Linkovi

Spor EU i Britanije oko vakcina jer ih nema dovoljno


Vakcina Astra Zeneke je u fokusu problema
Vakcina Astra Zeneke je u fokusu problema

Zvaničnici EU priznali su da su napravili "grešku" pokušajem da uvedu kontrole na granici sa Severnom Irskom, u sporu koji vode sa Velikom Britanijom oko nabavke vakcina. London je saopštio da se ipak nada da isporuka vakcina neće biti prekinuta.

EU zaostaje za Britanijom i SAD u vakcinisanju svoje populacije, i najavila je da će uvesti strože kontrole za izvoz vakcina, što se protumačilo kao onemogućavanje vakcina da stignu u Britaniju.

Brisel je samo nekoliko sati posle odluke da pooštri kontrole na granci sa Severnom Irskom i obustavi britanski uvoz vakcina, povukao tu odluku na koju su se žalile i Velika Britanija i Irska.

"Priznali su da su napravili grešku i mislim da sada možemo da se fokusiramo na to da nam uspe program nabavke vakcine", rekao je britanski ministar Majkl Gov.

Zvaničnici EU su priznali da je odluka o graničnim kontrolama bila pogrešna.

"Bolje je da shvatimo na vreme da smo nešto loše uradili i da to možemo da ispravimo", rekao je zvaničnik EU.

Političari u EU su pod pritiskom da objasne zbog čega u njihovim zemljama ima samo delić vakcina u odnosu na Britaniju, koja je napustila zajedničko tržište 1. januara 2021.

EU je već ušla u spor sa britansko-švedskim proizvođačem vakcina Astra Zenekom zbog odlaganja isporuke dogovorenog broja vakcina, uzrokovanog problemima u fabrici u Belgiji.

Astra Zeneka takođe proizvodi milione doza u Britaniji, ali je rekla da te vakcine ne mogu da idu u EU, osim ako se tako ne dogovori sa Londonom.

U međuvremenu, Britanija uvozi vakcine Fajzer/Bajontek koje se prave u EU.

Odluka o pooštravanju pravila izvoza vakcina iz EU protumačena je kao pokušaj da Fajzerove vakcine ne stignu u Britaiju, osim ako London neće da da jedan deo svojih Astra Zeneka vakcina.

Ali, uvođenje restrikcija na granici sa Severnom Irskom bila je kap u prepunoj čaši, pošto se u Bregzit pregovorima postigao sporazum da granica ostane otvorena.

XS
SM
MD
LG