Linkovi

Tramp hvali Grenela kao izaslanika, bira novog ambasadora u Nemačkoj


Predsednik Tramp ističe da ambasador Grenel uživa njegovo puno poverenje (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)

Predsednik SAD Donald Tramp potvrdio je da ambasador Ričard Grenel ostaje specijalni američki izaslanik za Srbiju i Kosovo, ali je najavio da će uskoro izabrati novog ambasadora u Nemačkoj.

"Imenovaću novog ambasadora", kazao je Tramp, odgovarajući na pitanje novinarke Glasa Amerike kako će ambasador Grenel moći da uporedo obavlja tri funkcije - kao ambasador u Nemačkoj, vršilac dužnosti direktora nacionalnih obaveštajnih službi i specijalni izaslanik za Srbiju i Kosovo.

"Ambasador (Grenel) će nastaviti to da radi, jer to odlično radi. Upoznat je sa ljudima (zvaničnicima) i obavio je fantastičan posao (sa Srbijom i Kosovom). Nastaviće da održava to, jer ima toliko dobar dijalog. Svi su rekli da je to dogovor koji je nemoguće postići, a mi smo ga postigli. To je dobra stvar za te dve zemlje“, izjavio je Tramp, koji kaže da Grenel uživa njegovo "puno poverenje" i postiže "neverovate dogovore".

Grenelu se pripisuje uspeh u dogovorima Beograda i Prištine da se uspostavi avionski i železnički saobraćaj.

Nije jasno koliko će dugo Grenel obavljati ulogu vršioca dužnosti šefa nacionalnih obaveštajnih službi. Tramp je u petak izjavio da razmatra četvoro kandidata za taj posao, a Grenel je u četvrtak rekao da neće obavljati tu ulogu.

Tramp je razgovarao sa novinarima pred odlazak na put u Indiju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG