Linkovi

SAD u UN traže međunarodnu osudu severnokorejske raketne probe


Arhiva - Linda Tomas-Grinfield, stalna predstavnica Sjedinjenih Država u Ujedinjenim nacijama, govori na sednici Saveta bezbednosti UN, 5. aprila 2022.
Arhiva - Linda Tomas-Grinfield, stalna predstavnica Sjedinjenih Država u Ujedinjenim nacijama, govori na sednici Saveta bezbednosti UN, 5. aprila 2022.

Sjedinjene Države traže u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija međunarodnu osudu najnovije severnokorejske probe interkontinentalne balističke rakete

"Ponudićemo još jednu priliku Savetu da DNRK smatra odgovornom za njenu opasnu retoriku i destabilizujuća dejstva", rekla je američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild na sastanku koji su SAD sazvale u ponedeljak. "Sjedinjene Države će u tu svrhu predložiti predsedničku izjavu".

Predsednička izjava 15-članog Saveta bezbednosti UN jedan je korak ispod rezolucije i zahteva konsenzus svih članica.

Tomas-Grinfild je podvukla da je test u petak bio osmi slučaj da je Pjonjang lansirao interkontinentalnu balističku raketu ove godine i deo rekordnih 63 lansiranja balističkih projektila u 2022. – čime je prethodni godišnji rekord od 25 više nego udvostručen.

"Šezdeset i tri puta ove godine DNRK je flagrantno prekršila rezolucije Saveta bezbednosti i pokušala da potkopa globalni režim neširenja", rekla je ona.

Najnovija ICBM — druga ovog meseca — preletela je oko 1.000 kilometara i udarila u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana sa njegove severne teritorije, samo 200 kilometara od Hokaida.

Japanski ambasador je rekao da proračuni zasnovani na putanji leta pokazuju da bi procenjeni mogući domet rakete mogao da premaši 15.000 kilometara.

"U tom slučaju, cela Azija, cela Evropa, cela Severna Amerika – uključujući Njujork – cela Afrika, pa čak i deo Južne Amerike, mogli bi biti u dometu ovog sistema isporuke nezakonitih nuklearnih bojevih glava", reka je Savetu ambasador Išikane Kimihiro, dodajući da je "nečuveno" dozvoliti Severnoj Koreji da uzme celu međunarodnu zajednicu za taoca.

Lansiranje u petak naišlo je na široku osudu, uključujući i generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša, koji je pozvao Severnu Koreju da zaustavi sve provokativne akte.

Ministar spoljnih poslova Severne Koreje Čoe Son Hui rekao je u saopštenju koje su preneli državni mediji u ponedeljak da su testovi raketa koje sprovodi ta zemlja deo njenog legitimnog prava na samoodbranu, optuživši šefa UN da je "marioneta" Sjedinjenih Država.

Pjongjang je saopštip da su njegovi testovi odgovor na vojne vežbe SAD i Južne Koreje.

Ambasador Južne Koreje rekao je da vojne vežbe koje se dugi niz godina održavaju nikada ne mogu biti izgovor za nezakonit razvoj nuklearnih i balističkih raketa Pjongjanga.

"Svedoci smo kako DNRK u potpunosti koristi nerad i podele ovog saveta da izgradi svoj nuklearni arsenal", rekao je ambasador Junkuk Hvang.

"Pošto Savet bezbednosti nije usvojio rezoluciju zbog protivljenja dve stalne članice u maju, DNRK je lansirala 40 balističkih projektila i proglasila svoj novi zakon o politici nuklearnog oružja, koji je postavio prag za korišćenje nuklearnog oružja daleko niži od bilo kog u drugim zemljama", dodao je on.

Uprkos osudi većine članica Saveta bezbednosti i sve većoj zabrinutosti zbog napretka severnokorejskih programa nelegalnog naoružanja, do kraja sastanka u ponedeljak se pokazalo da će dve članice koje su blokirale majsku rezoluciju — Kina i Rusija — ponovo opstruirati akciju Saveta.

Kineski ambasador je rekao da je Peking zabrinut zbog spirale rastuće napetosti i konfrontacije na Korejskom poluostrvu, za koje je rekao da ne služi interesima nijedne strane.

"Savet bezbednosti treba da igra konstruktivnu ulogu po ovom pitanju i ne treba uvek da osuđuje, uvek vrši pritisak na DNRK", rekao je ambasador Žang Jun. "Razmišljanja u Savetu bi trebalo da budu da se smanje tenzije, unapredi deeskalacija situacije u ranom roku, kako bi se ostavio prostor za diplomatske napore, a ne da se stvaraju prepreke za to".

Na pitanje Glasa Amerike nakon sastanka da li bi Kina podržala izjavu koju su predložili SAD, ambasador Žang je rekao: "Mislim da ne. Dao sam svoju izjavu. Mislim da imate moj odgovor".

Čini se i da će Rusija blokirati, jer je njen izaslanik okrivio Vašington i njegove saveznike za podsticanje tenzija svojim vojnim vežbama i sankcijama.

Verovatno predviđajući nejedinstvo u Savetu, američka ambasadorka, u pratnji predstavnika 13 zemalja, uključujući Japan, Južnu Koreju i nekoliko sadašnjih i budućih članica Saveta bezbednosti, pročitala je zajedničko saopštenje u kojem oštro osuđuje lansiranje ICBM.

"Pozivamo sve države članice [UN] da nam se pridruže u osudi nezakonitog lansiranja balističkih projektila DNRK i pozivamo na punu primenu postojećih rezolucija Saveta bezbednosti", pročitala je Tomas-Grinfild. "Takođe apelujemo na DNRK da napusti svoje programe nezakonitog naoružanja na potpun, proverljiv i nepovratan način".

Ona je ponovila njihovu posvećenost diplomatiji za rešavanje tenzija na Korejskom poluostrvu.

XS
SM
MD
LG