Linkovi

SAD i Japan produbljuju savez u odvraćanju rastućih kineskih vojnih pretnji


Minisar odbrane Japana Hamada Jasukazu (u sredini) vrši inspekciju tokom zajedničke vojne vežbe Japana, SAD, Britanije i Australie, na poligonu Funabaši u prefekturi Čiba, 8. januara 2023.
Minisar odbrane Japana Hamada Jasukazu (u sredini) vrši inspekciju tokom zajedničke vojne vežbe Japana, SAD, Britanije i Australie, na poligonu Funabaši u prefekturi Čiba, 8. januara 2023.

Sjedinjene Države i Japan će u sredu predstaviti akcije za odvraćanje intenziviranja kineskih vojnih pretnji u Istočnom kineskom moru i oko Tajvana, uključujući planove za reorganizaciju jedinica američkih marinaca sa sedištem na Okinavi.

Američki državni sekretar Entoni Blinken i sekretar za odbranu Lojd Ostin održali su u sredu u Vašingtonu takozvani sastanak 2+2 sa japanskim ministrom spoljnih poslova Hajašijem Jošimasom i japanskim ministrom odbrane Hamadom Jasukazuom.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je da će SAD i Japan objaviti zajedničku izjavu u kojoj se izlažu "protivmere" usred rastućih bezbednosnih pretnji iz Narodne Republike Kine.

"Veliki izazov je Kina, koja je tokom poslednjih 15 do 20 godina zaista pojačala svoje ratoborno ponašanje, ne samo u Južnom kineskom moru, ne samo u pograničnim regionima svojih susednih zemalja, već i u Istočnom kineskom moru, oko Senkakua i oko Tajvana", rekao je zvaničnik koji je informisao novinare o pozadini sastanka.

Zvaničnik je za Glas Amerike rekao da je "slobodan tok trgovine kroz vode oko Tajvana i dalje na jug do Južnog kineskog mora jedno od velikih pitanja u igri" za Japan i druge zemlje.

Sjedinjene Države će govariti o svom planu da do 2026. godine rasporede svoje marince po japanskim ostrvima Okinava i naoružaju ih projektilima, kao i lakšom opremom za odvraćanje kineske vojske, piše japanski list Jomiuri Šimbun.

U nedavnom izveštaju Vašingtonskog Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) navodi se da Sjedinjene Države moraju biti u mogućnosti da koriste svoje baze u Japanu za borbene operacije u slučaju kineske invazije na Tajvan.

"Bez upotrebe američkih baza u Japanu, američki lovci i jurišni avioni ne mogu efikasno učestvovati u ratu", navodi se u izveštaju CSIS-a.

Razgovori između američkih i japanskih i šefova odbrane u sredu su održani dva dana pre nego što će američki predsednik Džo Bajden ugostiti japanskog diplomatskog premijera Fumija Kišidu u Beloj kući.

Produbljivanje američko-japanskog strateškog saveza usledilo je nakon objavljivanja nove japanske strategije nacionalne bezbednosti prema kojoj će se u narednih pet godina otprilike udvostručiti troškovi odbrane i po prvi put rasporediti rakete koje mogu da pogode vojne ciljeve u drugim zemljama.

XS
SM
MD
LG