Linkovi

Sahranjen princ Filip


Ispraćaj princa Filipa
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Ispraćaj princa Filipa

Princip Filip, suprug kraljice Elizabete i vojvoda od Edinburga sahranjen je nakon ceremonije održane u kapeli Svetog Đorđa u zamku u Vindzoru.

Od njega su se oprostili kraljica Elizabeta i članovi porodice tokom sprovoda i ispraćaja kome je, zbog antipandemijskih mera, prisustvovalo tridesetak ljudi.

Kraljica Elizabeta, noseći crninu i masku na licu, sedela je sama tokom opela u kapeli Svetog Đorđa u vindzorskom dvorcu.

Članovi kraljevske porodice, uključujući princa Čarlsa i njegove sinove Vilijama i Harija, bili su na propisanim merama fizičke distance - usled pandemije Kovida 19.

Okupili smo se u kapeli Svetog Đorđa da predamo u božje ruke dušu njegovog sluge princa Filipa, vojvode od Edinburga", bile su reči velečasnog Dejvida Konera koji je vodio službu.

Inspirisani smo njegovom nepokolebljivom odanošću našoj kraljici, službi naciji i Komonveltu, hrabrošću, čvrstinom i verom", rekao je, između ostalog, Koner.

Princ Čarls u povorci tokom sprovoda princa Filipa
Princ Čarls u povorci tokom sprovoda princa Filipa

Prethodno su vozilo sa kovčegom princa Fillipa do kapele dopratili najuži članovi kraljevske porodice. Predvodili su je princ Čarls i princeza Ana. Iza kovčega sa telom princa Filipa – nalazili su se prinčevi Vilijem i Hari.

Kraljica Elizabeta, koja je odala poslednju poštu svom suprugu sa kojim je bila u braku više od 70 godina, povorku je pratila u vozilu.

U čitavoj zemlji bio je proglašen minut ćutanja u pomen preminulom princu Filipu.

Kraljevska porodica u danu ispraćaja na zvaničnom Tviter nalogu objavila video o životu princa Filipa.

Filip, vojvoda od Edinburga, preminuo je u 100. godini u zamku Vindzor, gde je sa kralijcom provodio vreme tokom cele pandemije.

Princ je učestvovao u planiranju svoje sahrane za koju je želeo da snažan vojni karakter, budući da je princ bio veteran Kraljevske ratne mornarice iz Drugog svetskog rata.

Među zvanicama nije bilo mesta za političare - pa čak ni premijera Borisa Džonsona, koji je događaj pratio putem televizijskog prenosa.

Princ Filip je važio za snažnog čoveka sa povremenim gafovima, a kraljici je pomagao celog života.

Počasna paljba za princa Filipa
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Venčali su se 1947. i od tada je sa njom radio na modernizaciji moharhije u posleratnom periodu.

Prošlog meseca, kraljevsku porodicu je žestoko potresao intervju koji su princ Hari i njegova supruga Megan dali Opri Vinfri. Par koji sada živi u Los Anđelesu, ispričao je da su članovi kraljevske porodice iznosnili rasističke komentare na raču njihovog sina Arčija, kao i da je Megan molila za pomoć jer je imala suicidalne namere, ali da su je svi ignorisali.

Princ Hari će prisustvovati sahrani svog dede Filipa, ali njegova supruga Megan neće jer je u poodmakloj trudnoći.

XS
SM
MD
LG