Linkovi

Britanska kraljica primila vakcinu, papa se vakciniše naredne nedelje


ARHIVA - Britanska kraljica Elizabeta (Foto: Buckingham Palace/Handout via REUTERS)
ARHIVA - Britanska kraljica Elizabeta (Foto: Buckingham Palace/Handout via REUTERS)

Britanska kraljica Elizabeta i njen suprug Filip, oboje u 90-tim godinama, primili su vakcinu protiv Kovida 19, saopštila je u subotu Bakingemska palata.

Kraljica ima 94 godine, a Filip 99, zbog čega su u prioritetnoj kategoriji za vakcinaciju protiv koronavirusa u Britaniji.

Zbog širenja veoma zaraznog novog soja koronavirusa u Britaniji, premijer Boris Džonson uveo je oštre restriktivne mere i ubrzao distribuciju vakcina da bi pokušao da suzbije pandemiju.

Vlada planira da vakciniše starije, ranjive kategorije i zdravstvene i radnike hitnih službi - oko 15 miliona ljudi - do sredine februara, da bi se ublažio novi karantin uveden nakon naglog rasta broja zaraženih.

Britanija je peta u svetu po broju žrtava Kovida 19 sa gotovo 80.000 preminulih. U petak je registrovano 1.325 smrtnih slučajeva u periodu od 28 dana nakon pozitivnog testa.

U Vatikanu, papa Franja rekao je u subotu da planira da se vakciniše najranije naredne nedelje i pozvao sve da prime vakcinu, da bi zaštitili sebe i druge.

"Verujem da bi svi trebalo da se vakcinišu. To je etička odluka zato što se kockate sa svojim zdravljem i životom, ali i sa životima drugih", rekao je papa u intervjuu TV stanici "Canale 5". "

Vatikan, u kojem živi oko 450 ljudi, najavio je da će uskoro početi svoju kampanju vakcinacije protiv koronavirusa.

"To počninje naredne nedelje u Vatkanu i ja sam se prijavio. To se mora uraditi", poručio je poglavar Rimokatoličke crkve, kojima ima 84 godine.

XS
SM
MD
LG