Linkovi

Džonsonov kabinet se izvinio kraljici zbog žurke pred sahranu princa Filipa


Britanski premijer Boris Džonson posle susreta sa sultanom Omana u Londonu, 14. januara 2022.

Kabinet britanskog premijera Borisa Džonsona uputio je izvinjenje kraljici Elizabeti nakon što se ispostavilo da je Džonsonovo osoblje imalo žurku u Dauning stritu, koja je trajala do duboko u noć, uoči sahrane princa Filipa, i u vreme kada je bilo zabranjeno okupljanje na zatvorenom prostoru.

Džonson se suočava sa najozbiljnijom krizom od kada je postao premijer, posle skoro svakodnevnih otkrića o seriji društvenih okupljanja vladinih zvaničnika za vreme "lokdauna" zbog kovida 19, u vreme kada obični ljudi nisu čak mogli da se lično oproste od svojih rođaka na samrti, zbog pravila karantina.

Nakon što je izgradio političku karijeru prkoseći prihvaćenim normama, Džonson je sada pod sve većim pritiskom poslanika sopstvene stranke da podnese ostavku. Protivnici kažu da nije podoban da bude premijer i da je obmanuo parlament tako što je demantovao da su prekršena pravila doneta zbog kovida.

Priča, koja je već pružila obilati materijal komičarima i karikaturistima u Britaniji, dobila je novi obrt nakon što je Dejli Telegraf objavio da su žurke na kojima je služeno piće održane u Dauning stritu 16. aprila 2021, dan pre sahrane princa Filipa.

"Za duboko je žaljenje to što se sve ovo odigralo u vreme nacionalne žalosti i Dauning strit se izvinio Bakingemskoj palati", rekao je novinarima Džonsonov portparol.

Džonson je tog dana bio u svojoj rezidenciji Čekers van Londona, i nije bio pozvan ni na jedno od tih okupljanja, dodao je portparol.

"Bančenje" u Dauning stritu je bilo takvo, piše Telegraf, da je osoblje otišlo u obližnji supermarket da bi kupili veliku količinu alkohola, prolivali vino po tepihu, a polomljena je i ljuljaška premijerovog malog sina.

Narednog dana, kraljica Elizabeta se oprostila od princa Filipa, sa kojim je bila u braku 73 godine. Filip je imao 99 godina. Za vreme sahrane, poštovana su striktna pravila zaštite od koronavirusa, a kraljica je, sa maskom na licu, sedela sama.

ARHIVA: Kraljica Elizabeta na sahrani britanskog princa Filipa u Vinzoru, 17. aprila 2021.
ARHIVA: Kraljica Elizabeta na sahrani britanskog princa Filipa u Vinzoru, 17. aprila 2021.

Protivnici pozivaju 57-godišnjeg Džonsona da podnese ostavku, i opisuju ga kao šarlatana koji je tražio od Britanaca da prate neka od najstrožih pravila u posleratnoj istoriji zemlje, dok je njegovo sopstveno osoblje pravilo žurke u središtu britanske države.

Nekoliko članova Džonsonove Konzervativne partije takođe su ga pozvali da podnese ostavku, iz straha da će skandal naneti trajnu štetu stranci na sledećim izborima.

"Nažalost, premijerova pozicija je postala neodrživa", izjavio je konzervativni poslanik Endrju Bridžen, bivši Džonsonov pristalica. "Vreme je da napusti scenu."

ARHIVA - Ridžent Strit u Londonu za vreme lokdauna zbog koronavirusa, 6. januara 2021.
ARHIVA - Ridžent Strit u Londonu za vreme lokdauna zbog koronavirusa, 6. januara 2021.

Džonson je pružio različita objašnjenja za žurke, od demantovanja da su prekršena pravila, do izražavanja razumevanja za gnev javnosti zbog percepcije hipokrizije u srcu britanske države.

Šefica britanske diplomatije Liz Tras, koja važi za moguću naslednicu Džonsona, ocenila je da su načinjene "stvarne greške".

"Treba da razmotrimo ukupnu situaciju u kojoj se nalazimo kao zemlja, činjenicu da je Džonson ostvario obećanje Bregzita, da se oporavljamo od kovida... On se izvinio. Mislim da treba da krenemo dalje."

Da bi se glasalo o nepoverenju premijeru, 54 od 360 konzervativnih članova parlamenta mora da pošalje pismo predsedniku stranačkog parlamentarnog odbora. Telegraf navodi da je do sada dostavljeno Pred čak 30 takvih pisama.

Pred Džonsonom je teška godina i mimo kovida, inflacija raste, računi za energiju su visoki, porezi će porasti u aprilu a njegova stranka izlazi na lokalne izbore u maju.

Jedna od zabava u aprilu 2021. bila je oproštajna žurka za Džejmsa Sleka, bivšeg direktora komunikacija Dauning strita, koji se u peteak izvinio zbog toga. Slek, koji je sada zamenik urednika tabloida San saopštio je da taj skup "nije trebalo da se održi u vreme kada se održao."

Britanska policija saopštila je u četvrtak da neće istraživati okupljanja održana u Džonsonovoj rezidenciji za vreme lokdauna, osim ako se u internoj vladinoj istrazi ne pronađu dokazi da je potencijalno počinjeno neko krivično delo.

XS
SM
MD
LG