Linkovi

Pregled: Uspon i pad premijera Borisa Džonsona


Arhiva - Britanski premijer Boris Džonson govori pred poslanicima parlamenta, u Londonu, 19. januara 2022.
Arhiva - Britanski premijer Boris Džonson govori pred poslanicima parlamenta, u Londonu, 19. januara 2022.

Boris Džonson bio je britanski premijer samo tri godine. Oslabljen skandalima, mesecima je odbijao da podnese ostavku, ali je u četvrtak to učinio pošto su ga na to su ga primorale kolege.

Jul 2019: trijumfalna pobeda

Posle ostavke Tereze Mej, vođa Bregzita Džonson izabran je za šefa Konzervativne stranke u julu 2019. kada je ubedljivo pobedio ministra spoljnih poslova Džeremija Hanta.

Kraljica Elizabeta II ga je imenovala za premijera, obećavajući brz izlazak iz Evropske unije.

Januar 2020: Heroj Bregzita

Džonson je osvojio većinu od 80 mesta na opštim izborima u decembru 2019, što mu je omogućilo da svoj sporazum o Bregzitu sprovede kroz parlament.

31. januara 2020, tri i po godine posle referenduma, Velika Britanija formalno napušta Evropsku uniju.

Mart 2020: udari pandemije

Dok se koronavirus širio svetom, Džonson je 23. marta najavio zatvaranja širom Velike Britanije.

Četiri dana kasnije, on potvrđuje da je i sam bio pozitivan i da ima blage simptome kovida.

Odveden je u bolnicu 5. aprila, a sledećeg dana prebačen na intenzivnu negu, da bi mu kasnije dve medicinske sestre imigrantkinje spasile život.

April 2021: "volpejpergejt"

Džonson je više puta kritikovan zbog odgovora vlade na pandemiju, uključujući sporost u reagovanju, a sve je više optužbi da je lagao parlament u različitim fazama.

I dok je njegov smenjeni bivši glavni savetnik Dominik Kamings pokušao da izgladi situaciju, Džonson je optužen da je nezakonito finansirao raskošnu renovaciju svoje rezidencije u Dauning ulici.

Maj 2021: Izborni uspesi

Džonsonovi konzervativci osvajaju vlast protiv glavne opozicione laburističke partije na dopunskim izborima, uključujući zauzimanje istorijskog laburističkog uporišta Hartlpul u severoistočnoj Engleskoj.

Decembar 2021: "partigejt"

Početkom decembra pojavila su se otkrića o nekoliko ilegalnih zabava održanih u Dauning ulici tokom učestalih karantina zbog koronavirusa.

Ljutita javnost, od koje mnogi nisu mogli da viđaju bolesne i voljene na samrti zbog ograničenja i društvenog distanciranja, optužuje ga za dvostruke standarde.

Spisak zabava se povećavao i pokrenute su formalne istrage, uključujući i onu londonske Metropoliten policije.

Džonson je 12. aprila saopštio da ga je policija kaznila zbog kršenja zakona - prvi put za nekog aktuelnog premijera.

Njegova objašnjenja su različita, a poslanike je uveravao da nije doveo parlament u zabludu, što je inače pitanje zbog kog se podnosi ostavka.

Maj 2022: izborni gubici

Skandal sa zabavama, "partigejt", dovodi do pada Džonsonove popularnosti, zajedno sa neuspelim pokušajem da se spase politička karijera Ovena Patersona, bliskog saveznika, koji je optužen za ilegalno lobiranje kao poslanik.

Britanci, koji se sada suočavaju sa krizom rasta troškova života u pozadini rata u Ukrajini, snažno glasaju protiv njegovih torijevaca na lokalnim izborima 5. maja.

Jun 2022: glasanje o poverenju

Džonson je preživeo glasanje o poverenju koje su pokrenuli njegovi sopstveni poslanici 6. juna, na koje su pozvali pobunjenici kojima je bilo dosta otkrića i kontroverzi "partigejta", poput slučaja Paterson.

No, više od 40 odsto torijevskih poslanika nije podržalo Džonsona.

Seksualni skandali

Serija seksualnih skandala u koje su umešani torijevski poslanici doprineli su Džonsonovim nevoljama.

Jedan poslanik je uhapšen zbog sumnje da je silovao, a bivši poslanik je u maju osuđen na 18 meseci zatvora zbog seksualnog napada na tinejdžera.

U junu, opozicione stranke pobeđuju na dva mesta na vanrednim izborima za pozicije koje su ranije imali poslanici torijevaca optuženi za seksualno nedolično ponašanje.

Džonson se 5. jula izvinjava i kaže da je napravio grešku imenovanjem Krisa Pinčera u svoju vladu u februaru.

Njegovo imenovanje je usledilo uprkos tome što je Džonson ranije bio upoznat sa optužbama protiv Pinčera za seksualni napad.

Ostavke

Ministar finansija Riši Sunak i ministar zdravlja Sajid Javid odlučuju da im je dosta odbrane skandala i daju ostavke 5. jula.

Desetine mlađih ministara, pomoćnika ministara i drugih ministara u kabinetu slede ih, poručujući Džonsonu da je njegova pozicija neodrživa.

XS
SM
MD
LG