Linkovi

Južna Koreja aktivirala lovce pošto je Severna grupisala 180 aviona uz granicu


Južnokorejski borbeni avion američke proizvodnje, F15K, poleće iz baze na nedefinisanoj lokaciji u Severnoj Koreji, 4. oktobra 2022.
Južnokorejski borbeni avion američke proizvodnje, F15K, poleće iz baze na nedefinisanoj lokaciji u Severnoj Koreji, 4. oktobra 2022.

Južna Koreja je aktivirala svoju flotu lovaca u petak nakon što je otkrila 180 severnokorejskih vojnih aviona koji su se grupisali severno od granice, saopštila je vojska Južne Koreje, dok tenzije na Korejskom poluostrvu nastavljaju da rastu.

Severnokorejski avioni su otkriveni u više kopnenih oblasti i na obe obale Severne Koreje, u kojima su bili oko četiri sata, počev od oko 11 sati po lokalnom vremenu, saopštio je Združeni genralštab Južne Koreje.

Kao odgovor, vojska Južne Koreje objavila je da je hitno rasporedila 80 borbenih aviona, uključujući i nevidljivog lovca F-35A.

Prošlog meseca, Severna Koreja je takođe poslala oko 10 ratnih aviona toliko blizu granice da je to izazvalo automatski operativni odgovor južnokorejskih vazdušnih snaga.

Ovog puta, pored borbenih aviona, oko 240 američkih i južnokorejskih aviona nastavilo je velike vazdušne vežbe, dodala je vojska Južne Koreje.

Ranije u petak, Južna Koreja je najavila da će takozvana vežba "Oprezna oluja" trajati do subote, dan duže nego što je prvobitno planirano, kao odgovor na provokacije Severne Koreje.

Od srede, Severna Koreja je lansirala 30 projektila, uključujući i neke koje su izazvale uzbune o vazdušnim napadima i hitne naredbe za sklonište u Južnoj Koreji i Japanu.

Severna Koreja je tokom noći takođe lansirala 80 artiljerijskih granata u osetljivo morsko granično područje kod svoje istočne obale, saopštila je vojska Južne Koreje.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastaće se u petak kako bi razgovarao o severnokorejskim lansiranjima, na zahtev zemalja uključujući Sjedinjene Države, reklo je za Glas Amerike više diplomata.

U Vašingtonu, južnokorejski i američki šefovi odbrane obećali su u četvrtak da će povećati svoj odbrambeni stav kao odgovor na probe Severne Koreje.

Procenjeni domet severnokorejskih raketa
Procenjeni domet severnokorejskih raketa

Južnokorejski ministar nacionalne odbrane Li Džong-Sup, govoreći zajedno sa svojim američkim kolegom sekretarom za odbraneu Lojdom Ostinom, rekao je da su Sjedinjene Države pristale da rasporede strateška sredstva "do nivoa koji je ekvivalentan stalnom raspoređivanju".

Južna Koreja je pozvala Sjedinjene Države da pošalju više nuklearnih ratnih aviona i brodova u region, dok severnokorejski lider Kim Džong Un pojačava raketne testove i upozorava na svoju sposobnost da izvodi taktičke nuklearne napade na Jug.

"Svaki nuklearni napad na Sjedinjene Države ili njihove saveznike i partnere, uključujući upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja, je neprihvatljiv i rezultiraće krajem Kimovog režima", rekao je Ostin, prema zajedničkom saopštenju objavljenom nakon sastanka. u Pentagonu.

Dvojica lidera su takođe posetila američku vazdušnu bazu nedaleko od Vašingtona, gde su pozirali sa bombarderima B-1B i B-52, od kojih je poslednji sposoban da nosi nuklearno oružje. Tokom prošlih ciklusa napetosti, SAD su te bombardere pokrenule preko Korejskog poluostrva u demonstraciji sile.

Severna Koreja se oštro protivi takvim prikazima. Takođe ih koristi kao priliku da pokaže sopstveno oružje.

U kasnoj noćnoj izjavi u kojoj se kritikuje produženje američko-južnokorejskih vežbi, visoki severnokorejski zvaničnik okrivio je Vašington i Seul za dovođenje tenzija u "fazu koja se ne može kontrolisati".

"SAD i Južna Koreja će saznati kakvu su neopozivu i strašnu grešku napravili", navodi se u izjavi Pak Džong Čona, visokog zvaničnika u vladajućoj Radničkoj partiji Severne Koreje.

Posetioci koračaju nedaleo od bodljikave žice ukrašene trakama sa porukama u kojima se želi mir između dve Koreje, u paviljonu Imđingak, u Paju, Južna Koreja, 4. novembra 2022.
Posetioci koračaju nedaleo od bodljikave žice ukrašene trakama sa porukama u kojima se želi mir između dve Koreje, u paviljonu Imđingak, u Paju, Južna Koreja, 4. novembra 2022.

Severna Koreja je ove godine ispalila oko 60 balističkih projektila, što je znatno više od dosadašnjeg rekorda. Njihovo lansiranje ove nedelje bilo je među najprovokativnijim do sada.

Lansiranja su stvorila posebno napetu situaciju u severnom Japanu u četvrtak rano ujutru. U prefekturama Mijagi, Jamagata i Nigata stanovnici su upozoreni da se sklone u zatvorenom prostoru.

Japanski televizijski programi su takođe prekinuti hitnim upozorenjima, u kojima je prvobitno rečeno da je severnokorejski projektil preleteo i pored japanske teritorije. Međutim, zvaničnici odbrane su kasnije povukli tu tvrdnju, rekavši da su izgubili trag o raketi dok je letela iznad mora.

Severna Koreja je tri lansiranja u sredu usmerila ka Južnoj Koreji, što je izazvalo televizijska upozorenja na jugu i sirene za vazdušni napad na ostrvu pored obale.

Kao odgovor, vojska Južne Koreje je u sredu saopštila da su njeni ratni avioni lansirali tri projektila severno od de fakto morske granice kako bi demonstrirali "sposobnost i spremnost Južne Koreje da precizno pogodi neprijatelja".

Nijedna zemlja nije poslala projektile preko severne granične linije od kraja Korejskog rata koji se vodio od 1950. do 1953. U sredu su to obe uradile u roku od nekoliko sati, jedna na drugu.

XS
SM
MD
LG