Linkovi

Državni mediji: Severnokorejski lider Kim Džong Un objavio nove vojne ciljeve


Severnokorejski lider Kim Džong Un prisustvuje Šestom proširenom plenarnom zasedanju 8. Centralnog komiteta stranke, 27. decembra 2022, na fotografiji koju je objavila državna Centralna novinska agencija.
Severnokorejski lider Kim Džong Un prisustvuje Šestom proširenom plenarnom zasedanju 8. Centralnog komiteta stranke, 27. decembra 2022, na fotografiji koju je objavila državna Centralna novinska agencija.

Severnokorejski lider Kim Džong Un predstavio je nove ciljeve za vojsku zemlje za 2023. na aktuelnom sastanku vladajuće Radničke partije, javili su državni mediji u sredu, nagoveštavajući još jednu godinu intenzivnih testova naoružanja i napetosti.

Drugog dana Šestog proširenog plenarnog zasedanja 8. Centralnog komiteta stranke, Kim je razmotrio "novostvorenu izazovnu situaciju" na Korejskom poluostrvu i šire političke pejzaže, navodi se u izveštaju.

Lider treće generacije postavio je pravac za "borbu protiv neprijatelja" i ciljeve za jačanje odbrambene moći, dodaje se.

"On je precizirao principe spoljnih poslova i pravac borbe protiv neprijatelja kojih se naša partija i vlada moraju temeljno pridržavati kako bi zaštitili suverena prava i odbranili nacionalne interese", navodi zvanična novinska agencija KCNA.

"Novi ključni ciljevi za jačanje samoodbrambenih sposobnosti kojima se snažno sledi 2023. predstavljeni su kao priprema za različite fluktuacije političke situacije".

KCNA nije dala detalje o tim ciljevima, ali Kimove primedbe mogle bi ukazivati na to da će izolovana zemlja nastaviti da ubrzava svoje vojno jačanje.

Severna Koreja je ove godine ispalila ranije neviđen broj projektila, a mnoga lansiranja su bila osmišljena za razvoj strateškog naoružanja "najviše prioriteta" u skladu sa petogodišnjim planom koji je iznet na kongresu Radničke partije početkom 2021.

Na listi se nalaze taktičko nuklearno oružje, nova interkontinentalna balistička raketa, hipersonične bojeve glave za letenje, podmornice na nuklearni pogon i izviđački satelit.

Napetost je ostala visoka tokom cele ove godine usred stalnih testova naoružanja Severa, a ponovo su se rasplamsala ove nedelje nakon što je pet severnokorejskih dronova prešlo u Južnu Koreju, što je navelo Seul da podigne borbene avione i jurišne helikoptere i pokuša da ih obori.

Tokom plenarnog sastanka, Kim je takođe ukazao na "niz ozbiljnih nedostataka" uočenih u oblastima nauke, obrazovanja i zdravstva ove godine i predložio načine za njihovo prevazilaženje i postavio ključne zadatke za sledeću godinu, saopštila je KCNA.

Severnokorejski lideri su ranije držali govore za Novu godinu, ali je poslednjih godina Kim sazivao višednevne partijske skupove na kraju godine kako bi objavio važne političke odluke.

Ekonomija je visoko na dnevnom redu, a Kim se suočava sa sve većim pritiskom međunarodnih sankcija, posledicama blokade zbog koronavirusa i prirodnim katastrofama.

XS
SM
MD
LG