Linkovi

Šef vazduhoplovstva SAD za Glas Amerike: Bombarderi iznad Korejskog poluostrva "samo su deo vežbe"


ARHIVA - Američki bombarder B1-B poleće iz baze Andeson, Guam, 9. septembra 2017, kako bi leteo sa avionima japanskim odbrambenih snaga.
ARHIVA - Američki bombarder B1-B poleće iz baze Andeson, Guam, 9. septembra 2017, kako bi leteo sa avionima japanskim odbrambenih snaga.

Američka demonstracija sile nad Korejskim poluostrvom u subotu, kada su dva stelt bombardera B-1B preletela poluostrvo prvi put od 2017. godine, bila je samo deo velike zajedničke vežbe čiji je cilj da se osigura da Sjedinjene Države imaju "spremne snage" u regionu, rekao je načelnik štaba američkog vojnog vazduhoplovstva.

"Sve je to bio deo vežbe Vidžilant storm (Vigilant Storm), vežbe u kojoj smo delovali tokom vremena", rekao je general C.K. Braun mlađi za Glas Amerike u ekskluzivnom intervjuu u ponedeljak.

"Ovo je još jedna od vežbi koju smo sproveli, i nastavićemo da sprovodimo, kako bismo obezbedili tu spremnost. Imamo čelični savez sa Republikom Korejom, i sve je to samo deo vežbe i naše kontinuirane obuke", dodao je on.

VOA Interview: Gen. Brown on US-South Korea Joint Exercises
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Pre preleta bombardera B-1B, za koji su američki zvaničnici rekli Glasu Amerike da je došao sa Guama, Severna Koreja je u subotu ujutro ispalila četiri balističke rakete kratkog dometa sa svoje zapadne obale.

Severna Koreja je u ponedeljak saopštila da su njena nedavna lansiranja raketa u proteklih nekoliko dana bila simulacija udara na Južnu Koreju i Sjedinjene Države, dok su dve zemlje održavale, kako je rekla, "opasnu ratnu vežbu".

Oko 240 aviona učestvovalo je u prošlonedeljnoj zajedničkoj američko-južnokorejskoj vežbi na poluostrvu Vidžilant storm, zajedno sa hiljadama američkih i južnokorejskih vojnika.

Severna Koreja je u sredu ispalila dnevni rekord od 23 projektila, od kojih je jedna sletela najbliže teritorijalnim vodama Južne Koreje od podele Korejskog poluostrva 1945. godine, navodi Južna Koreja. Uzbune za vazdušni napad u određenim delovima Južne Koreje i Japana naterali su građane da potraže zaklon nakon lansiranja severnokorejskih projektila.

U četvrtak je Pjongjang lansirao interkontinentalnu balističku raketu (ICBM), oružje dizajnirano da nosi nuklearnu bojevu glavu sve do Severne Amerike.

Braun je nedavno agresivno ponašanje Pjongjanga nazvao delom "uspona i padova" raketne aktivnosti Severne Koreje, dodajući da je njegov "pravi fokus" na spremnosti američkih i južnokorejskih snaga.

Braun je bio na dve turneje po Korejskom poluostrvu i bio je komandant Pacifičkih vazdušnih snaga pre nego što je preuzeo ulogu načelnika štaba vazduhoplovstva u avgustu 2020.

Nakon što je Severna Koreja lansirala ICBM u četvrtak, SAD i Južna Koreja produžile su vežbu Vidžilent storm, koja je trebalo da se završi u petak, za još jedan dan.

Dejvid Maksvel, vojni veteran koji je bio stacioniran u Japanu i Južnoj Koreji i analitičar iz Fondacije za odbranu demokratija, rekao je za Glas Amerike da je odgovor saveznika na nedavnu agresiju Severne Koreje bio "bolji nego što je svakako bio u poslednjih pet godina".

"Mislim da se administracije (predsednika Južne Koreje) Juna i Bajdena oporavljaju od odluka donetih u prošlim administracijama da smanje obuku, kao i od efekata Kovida", rekao je Maksvel.

Ali vojne akcije SAD i Južne Koreje nisu sprečile južnokorejsku štampu da pita američkog sekretara za odbranu Lojda Ostina i južnokorejskog ministra nacionalne odbrane Li Jong-Supa o "efektivnosti" američkih i južnokorejskih mera odvraćanja prošle nedelje, na šta je Ostin je odgovorio da veruje da je Severna Koreja odvraćana od napada na Južnu Koreju i od razmeštanja isporučivanja nuklearnog oružja.

Prema Maksvelu, nedavna lansiranja projektila severnokorejskog lidera Kim Džong Una predstavljaju pokušaj da se "zabije klin u savezu Južna Koreja-SAD" kako bi se stvorila nesloga među političarima.

"On (Kim Džong Un) pokušava da oslabi vojnu spremnost. Apeluje na one naivne stručnjake koji misle da će, ako samo otkažemo vežbe, doći za pregovarački sto i ponašati se kao odgovoran član međunarodne zajednice. Pogrešno", rekao je Maksvel.

XS
SM
MD
LG