Linkovi

Protest u Gračanici zbog pritvaranja učesnika masovne tuče


Učesnici protesta u Gračanici, 25. februar 2021. (Foto: VOA)
Učesnici protesta u Gračanici, 25. februar 2021. (Foto: VOA)

Osnovni sud u Gračanici odredio je pritvor do 30 dana sedmorici mladića koji su učestvovali u nedavnoj masovnoj tuči u Lapljem Selu, u kojoj je teže povređen i sin srpskog političara Nenada Rašića. Zbog ove odluke suda u Gračanici je održan protest.

Okupljeni, među kojima je najviše bilo učenika srednjih škola protestovali su ispred policijske stanice u Gračanici, zbog određivanja pritvora do 30 dana sedmorici mladića koji su pre tri dana učestvovali u masovnoj tuči ispred škole u Lapljem selu. Tada su teže povređeni Nikola Rašić, sin predsednika Progresivne demokratske stranke i maloletni I.M.

Slobodan Stanisavljević, trener kik boks kluba u Lapljem Selu, kaže da je u ovoj situaciji zakazalo kompletno društvo.

„U narednom periodu moramo mnogo da radimo da do ovakvih stvari više nikada ne dođe, da se momci međusobno ne sukobljavaju i da jasno stavimo do znanja da više nema 'vaših i naših', već su to sve naša deca. Nebitno je da li je Nikola sin od Nenada ili je Ilija sin od Mikija. Znači, sve su to naša deca i nema potrebe za ovakvim dešavanjima. Jako je važno da se u sve ovo uključi i obrazovni sistem i da malo više radi sa decom, da se obrazovanje postavi na pravo mesto, da se promocija sporta takođe podigne na viši nivo“, kaže Stanisavljević.

Protest u Gračanici zbog pritvaranja učesnika masovne tuče
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

Na skupu je bilo i nekoliko profesora srednjih škola, koji nisu želeli da govore za medije. Međutim, ostali okupljeni su poručili da su protiv nasilja, ali i protiv, kako su naveli, rigoroznih kazni.

"To su sve naša braća, drugovi, vršnjaci. Naravno, svako odgovara za svoje postupke, ali ne u ovolikoj meri. Zbog toga smo ovde moji drugari i ja", kazala je učenica Katarina Milenković.

"Ja kao sportista znam da našim drugarima nije mesto u pritvoru već na terenima i u učionicama. Ja se nadam da ćemo nešto postići ovim što smo se okupili”, kazala je Milica Maksimović.

"Mi smo ovde došli da iskažemo nezadovoljstvo presudom. Nismo zadovoljni presudom i mi ćemo ih podržati u svakom pogledu. Istraga je u toku, ali očekujemo da će pravda da izađe na videlo, da će krivci snositi posledice, a oni koji nisu da budu oslobođeni", rekla je Marija, Đokić, sestra uhapšenog Marka Ristića.

Pravdu očekuju i mladi ljudi u Gračanici koji nisu želeli da učestvuju na današnjem protestu.

„Ja sam danas ovde, ali sam se izdvojila iz ove mase zato što ne podržavam nikakav vid nasilja i protesta, ali mislim da postoje nadležne institucije koje treba da ovo reše“, kazala je Milica Marinković.

„Ja sam protiv nasilja i smatram da su pravedno uradili što su ih zatvorili, zato što ne podržavam fizičko, niti verbalno nasilje. Ne podržavam ovo i ne podržavam proteste, mislim da nisu u pravu što su došli ovde“, rekla je Kristina Živković.

Za večeras je najavljen novi protest roditelja uhapšenih mladića. Međutim, iz policijske stanice u Gračanici najavili su prijave protiv organizatora protesta. Policija je apelovala na profesore i roditelje učenika da ukažu učenicima na moguće posledice zbog nepoštovanja epidemioloških mera.

XS
SM
MD
LG