Linkovi

Kraljica Elizabeta "tužna" zbog iskustva Harija i Megan


ARHIVA - Britanska kraljica Elizabeta, princ Hari i Megan, vojvotkinja od Saseksa, za vreme prijema za mlade lidere u Bakingemskoj palati, 26. juna 2018.
ARHIVA - Britanska kraljica Elizabeta, princ Hari i Megan, vojvotkinja od Saseksa, za vreme prijema za mlade lidere u Bakingemskoj palati, 26. juna 2018.

Britanska kraljica Elizabeta i njena porodica saopštili su u utorak da ih je rastužilo saznanje o iskustvima koja su imali princ Hari i njegova supruga Megan, navodeći da će razmotriti pitanja koja se odnose na rasu, o kojima je par govorio u intervjuu Opri Vinfri.

"Cela porodica je bila tužna kada je u potpunosti saznala koliko je poslednjih nekoliko godina bilo teško za Harija i Megan", saopštila je Bakingemska palata.

"Pitanja koja su pokrenuta, posebno ona o rasi, su zabrinjavajuća. Dok uspomene na neke događaje mogu da se razlikuju, ta pitanja se veoma ozbiljno shvataju i porodica će ih razmotriti privatno. Hari, Megan i Arči će uvek biti voljeni članovi porodice."

To je bio prvi komentar iz Bakingemske palate posle dvočasovnog televizijskog intervjua koji su Hari i Megan dali Opri Vinfri, u kome su naveli da je Megan iskusila rasizam i bezosećajnost u palati tokom vremena koje je provela u kraljevskoj porodici.

Bakingemska palata često pokušava da ostane "iznad" kontroverznih događaja tako što izbegava javne komentare i čeka da protekne vreme i strasti se stišaju, međutim optužbe vojvode i vojvotkinje od Saseksa su bile tako štetne po monarhiju da je porodica morala da reaguje.

Neki posmatrači su prethodno rekli da je ćutanje Bakingemske palate o toj temi samo doprinelo kontroverzi oko televizijskog intervjua.

Intervju, koji je emitovan u nedelju uveče u Americi a dan kasnije u Britaniji, potresao je kraljevsku porodicu i podelio ljude širom sveta. Dok mnogi kažu da iznete tvrdnje pokazuju potrebu za promenama u palati koja nije držala korak sa društvenim pokretima kao što su #MeToo, pokret protiv seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja žena, i Životi crnaca su važni - pokret za rasnu jednakost, drugi su kritikovali Harija i Megan što je intervju emitovan u trenutku kada se Harijev 99-godišnji deda, princ Filip, nalazi u bolnici u Londonu posle operacije srca.

ARHIVA: Britanski princ Hari i njegova supruga Megan, vojvotkinja od Saseksa sa bebom Arčijem, za vreme susreta sa nadbiskupom Dezmondom Tutuom, u Kejptaunu, u Južnoj Africi, 25. septembra 2019.
ARHIVA: Britanski princ Hari i njegova supruga Megan, vojvotkinja od Saseksa sa bebom Arčijem, za vreme susreta sa nadbiskupom Dezmondom Tutuom, u Kejptaunu, u Južnoj Africi, 25. septembra 2019.

U dvočasovnom intervjuu, Megan je opisala da se osećala toliko izolovano i očajno unutar kraljevske porodice, uz tretman koji je dobijala od tabloida, da je imala suicidalne misli, ali da, kada je tražila pomoć zbog ugroženog mentalnog zdravlja od osoblja palate zaduženog za ljudske resurse, rečeno joj je da nije plaćeni član osoblja. Takođe je rekla da je član kraljevske porodice Hariju preneo "zabrinutost" zbog boje kože njegovog tada još nerođenog sina Arčija.

Vinfri je kasnije izjavila da joj je Hari rekao da to nije bila kraljica Elizabeta II niti princ Filip, što je pokrenulo brojne spekulacije ko bi dotični član porodice mogao da bude.

Princ Čarls nije komentarisao intervju za vreme poseti klinici za vakcinaciju u Londonu. Harijev otac posetio je crkvu koja služi kao privremena klinika za vakcinaciju i sastao se sa zdravstvenim radnicima, osobljem crkve i građanima koji su čekali da prime vakcinu. Bilo je to njegovo prvo pojavljivanje u javnosti od kad je intervju emitovan u SAD u nedelju uveče. Mazija Marzuk, pacijentkinja, kaže da se "privatne teme uopšte nisu pominjale". "Nije ništa pominjao, više ga je interesovalo kako se osećamo i kako ide vakcinacija", rekla je.

XS
SM
MD
LG