Linkovi

Severna Koreja lansirala dodatne rakete, Pacifik nazvala svojim "strelištem"


Arhiva - Rakete izložene tokom vojne parade u čast obeležavanja 75. godišnjice osnivanja severnokorejske armije, na Trgu Km Il Sunga u Pjongjangu, Severna Koreja, 8. februara 2023.
Arhiva - Rakete izložene tokom vojne parade u čast obeležavanja 75. godišnjice osnivanja severnokorejske armije, na Trgu Km Il Sunga u Pjongjangu, Severna Koreja, 8. februara 2023.

Severna Koreja je u ponedeljak ujutro ispalila dve balističke rakete kratkog dometa, kao odgovor na zajedničke vazdušne vežbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje u kojima je prethodnog dana učestvovalo par strateških bombardera B-1B i stelt borbeni avioni F-35.

U saopštenju službene korejske centralne novinske agencije KCNA navodi se da su tokom vežbe višestrukog lansiranja raketa sa zapadnog fronta, dve rakete ispaljene na ciljeve 395 kilometara i 337 kilometara istočno.

U saopštenju se tvrdi da bi samo četiri runde raketa, za koje se navodi da mogu da isporuče i taktičko nuklearno oružje, mogle da razore aerodrom.

Generalštab južnokorejske vojske saopštio je da je detektovao dve balističke rakete kratkog dometa ispaljene iz severnokorejskog područja Sukčon, severno od glavnog grada Pjongjanga, u vode istočno od Korejskog poluostrva.

Dužina leta projektila — čak 390 kilometara kako navodi vojska Seula —znači da bi teoretski oni mogli da stignu do više vazdušnih baza u Južnoj Koreji, uključujući baze američkih vazduhoplovnih snaga u Osanu i Gunsanu.

Severna Koreja je prikazala rakete u novogodišnjem TV prenosu prošlog meseca, pošto je objavila svoje ciljeve masovne proizvodnje taktičkog nuklearnog oružja i razvoja interkontinentalne balističke rakete za "brzi nuklearni protivudar".

"Svesni smo kretanja strateških udarnih američkih snaga koje znači da su u poslednje vreme postali aktivni oko Korejskog poluostrva", rekla je Kim Jo Džong - sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una - u drugom saopštenju koje su preneli državni mediji u ponedeljak.

"Učestalost korišćenja Pacifika kao našeg strelišta zavisiće od akcije američkih snaga".

Kim Jo Džong je zamenica direktora odeljenja Centralnog komiteta Radničke partije Koreje, koja često govori u ime svog brata, neretko na uvredljiv način.

"Silom na silu"

Pjongjang je prethodno lansirao interkontinentalnu balističku raketu Hvasong-15, što je opisano kao vežba "iznenađenja" da bi se testirala sposobnost "mobilnog i moćnog protivnapada".

Sjedinjene Države su brzo reagovale i poslale dva strateška bombardera B-1B sa Guama da u nedelju lete sa južnokorejskim F-35 i japanskim borbenim avionima F-15.

"Vežba je pokazala kombinovane odbrambene sposobnosti Južne Koreje iSAD, sa nadmoćnim snagama alijanse, kroz blagovremeno i trenutno raspoređivanje američkih proširenih sredstava za odvraćanje na Korejskom poluostrvu", saopštio je načelnik Združenog generalštaba Seula.

Posle najnovije raketne provokacije u ponedeljak, japanski premijer Fumio Kišida rekao je da je podneo zahtev za hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik takođe je oštro osudio prvi ovogodišnji test ICBM u nedelju po lokalnom vremenu, dodajući da generalni sekretar poziva Severnu Koreju da "odmah odustane… i da nastavi dijalog koji vodi ka održivom miru i potpunoj i proverenoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva".

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje objavilo je u ponedeljak novu rundu sankcija protiv devet entiteta za koje se sumnja da su povezani sa raketnim i nuklearnim programom Severne Koreje. Time je ispuniloobećanje da će ojačati globalni režim sankcija, koje je sa najvišim diplomatama SAD i Japana dato na marginama Minhenske bezbednosne konferencije tokom vikenda.

Analitičari u Seulu su zabrinuti da će se konfrontacija samo pogoršati u narednim mesecima, stvarajući više mogućnosti za greške.

"Obe strane su drugu označile kao 'neprijatelja' i upozorile na sukob silom na silu. Ovde vidimo kako se to odvija", rekao je za Glas Amerike Jang Mu-Džin, profesor i predsednik Univerziteta za severnokorejske studije.

"Po svemu sudeći, savezništvo Južna Koreja i SAD jača kako nuklearni kapaciteti Severne Koreje napreduju. Ako napetost dostigne vrhunac na poluostrvu, zar ne bi Južna i Severna Koreja bile te koje imaju najviše da izgube – a ne SAD ?"

"Što se bezobzirne vojne provokacije Severne Koreje duže budu nastavile, slučaj naoružavanja Južne Koreje nuklearnim oružjem će dobiti sve više pažnje", upozorio je poslanik Čung Jin-Suk, privremeni lider vladajuće Partije moći naroda.

Dok se konkretne mere nuklearnog odvraćanja moraju obezbediti, rekao je on, ako su nedovoljne, izgledi za razvoj domaćih nuklearnih sposobnosti biće neizbežni.

Nedavne izjave iz Severne Koreje ukazuju na to da je Pjongjang pozicioniran da odgovori na sve predstojeće zajedničke vežbe i druge akcije, koje smatra neprijateljskom politikom, istim intenzitetom, rekla je Park Von Gon, profesorka na Evha univerzitetu u Seulu.

"(Prva sestra) Kim Jo Džong je vrlo jasno spomenula da će, uz autoritet Kim Džong Una, Severna Koreja odgovoriti na svaki slučaj zajedničkih vojnih vežbi Južna Koreja-SAD... i to daleko moćnijim sredstvima", rekla je ona.

Zaista, u svojoj poslednjoj izjavi od ponedeljka, Kim je upozorila da će biti izvedeno više "odgovarajućih kontraakcija" u slučaju direktnih ili indirektnih pretnji.

"Još jednom potvrđujemo da nema promene u našoj volji da navedemo najgore manijake koji podižu tenzije da plate cenu za svoje postupke", rekla je ona.

XS
SM
MD
LG