Linkovi

Severna Koreja odbacuje razgovore sa SAD, navodi "neprijateljsku politiku" kao razlog


Arhiva - Američki bombarderi B-1B i borbeni avioni F35 lete u formaciji tokom zajedničkih vojnih vazdušnih vežbi u Južnoj Koreji, 1. januara 2023.
Arhiva - Američki bombarderi B-1B i borbeni avioni F35 lete u formaciji tokom zajedničkih vojnih vazdušnih vežbi u Južnoj Koreji, 1. januara 2023.

Severna Koreja je u četvrtak odbacila ideju o dijalogu sa Sjedinjenim Državama, optužujući Vašington za "ofanzivu punog obima" koja Korejsko poluostrvo pretvara u "ratnu zonu".

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje požalilo se u saopštenju objavljenom u državnim medijima na "nepromišljene vojne manevre konfrontacije i neprijateljske postupke SAD i njihovih vazalnih snaga".

"Što američka pretnja DNRK bude opasnija, to će se SAD suočiti sa jačim povratnim udarom u direktnoj proporciji sa njom", upozorava se u saopštenju u kom se koristi skraćenica za zvanični naziv Severne Koreje.

Saopštenje je usledilo dan nakon što su SAD i Južna Koreja održale zajedničke vežbe vazdušnih snaga u kojima su učestvovali američki strateški bombarderi velikog dometa i stelt lovci B-1B iznad Žutog mora kod zapadne obale Koreje.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je da vežbe "pokazuju volju i sposobnosti SAD da obezbede snažno i kredibilno produženo odvraćanje od nuklearnih i raketnih pretnji Severne Koreje".

Tokom posete Seulu ranije ove nedelje, američki ministar odbrane Lojd Ostin obećao je da će povećati raspoređivanje američkih "strateških sredstava", koje uključuju bombardere dugog dometa, avione sposobne da nose nuklearno oružje i udarne grupe nosača aviona.

Saveznici će takođe uskoro održati takozvane "vežbe na tabli" sa ciljem da se razgovara o hipotetičkoj upotrebi nuklearnog oružja Severne Koreje, potvrdio je Ostin.

Prikazi vojne moći

SAD i Južna Koreja saopštavaju da je njihovo pojačano iskazivanje vojne snage odgovor na severnokorejske provokacije, koje su na mnogo načina dostigle nove visine.

Severna Koreja je prošle godine lansirala najmanje 95 projektila, čime je dostignut prethodni rekord. Neke od projektila izazvale su oglašavanje uzbune zbog vazdušnih napada i upozorenja kojima se ljudi upućuju u skloništa u Južnoj Koreji i Japanu.

U govoru na kraju godine, severnokorejski lider Kim Džong Un obećao je da će eksponencijalno povećati proizvodnju nuklearnih bojevih glava.

Ovi potezi su uznemirili Južnu Koreju, koja nema sopstveno nuklearno oružje, već se oslanja na nuklearni kišobran SAD. Međutim, pokušavajući da uveri Južnu Koreju, Sjedinjene Države takođe ljute Sever.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje u svom saopštenju u četvrtak osudilo je posetu šefa Pentagona Seulu, optužujući ga da "bez oklevanja govori o upotrebi nuklearnog oružja protiv DNRK".

"Ovo je živopisan izraz opasnog scenarija SAD koji će rezultirati pretvaranjem Korejskog poluostrva u ogroman ratni arsenal i kritičniju ratnu zonu", navodi se u saopštenju.

"Ne zainteresovani" za dijalog

Severna Koreja već dugo optužuje SAD za "neprijateljsku politiku" i obećava da će budući potezi SAD izazvati brz odgovor.

Čak i dok proširuju svoju vojnu aktivnost, SAD su više puta nudile razgovore sa Severnom Korejom o denuklearizaciji. Takođe je ponudio humanitarnu pomoć za COVID-19.

Severna Koreja je više puta odbijala ponude, nazivajući ih "besramnim" pokušajem da se "dobije na vremenu".

"DNRK nije zainteresovana za bilo kakav kontakt ili dijalog sa SAD sve dok sprovodi svoju neprijateljsku politiku i liniju konfrontacije", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova, optužujući Vašington da pokušava da iznudi jednostrano razoružanje Severne Koreje.

XS
SM
MD
LG