Linkovi

Severna Koreja testirala raketu koja može da dosegne i do SAD


Građani u Seulu gledaju vesti o lansiranju severnokorejske rakete, 18. novembra 2022.
Građani u Seulu gledaju vesti o lansiranju severnokorejske rakete, 18. novembra 2022.

SEUL - Severna Koreja je testirala interkontinentalnu balističku raketu u blizini japanskih voda, koja je pokazala potencijalnu sposobnost da dosegne i do SAD. To je drugo testiranje interkontinentalne balističke rakete (ICBM) u proteklih mesec dana.

SAD su brzo osudile lansiranje i obećale da će preduzeti "sve neophodne mere" kako bi garantovale svoju i bezbednost Južne Koreje i Japana.

„Snažno osuđujemo ove akcije i ponovo pozivamo Severnu Koreju da zaustavi dalje nezakonite, destabilizujuće akte“, rekla je potpredsednica SAD Kamala Haris na početku regionalnog foruma u Bangkoku.

Prema južnokorejskim i japanskim procenama, severnokorejski projektil je leteo oko 6.100 kilometara, na maksimalnoj visini od 1.000 kilometara. Japan je rekao da je izgledalo da je raketa sletela zapadno od Hokaida.

Japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada rekao je da, u zavisnosti od težine bojeve glave koja će biti postavljena na projektil, oružje ima domet veći od 15.000 kilometara, u kom slučaju bi moglo da pokrije čitav kopneni deo SAD.

Portparolka američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson rekla je da lansiranje „nepotrebno podiže tenzije i rizikuje da destabilizuje“ regionalnu bezbednost, kao i da je predsednik SAD Džo Bajden obavešten o lansiranju.

„Pjongjang mora odmah prekinuti destabilizujuće akcije i umesto toga izabrati diplomatski angažman“, rekla je Votson.

Zajednički načelnik generalštaba Južne Koreje nazvao je lansiranje „ozbiljnom provokacijom i ozbiljnom pretnjom“ za podrivanje međunarodnog i regionalnog mira i bezbednosti. U saopštenju se navodi da je Južna Koreja spremna da „odgovori na bilo koju severnokorejsku provokaciju“ uz blisku koordinaciju sa SAD.

Severnokorejski lider Kim Džong Un posmatra testiranje rakete, oktobar 2022.
Severnokorejski lider Kim Džong Un posmatra testiranje rakete, oktobar 2022.

Severna Koreja već pokušala da lansira interkontinentalnu balističku raketu 3. novembra, ali stručnjaci su rekli da je test bio neuspešan.

Poslednjih meseci, Severna Koreja je izvela desetine testova raketa kraćeg dometa, koje je nazvala simulacijama nuklearnih napada na južnokorejske i američke ciljeve.

Severna Koreja je pod sankcijama UN zbog raketnih proba, ali ih konstantno krši.

XS
SM
MD
LG