Linkovi

Kraljica: Podržavamo želju Harija i Megan da započnu novi život


Kraljica sa princom Harijem i njegovom suprugom Megan Markl, jul 2018.
Kraljica sa princom Harijem i njegovom suprugom Megan Markl, jul 2018.

Britanska kraljica Elizabeta podržala je želju svog unuka princa Harija i njegove supruge Megan Markl da ubuduće budu nezavisniji od kraljevske porodice. Kraljica se oglasila saopštenjem nakon što je sazvala hitan porodični sastanak na kome se razgovaralo o odluci Harija i Megan, prenosi Rojters.

"Danas smo imali veoma konstruktivnu diskusiju o budućnosti mog unuka i njegove porodice. U potpunosti podržavamo želju Harija i Megan da započnu novi život... Iako bismo želeli da u potpunosti budu posvećeni dužnostima kraljevske porodice, poštujemo i razumemo njihovu želju da vode nezavisniji život i istovremeno ostanu značajan deo moje porodice", navela je 93-godišnja kraljica.

U kraljičinom saopštenju piše i da su "Hari i Megan jasno rekli da ne žele da se finansiraju iz javnih fondova", pa će biti ustanovljen "tranzicioni period tokom kojeg će Saseksi provoditi vreme u Kanadi i Ujedinjenom kraljevstvu".

"Ima još složenih pitanja koja treba da rešimo unutar porodice, ali konačnu odluku donećemo u narednom periodu", zaključila je kraljica.

Mediji su spekulisali da su prinčevi Vilijam i Hari u lošim odnosima
Mediji su spekulisali da su prinčevi Vilijam i Hari u lošim odnosima

Britanski prinčevi Vilijam i Hari javno su negirali "uvredljive" tekstove u novinama o njihovom odnosu nekoliko sati pred porodični sastanak sa kraljicom, koji je sazvan nakon što su princ Hari i njegova supruga Megan Markl objavili da žele da se povuku sa kraljevskih dužnosti.

Britanski "Tajms" je objavio, pozivajući se na anonimne izvore, da su Hari i Megan odlučili da odu zbog "maltretiranja" princa Vilijama, koji ne voli Megan, prenosi Rojters.

"Uprkos negiranjima, u britanskim novinama objavljena je lažna priča, u kojoj se spekuliše o odnosu vojvode od Saseksa i vojvode od Kembridža", navodi se u zajedničkom saopštenju službi dvojice prinčeva.

"Za braću koja se angažuju na problemima mentalnog zdravlja, ovako zapaljiv jezik je uvredljiv i potencijalno štetan", piše u saopštenju.

Princ Hari i njegova supruga Megan Markl objavili su da se povlače sa kraljevskih dužnosti.

Oni su rekli žele da postanu finansijski nezavisni i da nameravaju da “ostvare progresivnu novu ulogu” unutar britanske monarhije, a da će ujedno nastaviti da u potpunosti podržavaju kraljicu Elizabetu.

Hari i Megan planiraju da deo godine provode u Britaniji a deo u Severnoj Americi.

Nekoliko dana posle objave kraljica Elizabeta je sazvala porodični sastanak na kojem će se diskutovati o budućnosti princa Harija i njegove supruge.

Sastanku na kraljičinom imanju u Norfolku će prisustvovati princ Čarls i princ Vilijam.

XS
SM
MD
LG