Linkovi

Konačan raskid Harija i Megan sa kraljevskom porodicom


ARHIVA - Britanski princ Hari i njegova supruga
Megan u Londonu
ARHIVA - Britanski princ Hari i njegova supruga Megan u Londonu

Bakingemska palata potvrdila je u petak da se princ Hari i njegova supruga Megan neće vratiti kraljevskim dužnostima, a da će Hari odreći svojih počasnih vojnih titula - što je odluka koja označava njihov konačan raskid sa kraljevskom porodicom.

Kada su se Hari i Megan povukli sa kraljevskih dužnosti početkom 2020. godine, dogovoreno je da se situacija preispita nakon godinu dana.

Taj proces je završen, a palata je u saopštenju navela da su vojvoda i vojvotkinja od Saseksa potvrdili da se neće vraćati dužnostima "radnih članova kraljevske porodice".

Ističe se i da je kraljica Elizabeta II razgovarala sa Harijem i potvrdila "da povlačenjem sa dužnosti kraljevske porodice, nije moguće nastaviti sa odgovornostima i dužnostima koje podrazumeva život u javnoj službi".

Palata je saopštila da će Harijeve vojne titule biti predate kraljici, pre nego što budu raspoređene na ostale članove porodice.

Hari, koji je deceniju služio u britanskoh vojsci i ima s njom bilske veze, osnovao je Inviktus igre za ranjene vojnike.

"Iako nas je sve rastužila njihova odluka, vojvoda i vojvotkinja će ostati voljeni članovi porodice", saopšteno je iz Bakingemske palate.

Hari i Megan Markl, američka glumica, venčali su se u maju 2018, na raskošnoj ceremoniji u Vindzorskom zamku zapadno od Londona, a u maju 2019, par čije su formalne titule vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, dobio je prvo dete - dečaka koga su nazvali Arči Harison Mauntbaten-Vindzor.

Početkom prošle godine, par je najavio da se povlači sa kraljevskih dužnosti i seli u Ameriku, a trenutno živi u Santa Barbari u Kaliforniji, gde čeka drugo dete.

Portparol Harija i Megan odbacio je sugestije palate da par nije posvećen javnoj dužnosti.

"Kao što pokazuje njihov rad tokom protekle godine, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa su i dalje posvećeni svojoj dužnosti i službi Ujedinjenom Kraljevstvu i širom sveta i nude dalju podršku organizacijama koje su zastupali bez obzira na zvaničnu ulogu. Svi možemo da živimo život u službi javnosti. Služba je univerzalna", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG