Linkovi

Snežni protest protiv nasilja u centru Beograda


Nekoliko hiljada ljudi okupilo se večeras u centru Beograda na protestu (Foto: Glas Amerike)

Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se u subotu uveče u centru Beograda na “Protestu protiv nasilja”. Posle okupljanja i kraćih govora na platou kod Filozofskog fakulteta, demonstranti su krenuli u protestnu šetnju centralnim ulicama. Procena je da se okupilo oko 6.000 građana, uprkos velikom snegu koji nije prestajao da pada tokom protesta.

Građani različitog uzrasta, od onih najmlađih, koji su se radovali snegu, do onih najstarijih, mirno isu iskazali svoj protest protiv aktuelne vlasti u Srbiji, uglavnom bučno, uz muziku sa razglasa i sa zviždaljkama, koje su neki izvukli još iz devedesetih godina prošlog veka.

Na čelu kolone je istaknut transparent “Stop krvavim košuljama”, građani nose i transparente “Jedan od pet miliona”, “Počelo je”, “Dosta majmunisanja, ovako više ne može”, a sa kamiona na kome su zvučnici se emituje muzika.

Protestu su prisustvovali i lideri opozicije: Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Borko Stefanović, Janko Veselinović, Miloš Jovanović, Boško Obradović, a na početku skupa građanima su se obratili akademik Dušan Teodorović i glumac Tihomir Stanić. Od prisutnih političara, niko nije govorio na protestu, a sledeći protest je zakazan za 16. januar, na godišnjicu ubistva Inicijative SDP Olivera Ivanovića. U međuvremenu, pokret "Stop krvavim košuljama" je na svom Facdebook nalogu objavio da je sledeći protest ipak zakazan za 22. decembar, a učesnici još nisu najavljeni.

Jedan od transparenata u centru Beograda na “Protestu protiv nasilja”, (Foto: Glas Amerike)
Jedan od transparenata u centru Beograda na “Protestu protiv nasilja”, (Foto: Glas Amerike)

Teodorović je rekao da izbora ne može da bude dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pet sati svaki dan na nacionalnoj televiziji i dok se ne srede "falsifikovani" birački spiskovi.

"Ako ne ispuni zahteva građana neka očekuje sve oblike građanske neposlušnosti", rekao je Teodorović, a Vučiću je poručio "pobedićemo te kao što smo pobedili i Slobodana Miloševića".

Glumac Tihomir Stanić rekao je da su se građani okupili zbog nepravde i izgovorio reči pesme Balada o Stojkovićima.

Tokom šetenje zaustavljen je saobraćaj u Vasinoj ulici, obezbeđenje protesta nosilo žute prsluke na kojima piše "Jedan od pet miliona", a nisu zabeleženi incidenti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG