Linkovi

Mađarska odobrila kinesku Sinofarm vakcinu, "pratila šta radi Srbija"


U Srbiju je stiglo milion doza kineske Sinofarm vakcine
U Srbiju je stiglo milion doza kineske Sinofarm vakcine

Mađarska regulatorna agencija za lekove odobrila je kinesku Sinofarm vakcinu za korišćenje u toj zemlji, što je čini prvom zemljom EU u kojoj se kineska vakcina koristi.

Vlada Mađarske je prethodno otvorila vrata kineskoj vakcini kada je donela odluku da će vakcina koju je primilo najmanje milion ljudi širom sveta, dobiti dozvolu za hitnu upotrebu.

Premijer Viktor Orban rekao je da će ugovor u kupovini kineske vakcine biti potpisan do subote. Orban je rekao da je Mađarska pažljivo pratila šta se dešava u Srbiji gde je počela vakcinacija kineskom Sinofarm vakcinom.

U Srbiju je u januaru stiglo milion doza kineske Sinofarm vakcine i prva je evropska zemlja u kojoj je počela da se koristi ta vakcina za masovnu imunizaciju.

Mađarska je protekle nedelje postala i prva članica EU koja je kupila rusku vakcinu Sputnjik V.

Sa kineskim proizvođačima se pregovara o količini i do milion doza. Orban je rekao da bi on izabrao da primi kinesku vakcinu, jer joj najviše veruje.

Kada bi Mađarska uspela da dobije kinesku vakcinu, mogla bi da do marta vakciniše 1,7 miliona ljudi, kaže premijer.

Orbanova vlada je pod pritiskom da otvori ekonomiju što je pre moguće, zbog najgore recesije od globalne finansijske krize. Sledeće godine, Mađarska ide na izbore.

XS
SM
MD
LG