Linkovi

U Beogradu sastanci o Kosovu, bez detalja za javnost


U Skupštini Srbije održana je sednica Odbora za Kosovo i Metohiju zatvorena za javnost
U Skupštini Srbije održana je sednica Odbora za Kosovo i Metohiju zatvorena za javnost

U Beogradu je u sredu održan sastanak predsednika Srbije i političkih predstavnika Srba sa Kosova, ali nije poznato o čemu se razgovaralo, niti koji su zaključci. U Skupštini je održana sednica Odbora za Kosovo i Metohiju čiji je predsedavajući Milovan Drecun ocenio da je položaj Srba na Kosovu, u više oblasti, nebezbedan.

Presdsednik Aleksandar Vučić sastao se sa političkim predstavnicima Srba sa severa Kosova i nakon sastanka je poručeno da će zaključci biti saopšteni u naredna tri dana posle konsultacijama ostalim predstavnicima Srba i međunarodne zajednice, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Sastanku su prisustvovali i direkror Kancelarije za KiM Petar Petković, ministarka energetike Zorana Mihajlović, direktor Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić i direktorka Elektromreža Srbije Jelena Matejić.

U medijima su se nedavno pojavile informacije o tome da će na severu Kosova prestati snabdevanje strujom jer Srbija ne može da šalje struju bez saglasnosti kosovoskog operatera, zbog toga što je Kosovo postalo nezavisna celina u okviru Evropske energetske zajednice. Navode da sever Kosova ostaje bez struje demantovao je direktor Kancelarije za KiM.

Međutim, nije rečeno da li se na sastanku sa predsednikom razgovaralo o struji.

U Skupštini Srbije održana je sednica Odbora za KiM, zatvorena za javnost.

Predsedavajući Odbora, član SNS Milovan Drecun, rekao je posle sednice da ne može da potvrdi da li se razgovaralo o snabdevanju strujom. On je izjavio da položaj Srba na Kosovu karakteriše fizička, institucionalna, imovinska, pravna i zdravstvena nebezbednost, prenosi Fonet.

"Posebnu zabrinutost predstavljaju provokacije kojima Priština pokušava da izazove reakciju srpske strane, koje bi rezultirale incidentima, što bi Priština iskoristila za uspostavljanje suvereniteta na celoj teritoriji Kosova i Metohije, odnosno za preuzimanje energetskih resusrsa na severu", pročitao je Drecun deo saopštenja.

Predsedavajući Odbora za KiM je rekao da je pretnja za bezbednost Srba na severu Kosova i transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, kao i "planirana nabavka naoružanja". Ocenio je da bezbednost srpskog stanovništva može da ugrozi i hapšenje bivših pripadnika OVK.

Drecun je dodao da politička kriza na Kosovu može odložiti dijalog i odložiti formiranje Zajednice srpskih opština.

XS
SM
MD
LG