Linkovi

I 80 nastavnika i saradnika Fakulteta političkih nauka podržalo proteste protiv vlasti


Arhiva - Sedmi protest "Jedan od pet miliona", u Beogradu, 19. januara 2019.
Arhiva - Sedmi protest "Jedan od pet miliona", u Beogradu, 19. januara 2019.

Nakon grupe od 105 profesora i saradnika Filozofskog fakulteta u Beogradu, javnosti se obratilo i 80 nastavnika i saradnika Fakulteta političkih nauka u Beogradu, pružajući podršku građanskim protestima protiv nasilja i vladavine Aleksandra Vučića, koji se već sedam nedelja u Beogradu i drugim gradovima Srbije održavaju pod sloganom "Jedan od pet miliona".

"Građanke i građani Srbije su digli glas protiv nasilja, nepravdi, gušenja sloboda, urušavanja institucija, obesmišljavanja demokratskih praksi i medijskih progona. Ono što se događa u našem društvu ne pogađa nas samo kao građanke i građane, nego i profesionalno", kaže se u pismo u nastavlja: "Program studija na Fakultetu političkih nauka počiva na vrednostima koje su dovedene u pitanje: demokratiji, građanskim i političkim slobodama, uljudnom dijalogu s neistomišljenicima, nezavisnosti institucija, podeli vlasti i slobodi medija".

Potpisani profesori i saradnici poručuju da se pridružujemo "apelu za zaštitu profesionalnih standarda koji se grubo narušavaju na univerzitetima, a najgrublje tolerisanjem plagijata državnih funkcionera".

"U ovom trenutku, potrebno je da se oglasimo i sačuvamo ugled institucije i profesionalni integritet kako bismo čiste savesti izlazili pred studente i predavali ono što predajemo. Smatramo da je potrebno da, zajedno sa ostalim građanima i građankama, štitimo građansko i profesionalno dostojanstvo. Nadamo se da će nam se u tome pridružiti i ostale koleginice i kolege iz akademske zajednice", kaže se u pismu.

XS
SM
MD
LG