Linkovi

Bajden želi da obnovi savezništva tokom posete Evropi


ARHIVA - Predsednik Džo Bajden izlazi iz helikoptera Marine 1. (Foto: Reuters)
ARHIVA - Predsednik Džo Bajden izlazi iz helikoptera Marine 1. (Foto: Reuters)

Predsednik Džo Bajden posetiće Evropu sredinom juna, što će biti njegova prva poseta inostranstvu od kako je stupio na položaj, saopšteno je iz Bele kuće.

Bajden, koji je postao predsednik 20. januara, sastaće se sa svetskim liderima u Velikoj Britaniji, Belgiji i Švajcarskoj tokom posete koja će trajati od 10. do 16 juna.

"Ova poseta će pokazati da je Amerika posvećena obnovi savezništava, revitalizaciji transatlantskih odnosa i tesnoj saradnji sa našim saveznicima i multilateralnim partnerima da bismo rešavali globalne izazove i bolje zaštitili američke interese", saopštila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Američki predsednik sastaće se sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom 10. juna i prisustvovaće samitu G-7 od 11. do 13. juna u Kornvolu na jugozapadu Engleske.

Britanska kraljica Elizabeta II govori u Domu lordova u Vestminsterskoj palati 11. maja 2021.
Britanska kraljica Elizabeta II govori u Domu lordova u Vestminsterskoj palati 11. maja 2021.

Bajden će se sastati sa kraljicom Elizabetom u Vindzorskom zamku 13. juna, pre nego što otputuje za Brisel na NATO samit 14. jula, kada će "potvrditi predanost Sjedinjenih Država NATO-u, transatlantskoj bezbednosti i kolektivnoj odbrani", navela je Psaki.

U Briselu, Bajden će se takođe sastati sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom kako bi razgovarali o "nizu bilateralnih i regionalnih pitanja" i učestvovaće u samitu SAD-EU 15. juna, kada će lideri razgovarati o međunarodnoj zdravstvenoj situaciji, globalnom ekonomskom oporavku, klimatskim promenama i drugim pitanjima.

Bajden će se takođe sastati sa belgijskim kraljem Filipom i premijerom Aleksandrom De Krom.

Tokom boravka u Evropi, takođe će posetiti Ženevu u Švajcarskoj "gde će održati bilateralni samit sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom 16. juna", izjavila je Psaki.

Bajden će se takođe sastati sa švajcarskim predsednikom Gijem Parmelinom i ministrom stranih poslova Injasiom Kasisom.

XS
SM
MD
LG