Linkovi

Severna Koreja: Raketne probe - simulirani napad na Južnu Koreju i SAD


Kombinovana fotografija nedavnih severnokorejskih raketnih proba.
Kombinovana fotografija nedavnih severnokorejskih raketnih proba.

Severna Koreja je saopštila u ponedeljak da su njene nedavne raketne probe bile simulirani udari na Južnu Koreju i Sjedinjene Države, u vreme dok su dve zemlje držale "opasne vojne manevre". Istovremeno, Južna Koreja je objavila da je pronašla delove severnokorejskog projektila blizu svoje obale.

Prošle nedelje, Severna Koreja je ispalila više projektila, uključujući i možda neuspešnu interkontinentalnu balističku raketu, kao i više stotina artiljerijskih granata u more, dok su vojske Južne Koreje i SAD sprovodile šestodnevne vazduhoplovne vojne vežbe, koje su okončane u subotu.

Vojska Severne Koreje je izjavila da su vojne vežbe "Budna oluja" - "otvorena provoakcija čiji je cilj namerna eskalacija tenzija" i "opasni vojni manevri veoma agresivne prirode."

Severnokorejska vojska kaže da je sprovela aktivnosti u kojima su simulirani napadi na vazdušne baze i avione, kao i na jedan veliki južnokorejski grad, kako bi se "razbila neprijateljska uporna ratna histerija."

Serija raketnih testova je uključila lansiranje najvećeg broja raketa u jednom danu, u sred rekordne godine raketnih proba koje vrši nuklearno naoružana Severna Koreja.

Južnokorejski i američki zvaničnici takođe kažu da je Pjongjang izvršio tehničke pripreme da testira i jedno nuklearno oružje, prvi put od 2017. godine.

Visoke diplomate SAD, Japana i Južne Koreje razgovarale su telefonom u nedelju i osudili nedavne testove, uključujući i "nepromišljeno" lansiranje projektila koji je sleteo blizu obale Južne Koreje prošle nedelje, prema saopštenju Stejt departmenta.

Jedan zvaničnik južnokorejskog generalštaba izjavio je u ponedeljak da je južnokorejski brod pronašao ostatke, kako se veruje, severnokorejske balističke rakete kratkog dometa. To je prvi put da je severnokorejski balistički projektil pao blizu južnokorejskih voda.

Spasilački brod južnokorejske mornarice koristio je podvodnu sondu da pronađe delove koji se analiziraju, rekao je zvaničnik.

Osporene tvrdnje

Severnokorejska vojska kaže da je ispalila dve "strateške" krstareće rakete 2. novembra ka vodama Ulsana, grada na jugoistočnoj obali Južne Koreje, gde se nalazi jedna nuklearna elektrana i veliki fabrički kompleks.

Južnokorejski zvaničnici kažu da su te tvrdnje netačne i da nisu registrovani nikakvi projektili blizu grada.

Analitičari kažu da su neke od fotografija koje je objavila Severna Koreja po svemu sudeći "reciklirani" snimci ranijih lansiranja obavjenih ove godine.

Severnokorejski punkt blizu demilitarizovane zone između dve Koreje, 4. novembra 2022.
Severnokorejski punkt blizu demilitarizovane zone između dve Koreje, 4. novembra 2022.

Opoeracije su takođe uključile lansiranje "dva taktička balistička projektila sa bojevim glavama", test "specijalne funkcionalne bojeve glave za paralisanje operacionog komandnog sistema neprijatelja" i probu borbenih jedinica uključujući 500 lovaca, prema saopštenju zvanične severnokorejske novinske agencije KCNA.

Pet stotina lovaca predstavljalo bi gotovo sve borbene avione iz inventara Severne Koreje, što je malo verovatno imajući u vidu da su mnogi stari između 40 i 80 godina, i ne drže se svi u aktivnoj floti", kaže Džozef Dempsi, istraživač Međunarodnog instituta za strateške studije.

"Brojka od 500 deluje preterano ili je u najmanju ruku netačna" - napisao je na Tviteru.

Nova raketa?

Na fotografijama državnih medija Severne Koreje po svemu sudeći se vidi prethodno neprijavljena nova vrsta ili verzija interkontinentalne balističke rakete (ICBM).

"To nije eksplicitno rečeno u njihovom saopštenju ali dizajn ne odgovara onome što smo znali do sada", kaže Ankit Panda, stručnjak Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir. "Ovo je definitivno projektil veličine interkontinentalne balističke rakete."

Džordž Vilijam Herbert, profesor u Centru za studije neširenja nuklearnog oružja, kaže da se na fotografijama po svemu sudeći vidi novi gornji deo severnokorejske rakete Hvasong-15, koja je prvi put testirana 2017.

Severnokorejski lider Kim Džon Un tražio je razvoj i većih nuklearnih bojevih glava, kao i manjih, koje bi mogle da se koriste kao taktičko oružje.

XS
SM
MD
LG