Linkovi

Zajedničke vojne vežbe SAD, Južne Koreje i Japana usled pretnje Pjongjanga


Pripadnici japanskih pomorskih snaga za samoodbranu učestvuju u trilateralnoj vežbi sa američkom mornaricom i mornaricom Južne Koreje, na fotografiji koju su napravile japanske snage za samoodbranu i koja je objavljena 22. februara
Pripadnici japanskih pomorskih snaga za samoodbranu učestvuju u trilateralnoj vežbi sa američkom mornaricom i mornaricom Južne Koreje, na fotografiji koju su napravile japanske snage za samoodbranu i koja je objavljena 22. februara

Američki, južnokorejski i japanski ratni brodovi učestvovali su u odbrambenoj vežbi protiv balističkih raketa u vodama istočno od Korejskog poluostrva u sredu, što je relativno redak prikaz trilateralne odbrambene saradnje, koja je postaje sve češća - kako Severna Koreja postaje agresivnija.

U zajedničkoj vežbi učestvovao je USS Bari, razarač sa navođenim raketama klase Arli Burk (Arleigh Burke), zajedno sa po jednim razaračem iz Japanskih pomorskih snaga za samoodbranu i mornarice Republike Koreje, objavile su tri zemlje u odvojenim saopštenjima.

Japanski, američki i južnokorejski ratni brodovi učestvuju u trilateralnoj vežbi u Japanskom moru, koja se u Južnoj Koreji naziva i Istočno more, 22. februara 2023.
Japanski, američki i južnokorejski ratni brodovi učestvuju u trilateralnoj vežbi u Japanskom moru, koja se u Južnoj Koreji naziva i Istočno more, 22. februara 2023.

Ni u jednom od saopštenja ne pominje se posebno Severna Koreja, koja je u subotu lansirala interkontinentalnu balističku raketu i dve balističke rakete kratkog dometa u ponedeljak.

Indo-pacifička komanda Vojske SAD saopštila je da ta vežba "poboljšava interoperabilnost kolektivnih snaga i pokazuje snagu trilateralnog odnosa sa saveznicima Japanom i Republikom Korejom".

"Ova trilateralna saradnja odražava naše zajedničke vrednosti i odlučnost protiv onih koji osporavaju regionalnu stabilnost", dodaje se u američkom saopštenju.

Japansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je vežba pokazala "posvećenost sve tri zemlje zaštiti naše zajedničke bezbednosti i prosperiteta i jačanju međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima".

Vežba, koja je održana u vodama istočno od južnokorejskog ostrva Uleung, bila je usredsređena na otkrivanje, praćenje i presretanje balističkih projektila, saopštio je načelnik Združenog generalštaba Južne Koreje.

Tri zemlje održale su sličnu vežbu odbrane od balističkih raketa u oktobru; mesec dana pre toga izveli su protivpodmorničku vežbu prvi put u poslednjih pet godina.

Sjedinjene Države su dugo ohrabrivale Japan i Južnu Koreju da bliže koordiniraju pred zajedničkim pretnjama, uključujući Severnu Koreju. Međutim, takva saradnja je bila retka poslednjih godina, usred istorijskih sporova vezanih za brutalnu japansku okupaciju Koreje od 1910. do 1945.

To se promenilo počevši od prošle godine, kada je Severna Koreja lansirala najmanje 95 projektila, što je rekordan nivo. Neki od projektila izazvali su oglašavanje uzbune zbog vazdušne opasnosti i slanje ljudi u skloništa u Južnoj Koreji i Japanu.

Severna Koreja je takođe pojačala druge oblike provokacija, uključujući slanje najmanje pet osmatračkih dronova u Južnu Koreju krajem decembra.

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jel, konzervativac koji je preuzeo dužnost u maju, zauzeo je čvršći stav protiv Severa i želi da poboljša odnose sa Japanom kao deo tog napora.

I Južna Koreja, i Japan, takođe su proširili svoje bilateralne vojne vežbe sa Sjedinjenim Državama.

Kasnije u sredu, Sjedinjene Države i Južna Koreja održaće vežbu "za stolom" u Pentagonu. Vežba zasnovana na diskusijama treba da pruži južnokorejskim zvaničnicima bolje razumevanje o tome kako će Vašington odgovoriti na hipotetičke severnokorejske nuklearne napade.

Kako Severna Koreja proširuje svoje sposobnosti, južnokorejski zvaničnici, uključujući Juna, izrazili su sumnju u efikasnost američke odbrambene posvećenosti Južnoj Koreji i pozvali Sjedinjene Države da povećaju svoju vojnu snagu u regionu.

Severna Koreja je ljutito odgovorila na pojačane vežbe. U prošlonedeljnom saopštenju, Kim Jo Džong, sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, obećala je da će njena zemlja koristiti Tihi okean kao "poligon" ako SAD i njeni saveznici nastave svoje neprijateljske akcije.

Ova izjava je široko viđena kao prikrivena pretnja da se sprovede test interkontinentalne balističke rakete (ICBM) punog dometa – nešto što Severna Koreja nikada ranije nije uradila. Sve prethodne probe Severne Koreje koristili su uzvišene putanje, a projektili su leteli visoko u svemir pre nego što su završavali u vodama relativno blizu Severne Koreje.

Test punog dometa bio bi provokativniji, jer bi verovatno prošao preko Japana i mogao bi da se uputi u smeru američkih ostrvskih teritorija, kao što je Guam. Takav test bi takođe mogao da pomogne Severnoj Koreji da pokaže da njene bojeve glave mogu da prežive intenzivnu toplotu ponovnog ulaska u Zemljinu atmosferu.

Severna Koreja je u potpunosti sposobna da ispali ICBM pod normalnim uglom, navodi se u zaključku južnokorejske Vojne obaveštajne agencije, koja je u sredu obavestila južnokorejske zakonodavce, prenosi novinska agencija Jonhap.

Agencija, koja je povezana sa južnokorejskim ministarstvom odbrane, takođe je saopštila da veruje da bi Severna Koreja uskoro mogla da lansira vojni špijunski satelit, kao i da izvede sedmu nuklearnu probu u narednim danima.

XS
SM
MD
LG