Linkovi

Sećanje na kraljicu Elizabetu


Arhiva, kraljica Elizabeta (Chris Jackson/Pool via REUTERS)
Arhiva, kraljica Elizabeta (Chris Jackson/Pool via REUTERS)

Britanska kraljica Elizabeta II preminula je u 97. godini na svom imanju u Škotskoj. Nijedan svetski monarh u istoriji nije vladao duže od nje, a ove godine je proslavila 70 godina na tronu.

Za brojne britanske građane bila je jedini monrah za koga su znali - simbol svoje nacije, kraljevstva i Komonvelta. Oličenje britanske snage, karaktera - mnogo pre nego što je znala da će postati kraljica.

Proglašavam pred vama da ću celog svog života, bio on dug ili kratak, biti predana službi vama, i službi našoj velikoj imperijalnoj porodici kojoj svi pripadamo”, bila je njena poruka kada je preuzela presto.

Sa 25 godina nasledila je svog oca Džordža Šestog, skoro pet godina nakon što se udala za princa Filipa, rođenog u Grčkoj.

Tokom vladavine duge više od sedamdeset godina, videla je transformaciju društva I tehnologije, I upozoravala na opasnost odbacivanja svevremenih ideala zarad korišćenja prednosti novih izuma.

Svoj prvi tvit je objavila 2014.

Nema mnogo rekorda koje nije oborila – vladala je duže od bilo kog drugog monarha na svetu.

Kao šef Komonvelta, kraljica je imala veze sa prošlošću. Ponekad je teško pomiriti se sa tom prošlošću, jer kada razmišljate o Britanskom carstvu razmišljate o kolonijalnoj eksploataciji, na primer. Ali kada je reč o ovoj kraljici, prvo što vam pada na pamet je njena posvećenost toj organizaciji”, kaže Ričard Ficvilijams, autor i kraljevski analitičar.

Elizabeta je zastupala Britaniju u prijateljstvu sa onima koji su delili britanske vrednosti slobode, jednakosti i demokratije. Sa dostojanstvom se suočavala sa onima koji nisu delili te vrednosti. Biti viđen sa njom bio je način da se stvori utisak prestiža i značaja.

Kraljica nije bila imuna na kritike u sopstvenoj zemlji. Levica ju je napadala kao simbol institucije koja je prevaziđena u postmodernom, neoliberalnom i demokratskom svetu, kao i teret za britanske poreske obveznike.

Smrt popularne princeze Dajane bila je prilika za njene kritičare da je optuže za hladnoću i sporost u reagovanju na tu vest.

Ono što vam kažem sada, kao vaša kraljica, i kao baka, govorim od srca. Prvo, želim da odam počast Dajani. Bila je izuzetno, nadareno biće”, poručila je povodom tog tragičnog događaja.

Venčanje njenog unuka princa Vilijama sa Kejt Midlton donelo je mladalački glamur staroj instituciji.

Kada se princ Hari oženio američkom glumicom Megan Markl, Elizabeta je bila na čelu porodice za koju je delovalo da drži korak sa vremenom – popularna, kulturno raznovrsna i globalna.

Međutim, usledila su teška vremena. Njen drugi sin princ Endru bio je pod istragom zbog veza sa osuđenim zlostavljačem maloletnica.

Hari i Megan su se razišli sa kraljevskom porodicom zbog optužbi za rasizam.

Posle smrti princa Filipa, Elizabetinog supruga, 2021 godine, ostala je jedna nezaboravna fotografija – ožalošćena kraljica sedi sama, u vreme dok Britanijom hara pandemija koronavirusa.

U septembru je imenovala 15. premijera Britanije za vreme svoje vladavine, što je bio i njeno poslednji veliki javni angažman.

Ispraćaj princa Filipa
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Kraljica Elizabeta ostaće gigant u istoriji britanske nacije, most između njene kolonijalne prošlosti I budućnosti globalnog igrača u svetu veoma različitom od onog u kojem je rođena.

Tokom posete Nemačkoj 2015, govorila je o brojnim promenama koje je iskusila.

Za našeg života, gospodine predsedniče, videli smo najgore ali I najbolje od našeg kontinenta. Bili smo svedoci koliko brzo stvari mogu da se promene na bolje, ali znamo da moramo da vredno radimo na tome da očuvamo prednosti posleratnog sveta”, bile su njene reči.

Britanska kraljevska tradicija sada je u rukama Elizabetinih naslednika. Britanija koju nasleđuju je drastično drugačija – u smislu demografije, kulture i ekonomije. U globalizovanom, pluralističkom svetu, njihov zadatak projektovanja slike britanske veličine, nije ništa manje komplikovan.

XS
SM
MD
LG