Linkovi

U Beogradu treći protesni skup - "Jedan od pet miliona"


Protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu, 22. decembra 2018.

Treći po redu protest protiv nasilja, ovog puta pod imenom "Jedan od pet miliona", završen je u subotu uveče u na trgu Slavija u Beogradu nakon protesne šetnje bez incidenata, a naredno okupljanje zakazano je za narednu subotu, 29. decembar.

Prema objavama organizatora, na ulicama Beograda šetalo je između 35.000 i 40.000 ljudi.Građani se okupljaju, kako navode organizatori, u znak protivljenja nasilju i kao podsećanje na sve napade na građane, novinare, aktiviste nevladinih organizacija i političare koji su se dogodili u prethodnom periodu.

Nakon okupljanja na Platou ispred Filozofskog fakulteta, okupljeni su minutom ćutanja odali počast poginulima u sudaru voza i autobusa u petak kod Niša.

Pre polaska u šetnju, okupljenima su se obratili glumac Branislav Trifunović, karikaturista Dušan Petričić i novinar Milan Jovanović iz Grocke kome je, kako tvrdi, zbog pisanja o korupciji na lokalu, zapaljena i uništena kuća.

Kolona je nakon polaska u šetnju bila duža od kilometar, a procene izveštača su i da je masa bila gušća nego na prethodna dva protesta, te da se sporije kretala.

Šetalo se maršrutom Makedonskom i Takovskom ulicom, a ispred sedišta Radio-televizije Srbije zastala i napravila "pet minuta buke" zbog, tvrde organizatori, neadekvatnog izveštavanja javnog servisa o protesnim skupovima. Kolona je nastavila Ulicom knea Miloša ka Vladi Srbije i dalje Nemanjinom ulicom do kraja šetnje, na trgu Slavija.

Protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu, 22. decembra 2018.
Protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu, 22. decembra 2018.

Kada je početak kolone bio na Slaviji, kraj je bio kod zgrade Vlade Srbije, a demonstranti su ispunili Nemanjinu ulicu celom širinom.

Organizatori su saopštili na Slaviji na kraju šetnje da će se građani okupljati svake subote dok ne budu ispunjeni njihovi zahtevi - otkrivanje nalogodavaca ubistva lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, napada na predsednika Levice Srbije Borka Stefanovića i na novinara Milana Jovanovića, kao i da protestna okupljanja dobiju pet umesto jednog minuta u Dnevniku RTS-a.

Ritam šetnji su davali dobošari, a demonstranti su nosili transparente sa natpisima "Počelo je", "Dok nisu svi slobodni, niko nije", "Jedan od pet miliona".

Za saobraćaj su bile zaustavljene sve ulice kojima se kretala kolona, kao i okolne ulice, a javni prevoz tuda nije saobraćao za vreme trajanja protesta. Uniformisana policia, ponovo, nije primećena.

Opozicioni lideri ovog puta, za razliku od prethodnih protesta, nisu bili u prvim redovima kolone, već pomešani sa ostalim građanima. Bili su prisutni lideri Saveza za Srbiju Vuk Jeremić, Nebojša Zelenović i Janko Veselinović, predsednik Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić, aktivista Inicijative Ne davimo Beograd Radomir Lazović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG