom gradu.

Beogradski protest je pre nekoliko nedelja počeo pod sloganom "Stop krvavim košuljama", nastavljen je kasnije pod parolom "1 od 5 miliona", a oba transparenta nalaze se večaras na čelu kolone, koja je krenula u protestnu šetnju.

Učesnici koji su na početku kolone nose bele mantile, badnjake i sliku Marka Nikolića. Mlađi učesnici protesta su delili razglednice sa sloganom “Subote u Beogradu”, a ovaj vid promocije može i da se uvrsti u novu turističku ponudu grada.

Među okupljenima su opozicioni političari Boško Obradović, Boris Tadić, Zoran Lutovac, pevač Marčelo i drugi.

Protest je, kao i do sada, počeo na Studentskom trgu, gde su se večeras okupljenima obratili glumci Branislav Trifunović i Radoslav Rale Milenković, a dosada iznetim, raznovrsnim zahtevima, dodat je poziv direktoru javnog servisa Draganu Bujoševiću da se povuče sa tog mesta, koje je, tvrde, uzurpirao.

Javno pismo Bujoševiću pročitao je Trifunović.

"Nije srpski ćutati Dragane Bujoševiću,” rekao je Trifunović, aludirajući na naziv emisije koju je Bujošević svojevremeno vodio.

Kako je rekao, građani ga podsećaju da je "odgovoran javnosti i gledaocima, a ne političkim interesima vlasti".

"Razlog postojanja medija je javni interes, a ne lični interes, tvoj i Aleksandra Vučića. U obavezi si da poštujes pravo građana da saznaju istinu i nemaš pravo da koristiš javni servis u propagandne svrhe. Ostaćeš upisan velikim slovima u mračni deo sunovarata medija,”rekao je Trifunović.

Pozvao je okupljene da se "ne obaziru na spinove" i rekao da su na protesu "i levi i desni, i ovi i oni", ali da svi žele da zemlja postane mnogo bolja i lepša.

Milenković je rekao da okupljeni nisu ni "gluplji, ni lenji, ni veći ološi, ni veći neradnici, ni veći izdajnici od bilo kog običnog čoveka u svetu i zato imamo pravo da svi mi, ološ, šljam, lenšitne i izdajnici i ovo malo finih ljudi koji su među nama, živimo normalno u zemlji u kojoj zakoni važe jednako za sve".

Kako je rekao, nije reč o politici, već o ljudskoj potrebi da se živi u zemlji u kojoj ambicija počiva na znanju, a uspeh na radu.

"Živimo u zemlji koja liči na stadion na kome čika, koji kači brojeve na tablu sa rezultatom, kači šta mu padne na pamet, skida, vraća ...bez obzira na utakmicu... Živimo u zemlji bez posledica i za dobro i za loše, u proizvoljnoj papazjaniji narciosidinih, samozvanih eksperata i stručnjaka,” rekao je on.

A, dole, na terenu, kaže, utakmica traje 24 sata dnevno, igra se bez pravila, a publike nema i nema smisla.

Nakon obraćanja, okupljeni su krenuli u šetnju ulicama, Kolarčevom, preko Terazija i Kralja Milana, ka RTS-u i dalje Svetogorskom ulicom.

Jedan od najstarijih učesnika protesta u Beogradu
Jedan od najstarijih učesnika protesta u Beogradu

Jedan od starijih učesnika na protestu u izjavi za Glas Amerike kaže da mu nije teško da izađe na protest čak ni po najvećoj zimi.

“Ako sam mogao sve proteste da izdržim, mogu i ove dok sam na nogama, ništa mi nije teško jer stvari treba da se menjaju,” kaže stariji građanin koji se predstavio kao Veselin.

Prvi protest pre četiri nedelje organizovan je zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića.

Organizatori traže pet minuta za njihove predstavnike na javnom servisu i jednako izveštavanje o svim političkim opcijama u informativnom programu, kao i da se otkriju počinioci i nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, napada na Borka Stefanovića i pokušaja ubistva Milana Jovanovića.

Listi zahteva prošle nedelje dodali su još jedan - smenu ministra policije Nebojše Stefanovića.

XS
SM
MD
LG