Linkovi

Princ Hari: Nisam imao drugog izbora osim da okončam kraljevske dužnosti


Princ Hari i njegova supruga obavljaće dužnosti članova kraljevske porodice još nekoliko meseci
Princ Hari i njegova supruga obavljaće dužnosti članova kraljevske porodice još nekoliko meseci

Britanski princ Hari rekao je da sa žaljenjem napušta poziciju radnog člana kraljevske porodice u dogovoru sa kraljicom Elizabetom, ali da nije imao drugog izbora.

Vidno uznemireni Hari je tokom govora u humanitarnoj organizaciji Sentbejl rekao da ovakav ishod nisu želeli ni on, niti njegova supruga Megan.

"Nadali smo se da možemo da nastavimo da služimo kraljici, Komonveltu i vojsci, bez da se za to finansiramo iz javnih fondova. To nažalost nije moguće", rekao je Hari.

Princ Hari i njegova supruga Megan neće biti radni članovi britanske kraljevske porodice i neće nositi titule od proleća 2020, objavila je Bakingemska palata.

Takođe neće koristiti finansijske fondove kraljevske porodice i vratiće 3,1 milion dolara koji su utrošili na renoviranje dvorca u Vindzoru u kojem žive.

Britanski princ Hari i njegova supruga Megan Markl objavili su početkom januara da se povlače sa kraljevskih dužnosti.

U obrazloženju na Instagramu objavili su da žele da postanu finansijski nezavisni kao i da planiraju da deo godine provode u Britaniji, a deo u Severnoj Americi.

Kraljica Elizabeta je, nakon porodičnog sastanka, rekla da ih "podržava u želji da započnu novi život".

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da veruje da cela Velika Britanija "želi sve najbolje" princu Hariju i njegovoj supruzi Megan koji su odlučili da više ne nose kraljevske titule i ne obavljaju dužnosti članova kraljevske porodice.

"Mislim će im cela zemlja poželeti sve najbolje u budućnosti...I kao što sam već rekao, siguran sam da će kraljevska porodica, koja je već dugo tu, naći način da krene dalje", rekao je Džonson.

XS
SM
MD
LG