Linkovi

Nesloga u kraljevskoj porodici pred emitovanje Oprinog intervju sa Harijem i Megan


ARHIVA - britanski princ Hari i Megan, vojvotkinja od Saseksa, na aerodromu na ostrvu Tongatapu u Tongi, 25. oktobra 2018.

Britanska kraljevska porodica sprema se za nova otkrića i izjave princa Harija i njegove supruge, Amerikanke Megan Markl, a nedelja prekooeanskog spora i optužbi dostići će vrhunac večerašnjim emitovanjem intervjua koji su Hari i Megan dali Opri Vinfri.

Dvočasovni razgovor sa američkom kraljicom tok-šou emisija, je najveći intervju sa nekim članom kraljevske porodice od kako je Harijeva majka, princeza Dajana 1995. godine iznela detalje o svom braku sa princom Čarlsom.

Dajanino šokantno priznanje afera sa obe strane i priču o životu u najpoznatijoj porodici na svetu pratilo je više od 22 miliona ljudi u Britaniji - čime je postavljen rekord po gledanosti. Međutim, njega bi mogao da obori razgovor Harija i Megan sa Vinfri, koja je, navodno, prodala intervju američkoj mreži CBS za, kako se veruje, između sedam i devet miliona dolara.

Vinfri, takođe, ima prava na međunarodno prikazivanje, što će pojačati interesovanje svetske javnosti za britnansku monarhiju - i njene probleme.

Gledaoce će želeti da vide da li će Hari i Megan imati potrebu da "poravnaju račune" sa Bakingemskom palatom od kako su napustili kraljevski život - i ako je tako - koliko će daleko otići?

Optužbe i klevete

Velika pažnja obratiće se na svaki nagoveštaj 39-godišnje Megan, koja je žena iz mešovitog braka, da je rasizam imao ulogu u njihovoj šokantnoj odluci da se presele u Severnu Ameriku.

Bivša televizijska glumica u nekim britanskim štampanim medijima je predstavljana kao tvrdoglava, proračunata i razmažena, a Hari i ona su optuživani da su nepromišljeni i sebični što su napustili svoje dužnosti u kraljevskoj porodici.

S druge strane, Meganine pristalice, posebno u Sjedinjenim Državama, videle su naznake rasizma, tvrdeći da monarhija nije mogla da izađe na kraj sa "snažnom, crnom ženom."

U jednom odlomku intervjua, Megan, koja čeka drugo dete, optužila je članove kraljevske porodice da su orkestrirali "kampanju blaćenja" i "širili netačne priče" o Hariju i njoj.

Kombinovane arhivske fotografije princa i vojvotkinje od Saseksa u Kengsingtonskoj palati 2017. i američke TV zvezde Opre Vinfri u Njujorku, 2019.
Kombinovane arhivske fotografije princa i vojvotkinje od Saseksa u Kengsingtonskoj palati 2017. i američke TV zvezde Opre Vinfri u Njujorku, 2019.

Nekoliko sati ranije, saznalo se da se unutar Bakingemske palate vodi interna istraga povodom tvrdnji da je Megan maltretirala osoblje palate, posle svog "venčanja iz bajke" sa Harijem 2018 godine.

Izveštaji da se vodi istraga i o humanitarnoj fondaciji Harija i Megan tumače se kao kontraofanziva kraljevske porodice, u ogorčenoj bici za javnu podršku i simpatije.

Bez pobednika

Nekoliko sati pre emitovanja intervjua, Harijeva baka, kraljica Elizabeta II i drugi visoki članovi kraljevske porodice, među kojima su njegov otac i stariji brat Vilijam, i sami su se pojavili na televiziji.

Proslava Dana Komonvelta obično ne privlači veliku pažnju u Britaniji, ali se ove godine pomno prati da bi se uočili znaci indirektne kritike Harija i Megan.

U delovima koji su emitovani u subotu, vide se Vilijam i njegova supruga Kejt - sa kojima Hari i Megan navodno nisu u dobrim odnosima - kako se zahvaljuju svetskim zdravstvenim radnicima na radu tokom pandemije.

U britanskoj štampi takvo ponašanje se vidi kao kontrast sa Harijem i Megan, koji su kritikovani zbog toga što su se žalili na svoj život, i nakon što su protekle godine potpisali unosne ugovore na osnovu svog statusa.

ARHIVA - Britanski princ Vilijam, vojvoda od Kembridža i supruga Ketrin, vojvotkinja od Kembridža tokom posete Islamabadu 2019. godine.
ARHIVA - Britanski princ Vilijam, vojvoda od Kembridža i supruga Ketrin, vojvotkinja od Kembridža tokom posete Islamabadu 2019. godine.

Par, koji je u Britaniji formalno poznat kao vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, verovatno će imati veću podršku javnosti u Sjedinjenim Državama.

Međutim, autorka Peni Džunior, koj prati kraljevsku porodicu, napisala je da je čitava stvar "haotična i loša." "Ne mislim da će tu biti pobednika", rekla je.

Sandej Tajms je objavio da 94-godišnja kraljica neće gledati intervju, koji će se u Britaniji prikazati u ponedeljak uveče.

Hari i Megan su prvi put napustili kraljevske dužnosti u martu prošle godine, a prošlog meseca je potvrđeno da se neće vraćati tim obavezama i oduzete su im počasne titule.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG