Linkovi

"Na Kosovu teško biti medijski radnik, a još teže novinar"


Priština, Kosovo
Priština, Kosovo

Novinari na Kosovu se trenutno, kao nikada do sada suočavaju sa velikim problemima i ozbiljnim izazovima, rekla je povodom 3. maja Svetskog dana slobodne medija predsednica Udruženja novinara Kosova Gentiana Begoli - Pustina.

“Naše kolege su i dalje suočene sa psovkama, uvredama, verbalnim pretnjama, pa čak i fizičkim napadima”, rekla je ona u pisanoj izjavi za Glas Amerike.

Pandemija koronavirusa stvorila je prema njenim rečima dodatne probleme novinarima na Kosovu.

“Novinar na Kosovu danas je direktno u ratu sa pandemijom, izveštavajući tačno u skladu sa etikom i bez izazivanja panike. Suočen sa zabrinutošću da li će narednog meseca doći do smanjenja plata i da li će uopšte biti angažovan ili otpušten. Trenutno na Kosovu postoje novinari kojima su plate smanjene, a postoje i oni kojima je ugovor o radu nezakonito raskinut, a među njima su i dve trudnice”.

Predsednica Udruženja novinara Kosova poručuje da u “ratu sa novinarima niko nije pobedio”.

Dakle, pobeda je uvek bila i uvek će biti na strani onih koji upozoravaju na nepravilnosti, na strani onih koji prijavljuju zlostavljanja, kriminal i korupciju. Pobednici su oni koji se bore protiv nepotizma, koji otkrivaju obmanu i ne dozvoljavaju da se potisne sloboda mišljenja i govora. Dakle, mi smo pobednici i bez sumnje, zajedno ćemo uspeti”, rekla je Gentiana Begoli – Pustina.

Urednik Radio Goraždevca i član Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije na Kosovu Darko Dimitrijević smatra da je danas na Kosovu teško biti medijski radnik, a još teže novinar.

To je naravno teško ako želite da budete profesionalni i da zadržite svoj integritet, jer pored brojnih političkih pritisaka na medijske radnike i novinare, imamo bezbednosne rizike - pretnje, hapšenja, prebijanja i jako tešku finansijsku situaciju u svim medijima koji teže da budu nezavisni, a to se direktno odražava na medijski sadržaj“, rekao je Dimitrijević za Glas Amerike.

Kazao je da se u srpskim sredinama na Kosovu, samo u poslednjih mesec i po dana dogodila četiri napada na novinare.

„Imali smo hapšenje Tatjane Lazarević urednice portala Kossev, dok je obavljala novinarski zadatak, zatim napad na ekipu albanskih kolega Gazeta Blic i prebijanje Nenada Milenkovića, direktora RTV Puls. Svi ti napadi dogodili su se u Severnoj Mitrovici. Takođe smo imali i verbalne napade na naše kolege iz RTV KIM u selu Kuzmin kod Kosova Polja. Da ne govorim o drugim pritiscima i ometanja novinara u obavljanju svog posla, poput toga da se od strane nekin institucija u srpskim sredinama vrši selektivno poivanje novinara na događaje. Sve to govori da su naša novinarska sloboda i prava ugrožena“.

Dimitrijević je ukazao i na loš ekonomski položaj medija i istakao da većina srpskih medija opstaje isključivo kroz projektno finansiranje.

Nažalost, u kosovskim institucijama malo je konkursa za medijske sadržaje koji su transparentni i koji bi trebalo garantuju ono što je zakonom definisano. Počev od Kancelarije za zajednice, pri kabinetu kosovskog premijera, koja već četiri godine ne raspisuje konkurs, zatim razna ministarstva troše ogromne sume novca na pojedine medije bez javnih konkursa“.

Dimitrijević je podsetio i da 17 slučajeva ubijenih i otetih novinara na Kosovu u periodu od 1998 do 2005. godine još uvek nisu rasvetljeni.

Napomenuo bih da UNS Kosovo i Udruženje novinara Kosova kroz svoj rad i saradnju predstavljaju primer kako treba raditi i delovati na zaštiti prava novinara. Pored toga pokrenuli su i brojna pitanja koja se odnose na rasvetljavanje sudbine ubijenih i nestalih novinara. Za sada je ovakvu inicijativu podržala samo Misija OEBS-a na Kosovu“, rekao je Dimitrijević.

Šef Misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu poručio je je povodom Svetskog dana slobode medija da su “izazovna vremena u kojima danas živomo stavila novinarsku profesiju pod velikim naporom i stresom”. Bratu smatra da kompletno “društvo mora podržati vrednosti koje štite slobodno i nesmetano obavljanje novinarske profesije”.

“Nažalost, od izbijanja pandemije Kovid 19 i uvođenja hitnih zdravstvenih mera zabeleženo je sedam slučajeva pretnje i napada na medijske radnike i novinare. Zabrinuti smo za svaki od ovih slučajeva. Naša misija će i dalje nastaviti da prati svaki pojedinačni slučaj da bi videli kako se zaista sa njima postupa i da li su zaista napadači kažnjeni. Zabrinuti smo jer ovi napadi krše ne samo prava pojedinih novinara, već i prete da ograniče slobodu medija i slobodu izražavanja u društvu. Ovi slučajevi ugrožavaju različitost mišljenja i pluralizam. Ovo su preduslovi za transparentnost, javnu raspravu i zaista demokratsko društvo”, rekao je Bratu.

Bratu je pozvao pravosudne institucije da identifikuju i kazne odgovorne i obezbede sigurnije okruženje za bavljenje novinarstvom na Kosovu.

Isto tako je važno za medije i novinare da preuzmu moć koju poseduju u pogledu informacija i ponašaju se odgovorno. Nedavno smo bili svedoci slučajeva gde su prekršeni objektivni i profesionalni standardi izveštavanja. Naša Misija je kritikovala ove povrede prava na privatnost pojedinaca, jer je zaista nekoliko medija objavilo imena osoba kojima je bilo naređeno da budu u karantinu ili je bilo sumnje da su se zarazile virusom Kovid 19”, poručio je šef OEBS-a na Kosovu Jan Bratu.

XS
SM
MD
LG