Linkovi

Južna Koreja ispalila hice upozorenja nakon što su dronovi Severa ušli u njen vazdušni prostor


ARHIVA: Bespilotna letelica Severne Koreje prikazana u Ministarstvu odbrane u Seulu, Južna Koreja, 21. jun 2017. (Foto: AP Lee Jung-hoon / Yonhap)
ARHIVA: Bespilotna letelica Severne Koreje prikazana u Ministarstvu odbrane u Seulu, Južna Koreja, 21. jun 2017. (Foto: AP Lee Jung-hoon / Yonhap)

Južna Koreja je u ponedeljak ispalila hice upozorenja i podigla borbene avione i helikoptere nakon što su severnokorejski dronovi, prvi put u poslednjih pet godina, povredili njen vazdušni prostor, u najnovijoj eskalaciji tenzija.

Pet sevenrokorejskih dronova je prešlo granicu a jedan je stigao do samog glavnog grada Seula, saopštio je južnokorejski Združeni generalštab.

Vojska je odgovorila pucnjima upozorenja i slanjem borbenih aviona i helikoptera da obore severnokorejske dronove. Helikopteri su ispalili ukupno 100 metaka, ali nije bilo poznato da li su severnokorejski dronovi oboreni. Trenutno nema izveštaja o šteti u Južnoj Koreji, saopštilo je ministarstvo odbrane te zemlje. Jedan od severnokorejskih dronova vratio se u zemlju nakon što je tri sata leteo u Južnoj Koreji, dok su ostali dronovi, jedan za drugim, nestali sa južnokorejskih vojnih radara, saopšteno je iz južnokorejskog generalštaba.

Severnokorejski dronovi i brza reakcija sa juga dogodili su se tri dana pošto je Sever ispalio dve balističke rakete kratkog dometa u najnovijoj fazi ovogodišnjeg testiranja oružja. Lansiranje u petak se smatra protestom zbog južnokorejsko-američkih zajedničkih vojnih vežbi koje Severna Koreja doživljava kao probu invazije.

Jedan od južnokorejskih borbenih aviona koji su poslati da odvrate dronove, laki avion KA-1 srušio se tokom poletanja, ali su njegova dva pilota uspela da se bezbedno katapultiraju, saopštili su vojni zvaničnici. Oni su takođe zatražili od civilnih aerodroma u i u blizini Seula da privremeno obustave poletanje.

Južna Koreja je takođe poslala opremu za nadzor granice da bi fotografisala vojne objekte u Severnoj Koreji, kao odgovor na letove bespilotnih letelica Severne Koreje, saopštio je generalštab Južne Koreje. Nisu izneti detalji, ali neki posmatrači kažu da je Južna Koreja verovatno poslala dronove unutar severnokorejske teritorije.

"Naša vojska će temeljito i odlučno reagovati na ovu vrstu severnokorejske provokacije," izjavio je general Li Seung-o, direktor operacija južnokorejskog Združenog generalštaba.

Javna potvrda Južne Koreje o bilo kakvim izviđačkim aktivnostima unutar Severne Koreje je izuzetno neobična i verovatno odražava rešenost konzervativne vlade, predvođene predsednikom Jon Suk Jeolom, da oštro odgovori na severnokorejske profokacije. Severna Koreja bi mogla da odgovori vatrenijom retorikom, testiranjem oružja ili drugim provokacijama, naveli su neki posmatrači.

Ovo je prvi put da su severnokorejski dronovi ušli u južnokorejski vazdušni prostor od 2017, kada je pronađen verovatno severnokorejski dron koji se srušio u Južnoj Koreji. Južnokorejski vojni zvaničnici su u to vreme rekli da je dron sa kamerom Soni snimao američki odbrambeni sistem projektila u Južnoj Koreji.

Severna Koreja je ranije objavila svoj program za dronove, a zvaničnici Južne Koreje kažu da Sever ima oko 300 dronova. Godine 2014, nekoliko verovatno severnokorejskih dronova, opremljenih japanskim kamerama, pronađeno je južno od granice. Stručnjaci kažu da su oni nisko-tehnološki, ali se mogu smatrati potencijalnom bezbednosnom pretnjom.

Ranije ovog meseca, Severna Koreja je tvrdila da je izvela velike testove potrebne da bi dobila svoj prvi špijunski satelit i mobilniji interkontinentalni balistički projektil sposoban da stigne do američkog kopna. To je deo visokotehnoloških oružanih sistema koje je severnokorejski lider Kim Džong Un obećao da će uvesti zajedno sa višestrukim podvodnim bojevim glavama sa nuklearnim projektilima, podmornicama na nuklearni pogon i hipersoničnim projektilima.

Severna Koreja je objavila snimke iz svemira gradova Južne Koreje u niskoj rezoluciji, ali neki eksperti iz Južne Koreje kažu da su snimci previše grubi za potrebe nadgledanja. Takve procene su razbesnele Severnu Koreju, gde je Kimova sestra Kim Jo Jong upotrebila niz podrugljivih izraza kojima je uvredila neidentifikovane južnokorejske eksperte.

Severna Koreja će održati konferenciju vladajuće Radničke partije ove nedelje, na kojoj će biti razmotrena politika iz prošlosti i postavljeni ciljevi nove politike. Neki stručnjaci kažu da će tokom sastanka Severna Koreja verovatno potvrditi svoje namere da pojača nuklearne i raketne arsenale kako bi se suočila sa onim što naziva neprijateljskom američkom politikom, kao što su međunarodne sankcije koje predvode SAD i redovna vojna obuka sa Južnom Korejom.

Severna Koreja bi na kraju mogla da iskoristi svoju pojačanu nuklearnu sposobnost kao pregovarački adut da izdejstvuje međunarodno priznanje kao legitimna nuklearna država, ublažavanje međunarodnih sankcija i druge ustupke, kažu analitičari.

XS
SM
MD
LG