Linkovi

Kraljica Elizabeta: Pobedićemo, ako budemo ujedinjeni i posvećeni


Kraljica Elizabeta tokom obraćanja zbog pandemije koronavirusa (Foto: Buckingham Palace/Handout via REUTERS)
Kraljica Elizabeta tokom obraćanja zbog pandemije koronavirusa (Foto: Buckingham Palace/Handout via REUTERS)

"Pandemija koronavirusa može biti prevaziđena ukoliko svi građani budu poštovali mere blokade i samoizolacije", poručila je kraljica Elizabeta u televizijskom obraćanju građanima povodom pandemije koronavirusa.

U Velikoj Britaniji je u poslednja 24 časa zabeležen 621 smrtni slučaj povezan sa koronavirusom, što je i najveći broj do sada preminulih u toj zemlji u jednom danu, objavila je agencija Rojters. Od početka svetske pandemije u toj zemlji preminule su 4.934 osobe.

U tek petom obraćanju, tokom šezdeset osmodišnje vladavine, kraljica Elizabeta pozvala je građane da pokažu snagu poput prethodnih generacija - aludirajući, između ostalog, i na vreme Drugog svetskog rata.

“Zajedno se borimo sa bolešću i želim da vas uverim da ukoliko ostanemo ujedinjeni i posvećeni - da možemo pobediti", poručila je kraljica Elizabeta tokom obraćanja iz vindzorskog dvorca gde živi sa svojim suprugom - devedeset osmogišnjim princom Filipom.

Prethodno je Met Henkok, državni sekretar za zdravstvo, rekao je da će Britanija pooštriti mere, zabranjujući rekreaciju, ukoliko se građani ne budu pridržavali trenutnih propisa.

Broj registrovanih slučajeva koronavirusa širom sveta iznosi 1.136.851, od Kovida 19 preminulo je 64.000 ljudi i registrovan je na teritoriji 208 država, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u pandemiji koja je žestoko naštetila svetskoj ekonomiji.

Evropa

Broj preminulih od posledica koronavirusa u Italiji je u nedelju iznosio 525, što je najniža brojka u poslednje dve sedmice nedelje. Istovremeno, broj pacijenata smeštenih na intenzivvnoj nezi se smanjuje, objavio je Odsek civilne zaštite. Italijanski ministar zdravlja objavio je planove za masovnije testiranje građana i poboljšanje zdravstvenih usluga kako bi sen građanima pomoglo u uslovima uvedenih mera blokade.

Stopa rasta smrtnosti i novobolelih u Španiji, jednoj od najpogođenijih država pandemijom, je usporena – tokom četvrte nedelje primene drastičnih mera.

Parižane su nadležni upozorili da odole izazovima prijatnog prolećnog vremena i ostanu u svojim domovima. Broj žrtava od posledica koronaviusa u Francuskoj je 7.560.

Papa Franja, koji je nedeljnu misu u Bazilici svetog Petra u Rimu održao samostalno, poručio je građanima da ne budu usredsređeni na ono što im nedostaje – već kako da olašaju ljudima koji zaista pate.

Azija

U Kini je u subotu registrovano novih trideset slučajeva koronavirusa što je porast u odnosu na devetnaest, koliko je kako je saopšteno, slučajeva registrovano kod putnika koji su u Kinu pristizali iz inostranstva.

Indija, u kojoj je registrovano 3.350 slučajeva, ograničila je izvoz opreme za testiranje. Na snazi je mera blockade koju su uvele vlasti.

Australijski zdravstveni zvaničnici saopštili su da, kako je navedeno, gaje oprezni optimizam u smislu suzbijanja pandemije – upozorivši istovremeno da će mere društvenog distanciranja ostati na snazi mesecima.

Bliski istok i Afrika

Zbog pandemije koronavirusa oko dvadeset miliona poslova u Africi je dovedeno u pitanje, objavila je nevladina Afrička unija.

U Dubaiju su na snazi oštre mere koje su propisali nadležni dok je Saudijska Arabija blokirala delove grada Džede na Crvenom moru – pošto su zalivske države pooštrile priopise u svojim većim gradovima u nameri da suzbiju koronavirus.

Ekonomske poteškoće

Centralna banka Engleske neće štampati novac bez pokrića, da bi finansirala porast potrošnje, usled pokušaja vlade da zaštiti britansku ekonomiju, izjavio je guverner centralne banke Endrju Bejli.

Većina bliskoistočnih berzi beleže pad – u čemu prednjači Dubai – što pojačava strepnje o mogućoj dubokoj recesiji usled pandemije Kovida 19.

XS
SM
MD
LG